DIY lattenbank van resthout

diy lattenbankje

WAT TE DOEN MET RESTHOUT

Na het maken van de overkapping en het tuinhuis hadden we nog aardig wat resthout over van de verschillende houtsoorten die we hebben gebruikt. Zonde om dit weg te gooien natuurlijk! Evert gebruikte de potdeksel planken die we over hadden al om een plantenbak te maken in de tuin. Naast de potdeksel planken hadden we ook een aantal balken en verzaagde latten over. We bedachten om hiermee een DIY lattenbank te maken die we ook in de tuin wilden gaan gebruiken. Ik vond het vooral erg zonde om niets met de verzaagde latten te doen omdat dit zulk mooi hout is! Zelfs na dit DIY project hebben we nog stukken over. Die bewaar ik ook zeker voor een eventueel nieuw idee! Maar eerst leg ik jullie uit hoe we deze DIY lattenbank hebben gemaakt…

latten ayous rhombus hout

DIT HEB JE NODIG

 • Latten (wij gebruiken reststukken van Rhombus Thermisch Gemodificeerd Ayous 1.8 x 6.8 x 275 cm ruitvormig)
 • Balken van 4,5×7,5 in Lariks Douglas (een andere maat, bijvoorbeeld vierkant, kan ook)
 • Bosch PCM 8 Afkortzaag
 • Bosch AdvancedImpact 18 (boormachine)
 • Boormal voor houtverbinding set
 • RVS schroeven
 • AdvancedOrbit 18 (schuurmachine)
 • Zwarte of donkergrijze dekkende beits
 • PKS 18 LI (cirkelzaag)
 • Tacker met RVS spijkers
 • Mal om te gebruiken voor de ruimte tussen de latten
 • WOCA Exterieur olie in de kleur Teak

STAP 1: BALKEN OP MAAT ZAGEN EN GATEN VOORBOREN

Je hebt natuurlijk een frame nodig voor het bankje voor de stevigheid en om de latten aan te kunnen bevestigen. Dit frame maakten wij van balken in Lariks Douglas, een duurzame houtsoort die zelfs onbehandeld jaren mee kan gaan in de tuin. Wij maakten een frame van 47 x 90 x 48 cm. We besloten tijdens het proces om ook nog een extra balk in het midden van de onderkant toe te voegen voor een stevige basis. De schroefgaten boorden we voor met een boormal set voor houtverbindingen. Hiermee kun je balken aan elkaar bevestigen zonder dat je dit aan de buitenkant ziet. De houtboor die bij deze set hoort, paste ook gewoon op de boormachine uit het 18V Power For All systeem van Bosch Home and Garden.

STAP 2: BALKEN VOOR FRAME OPSCHUREN

Nadat alle gaten waren voorgeboord, schuurde ik de balken licht op met de AdvancedOrbit 18. Wat ik fijn vind aan deze schuurmachine is dat je de snelheid zelf kunt instellen. In dit merkte ik ook direct verschil toen ik de schuurmachine instelde op een wat hogere snelheid! Hierdoor waren de trillengen van de schuurmachine een stuk minder aanwezig. Daarnaast is het natuurlijk ideaal dat hij werkt op een accu en dus draadloos is. Geen gestruikel meer over allerlei snoeren!

bosch 18V Power For All

STAP 3: FRAME IN ELKAAR ZETTEN & BEITSEN

Het frame kon in elkaar worden gezet. Hiervoor gebruiken we wederom de AdvancedImpact 18 maar dan met een schroefboor. Gebruik bij het maken van tuinmeubelen altijd RVS schroeven om te voorkomen dat ze gaan roesten. Zoals ik hierboven al aangaf, we plaatsten nog een extra balk in het midden van de onderkant voor een stevige en stabiele basis. Het frame van de DIY lattenbank schilderde ik donkergrijs met een dekkende beits. De beits zorgt ervoor dat het hout langer mee gaat en wanneer je het frame een donkere kleur geeft, valt deze mooi weg wanneer de latten erop zijn bevestigd.

frame beitsen

STAP 4: OMLIJSTING MAKEN

De voor- en achterkant van de lattenbank wilden we mooi afwerken door een omlijsting te maken van latten. De hoeken zijn in verstek gezaagd met behulp van de afkortzaag. Bevestig de hoeken aan elkaar met (sneldrogende) houtlijm. Houd er bij de omlijsting rekening mee dat de latten die bovenop het frame komen, iets uit kunnen steken. De omlijsting maak je dus iets breder en hoger dan het frame. Bevestig de omlijsting op het frame met een tacker en RVS spijkers.

STAP 5: LATTEN OP MAAT ZAGEN EN BEVESTIGEN

Meet nu de ruimte op tussen de twee omlijstingen en haal hier aan beide zeiden 3 tot 5 mm vanaf. Dit is de maat die je aan kunt houden voor de latjes. Wij vonden het mooi om overal een ruimte van ongeveer 3 mm tussen te laten, maar dit is natuurlijk een kwestie van smaak. Om ervoor te zorgen dat de ruimte tussen de latten overal hetzelfde is, kun je gebruik maken van een mal. Denk hierbij aan een roerhoutje, potlood of schroevendraaier. Plaats de mal elke keer tussen de latten voordat je ze vastzet. Als je op een hoek of aan de onderkant niet uitkomt met een hele lat, zaag hier dan een stukje vanaf met de cirkelzaag.

diy lattenbank met bosch

STAP 6: HOUT BEHANDELEN

Om ervoor te zorgen dat de latten van dit bankje hun mooie warme kleur behouden, kun je ze behandelen met olie. Ik gebruikte hiervoor de WOCA Exterieur olie in de kleur Teak. Met een kwast kun je alle latten insmeren met de olie. Daarna kun je met een droge doek het teveel aan olie verwijderen. De DIY lattenbank is nu klaar voor gebruik!

plantentafel

MULTIFUNCTIONELE LATTENBANK

In de eerste instantie wilden we met deze lattenbank een extra zitplek creëren onder de overkapping. We besloten echter al snel dat we deze lattenbank voor verschillende doeleindes willen gebruiken. We misten namelijk nog een salontafel en qua formaat is dit bankje hiervoor toevalling ook perfect! Je verschuift of tilt de lattenbank gemakkelijk naar een andere plek. Zo is het met een kussentje erop dus een fijne zitplek maar het bankje kan ook dienen als plantentafel. Leuk die afwisseling! Het bankje is in ieder geval een goede aanvulling van de overkapping, laat die mooie zomerdagen maar komen! Alhoewel, met een kleine regenbui is het ook erg gezellig op dit plekje…

diy lattenbank
diy lattenbank tuin

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home and Garden.

Styling & fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.