Diy wandkast maken met behulp van de Zamo

diy wandkast

Een nieuwe DIY! De weken voor onze vakantie was ik, samen met Evert, bezig met het ontwerpen, uitwerken en maken van een DIY wandkast. Een tijdje geleden besloten we om de bank een stuk naar voren te schuiven voor een wat speelsere indeling van de woonkamer. Hierdoor ontstond er een soort leegte achter de bank. Het leek ons een mooie oplossing om een wandkast te maken voor aan de muur achter de bank. Dit deed ik met behulp van een heel handig product van Bosch Home & Garden: de Zamo! In deze blogpost zal ik je meer vertellen over de Zamo en leg ik je stap voor stap uit hoe we deze wandkast hebben gemaakt…

WAT IS DE ZAMO?

De Zamo is een laserafstandsmeter die afstanden kan meten tot maximaal 20 meter en waarmee je gemakkelijk vierkante meters kunt berekenen. De Zamo kan worden aangevuld met drie adapters met elk hun eigen functie. Met de Zamo kun je verschillende dingen opmeten zoals afstanden, oppervlakten, vrijstaande objecten en gebogen oppervlaktes. Daarnaast is de Zamo ideaal voor het uitlijnen van objecten (zoals lijsten) aan de muur, zowel horizontaal en verticaal. Ik testte de Zamo bij het maken van deze diy wandkast.

STAP 1: HOOGTE VAN DE MUUR OPMETEN MET DE AFSTANDSMETER

Als eerst maakte we een ruwe schets als ontwerp voor de diy wandkast. Voordat we dit ontwerp konden uitwerken, hadden we eerst wat maten nodig. Met behulp van de Zamo Afstandsmeter meette ik als eerst de hoogte van de muur achter de bank op. Met de Zamo is dit echt in een mum van tijd gepiept! Je zet hem aan door op het knopje te duwen, plaatst hem op de vloer zodat de hoogte dmv de laser wordt gemeten en drukt nogmaals op het knopje. De afstand wordt nu weergegeven in het schermpje. Je kunt de afstandsmeter gebruiken om afstanden en oppervlakten mee op te meten en te berekenen, ideaal!

STAP 2: BREEDTE VAN DE BANK OPMETEN MET DE WIEL-ADAPTER

We besloten om de diy wandkast precies achter de bank te plaatsen. Hiervoor was het handig om de breedte van de bank te weten. Met de Wiel-Adapter kon ik de breedte van de bank gemakkelijk opmeten. Ik sta vaak te hannesen met een meetlint, zeker met langere afstanden! Wanneer je de Wiel-Adapter gebruikt, rol je met het wieltje van begin tot eind over de leuning van de bank en meet je zo de afstand in centimeters op. De Wiel-Adapter is ideaal om trajecten tussen twee punten op te meten. Ik zou deze optie bijvoorbeeld ook kunnen gebruiken bij het opnieuw stofferen van een stoel die rondingen heeft in de zitting of leuning.

STAP 3: ONTWERP UITWERKEN

Na stap 1 en stap 2 hadden we de afmetingen die we nodig hadden voor het ontwerp van de kast. De hoogte van de muur hadden we nodig om te bepalen hoe hoog de kast moest worden en op welke hoogte we hem wilden ophangen. De breedte van de bank hadden we nodig als indicatie voor de breedte van de kast. We besloten de wandkast iets minder breed dan de bank te maken. Het ontwerp kon worden uitgewerkt en de maten konden worden bepaald.

STAP 4: HOUTEN PLATEN OPMETEN MET DE BAND-ADAPTER

We kozen ervoor om de diy wandkast van MDF te maken omdat ik hem toch nog zou gaan schilderen. We hadden nog een aantal platen liggen die we konden gebruiken voor de kast. Met de Band-Adapter kon ik de platen MDF opmeten die we op maat wilden zagen. Het werkt eigenlijk als een digitaal meetlint! Je kunt de Band-Adapter ook zeker gebruiken om de omtrek op te meten van vrijstaande objecten zoals een vaas, een tv of zelfs een buis!

STAP 5: KAST IN ELKAAR ZETTEN

Toen alle MDF platen op maat waren gezaagd konden we de kast in elkaar gaan zetten. We gebruikten zowel houtlijm als schroeven voor extra stevigheid. De bovenkant werd nog niet bevestigd omdat er schuifdeurtjes in de wandkast zouden komen. Deze deurtjes vallen in een gleuf die we met een bovenfrees in de boven- en onderkant van de kast gemaakt hebben. De schuifdeurtjes en de bovenkant moesten dus tegelijkertijd worden bevestigd. Ik wilde de kast eerst schilderen voordat de kast compleet in elkaar zou zitten. Evert maakte deuveltjes als plankdragers zodat we deze niet vast hoefden te schroeven.

STAP 6: SCHUIFDEURTJES MAKEN

We kozen ervoor om de wandkast een deel open te laten en een deel af te sluiten met drie schuifdeurtjes. Ik wilde graag een ribbel effect creëren op de schuifdeurtjes en gebruikte hiervoor halfronde latjes. Deze latjes zaagde ik op maat met een afkortzaag. Aan de boven- en onderkant van de deurtjes lieten we een baan vrij van 1 cm zodat dit deel mooi zou passen in de gleuven/geleiders aan de boven- en onderkant van de kast. Ik bevestigde de latjes met houtlijm om de deurtjes en schilderde deze nadat de lijm goed was gedroogd. Ook de rest van de kast schilderde ik met grondverf en daarna met een matte witte lak.

STAP 7: KAST OPHANGEN MET DE LASERLIJN-ADAPTER

Nadat alles was geschilderd kon de kast compleet in elkaar. We maakten een ophangsysteem voor de kast door een houten lat in de lengte op 45 graden schuin door te zagen. Dit wordt ook wel een keeplat genoemd. Het ene deel van de lat kwam aan de kast vast te zitten en het andere deel van de lat zou aan de muur worden bevestigd. Ook moest de plaatsing van de kast aan de wand worden bepaald. Dit deed ik met behulp van de Laserlijn-Adapter. Met deze optie kun je een horizontale of verticale laserlijn gebruiken om iets op te hangen of verschillende dingen naast elkaar uit te lijnen (bijvoorbeeld bij het maken van een gallery wall). Op deze adapter zit een klein waterpasje waardoor je altijd kunt controleren of je iets recht ophangt.

PROJECT DIY WANDKAST GESLAAGD!

Daar is hij dan, onze nieuwe wandkast! Ik ben echt ontzettend blij, en best wel trots, op het eindresultaat… Wederom een diy project waar Evert en ik samen aan hebben gewerkt en waarbij we elkaar goed aanvulden (klik hier voor meer diy inspiratie). Ik moet eerlijk zeggen dat dit best een flinke klus was waarbij Evert op een gegeven moment ook niet meer kon helpen omdat hij door zijn rug ging (arme man). Ik was dus genoodzaakt om de kast zelf af te maken en dat was eigenlijk best goed voor mij! Dat kan ik namelijk best 😉 Eind goed, al goed!

MIJN ERVARING MET DE ZAMO

Wat bij mij vooral is opgevallen tijdens het gebruik van de Zamo, is het gemak en de snelheid. Waar ik normaal moeilijk sta te doen met een rolmaat die vaak omknakt of losschiet, kon ik met de Zamo heel gemakkelijk en daarom dus snel, verschillende dingen opmeten. Binnen een paar drukken op de knop heb je de oppervlakte van een muur, raam of vloer opgemeten. Het is een klein apparaatje met veel verschillende functies. Handig om mee te nemen als ik bijvoorbeeld naar de bouwmarkt ga of ga shoppen voor meubels! Ik denk dat de Zamo nog regelmatig goed van pas zal komen…

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden.

6 replies on “Diy wandkast maken met behulp van de Zamo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.