DIY Tegeltafel met gekleurde voegen

diy tegeltafel

EEN TREND IN DIY-LAND

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen, de tegeltafeltjes. In alle soorten, maten en kleuren worden ze gemaakt door creatieve DIY-ers. Het blijft toch bijzonder hoe zoiets kan uitgroeien tot een heuse trend. Leuk vind ik het wel, deze trend! Het zet aan tot creativiteit en om zelf iets te maken en uit te proberen. Ook ik werd gegrepen door deze trend… In samenwerking met Karwei maakte ik deze DIY tegeltafel met mintgroene voegen en een mintgroen onderstel. Benieuwd hoe je zoiets maakt? Hieronder vind je alle benodigdheden en leg ik stap voor stap uit hoe je zelf zo’n tegeltafel kunt maken!

DIT HEB JE NODIG

STAP 1: MAAT BEPALEN VAN HET TAFELBLAD

Om de maat voor het tafelblad goed te kunnen bepalen kun je de tegels die je gaat gebruiken het beste even “proefleggen”. Dit doe je in combinatie met de tegelkruisjes zodat je precies weet hoe groot het houten blad moet worden waar je de tegels straks op gaat lijmen. Doe dit op een gladde ondergrond en meet het totaal op. Laat de houten plaat op maat zagen bij de zaagafdeling of doe dit zelf als je hier het gereedschap voor hebt. Als je een plaat gebruikt van onbehandeld hout, zet deze dan voor het tegelen in de grondverf om kromtrekken te voorkomen.

STAP 2: LIJST MAKEN

Maak een lijst om de houten plaat zodat de tegels hier mooi invallen en de tafel netjes is afgewerkt. Ik koos voor populieren multiplex met een dikte van 18 mm. Zaag de hoeken van de lijst in verstek met een afkortzaag of met een handzaag & verstekbak. Bevestig de hoeken van de lijst aan elkaar met houtlijm en laat dit goed drogen.

STAP 3: LIJST VOORBEHANDELEN

Zet de houten lijst in de primer zodat deze niet kan gaan kromtrekken door het vocht van de tegellijm. Laat de primer goed intrekken en bevestig de lijst dan aan de houten plaat met behulp van houtlijm en lijmklemmen.

zelfmaker

STAP 4: HOUTEN ONDERSTEL MAKEN

Ik koos ervoor om een houten frame te maken als onderstel van de tafel. Dit deed ik met geschaafde hardhouten latten. Mijn handige man bedacht een mooie verbinding, die zie je hieronder op de foto. Dit zorgt voor extra stevigheid van het onderstel. Door de inkepingen valt het hout mooi in elkaar, dit kun je dmv houtlijm aan elkaar bevestigen. Deze inkepingen kun je het beste maken mbv een zaagtafel of multitool. Vind je dit te ingewikkeld? Verbind de hoeken van de latten dan door ze gewoon op elkaar te plaatsen en goed vast te lijmen. Een optie is om een tacker te gebruiken voor extra stevigheid naast de houtlijm.

STAP 5: TAFELBLAD BEVESTIGEN

Wanneer het onderstel in elkaar zit en de lijm goed is uitgehard, kun je het tafelblad hier bovenop bevestigen. Ook dit kun je doen mbv houtlijm en lijmklemmen. Van onderaf kun je op een aantal plekken het tafelblad nog vastschroeven. Schuur vervolgens de randen en hoeken van het hout mooi glad.

STAP 6: TAFELBLAD BETEGELEN

Het tegelwerk kan beginnen! Smeer de tegellijm met behulp van een lijmkam op het tafelblad. Probeer de lijm zo evenredig mogelijk te verdelen en smeer eventueel ook wat lijm op de onderkant van de tegels. Plaats dan met behulp van de tegelkruisjes, de tegels op het blad. Schuif de tegel eventueel een beetje heen en weer zodat ze goed vast zitten aan de lijm. Zo kun je eventuele hoogteverschillen tussen de tegels ook corrigeren. Betegel het hele blad en laat de lijm 24 uur uitharden voordat je begint met voegen.

tegelen

STAP 7: TEGELS VOEGEN

Nadat de tegellijm is uitgehard kun je gaan voegen. Ik wilde graag een mintgroene voeg gebruiken voor deze DIY tegeltafel en bestelde hiervoor een pigment geschikt voor voegsel. Je kunt deze pigmenten in allerlei kleuren bestellen! Maak eerst de voegmortel aan zoals staat omschreven op de verpakking en voeg dan beetje bij beetje het pigment toe. Meng tussendoor goed om te kijken hoe de kleur daadwerkelijk is. Ben je tevreden? Dan kun je de tegels gaan voegen met de voegrubber. Smeer het voegsel goed uit en zorg dat er voldoende tussen de tegels komt. Zodra het voegsel iets is uitgehard kun je met een vochtige tegelinwasspons voorzichtig het overtollige voegsel verwijderen.

STAP 8: ONDERSTEL SCHILDEREN

Het onderstel en de lijst schilderde ik in een bijpassende mintgroene kleur. Ik koos voor de kleur “Midden Tijm” van Flexa. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen on het hout niet te schilderen. Gebruik dan wel 1 soort hout voor zowel de lijst als het onderstel zodat dit mooi in elkaar overloopt. Plak bij het schilderen de tegels af zodat hier geen lak op kan komen. Verwijder de tape gelijk zodra je klaar bent met schilderen.

salontafel schilderen

DE MOGELIJKHEDEN ZIJN EINDELOOS!

Ik moet zeggen dat ik erg blij ben met het resultaat van deze DIY tegeltafel! Door het open onderstel oogt de tafel niet te massief en door de mintgroene kleur is het een fris geheel geworden. Ik plaatste de tegeltafel in het hoekje tussen de twee elementen van onze bank. Precies een hoekje waar de tafel goed tot zijn recht komt en waar we ons drankje op kunnen zetten naast wat mooie accessoires. Bij deze DIY tegeltafel kun je eindeloos variëren met de maat, de kleur en met de tegels. Als je het iets eenvoudiger wilt maken voor jezelf kun je kiezen voor een houten kubus die je betegeld. Kortom, genoeg mogelijkheden!

Voor meer DIY inspiratie kun je hier een kijkje nemen!

diy tegeltafel

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Karwei.

Styling & fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.