DIY spiegel met grafische lijst

diy spiegel
ORIGINELE VORM

Omdat we onze garderobe van de hal naar de kast op maat in de berging hebben verplaatst, kwam er opeens een hoop ruimte vrij. Onze hal is al best ruim maar de staande kapstok die hier stond blokkeerde wel een groot deel van de wand. Nu was er dus opeens een vrij kale hoek met een lege muur, ik kreeg al snel een idee om dit wat meer aan te kleden… Het leek me een perfecte plek voor een toffe, opvallende wandspiegel! Sinds de hit van Gustav Westman met zijn curvy spiegel, zie je steeds meer bijzondere spiegels voorbij komen in interieur, leuk! Ik wilde vooral iets bedenken dat er nog niet is (naar mijn weten) dus ging ik aan de slag met wat ideeën voor een originele vorm voor de lijst. Ik laat je in deze blog zien hoe ik de DIY spiegel heb gemaakt en ben benieuwd wat van het resultaat vindt!

MAL MAKEN VOOR DE LIJST

De mal voor deze DIY spiegel maakte ik in het grafische programma Adobe Illustrator. Ik ontwierp een vorm voor de lijst die ik mooi vond en printte deze op ware grootte uit. Deze vorm printte ik voor de helft uit op meerdere Aa-tjes en plakte ze aan elkaar. Nadat ik de mal had uitgeknipt plakte ik deze op de MDF plaat. Ik markeerde alle punten van de mal en trok daarna lijnen tussen de punten met een rechte lat. Daarna kon ik de papieren mal spiegelen door deze om te klappen. Zo kon ik de volledige vorm overnemen op het hout. Als je geen beschikking hebt tot een dergelijk programma kun je zelf ook vormen gaan creëren door ze te knippen uit papier en deze te herhalen tot je een patroon krijgt waar je een lijst mee kunt maken.

LIJST UITZAGEN

Vervolgens heb ik de lijst voor de spiegel uitgezaagd met de PST 18 LI decoupeerzaag uit het 18 Volt Power For All Systeem van Bosch Home & Garden. De buitenkant was vrij makkelijk om uit te zagen maar de binnenkant van de lijst is iets lastiger. Hiervoor boorde ik eerst gaten in de hoeken van de vorm. Zo kon ik via de gaten met de decoupeerzaag de vorm uitzagen. Bij het werken met een decoupeerzaag is het handig om je werkstuk vast te klemmen aan de werkbank zodat deze niet kan verschuiven.

LIJST AFWERKEN

Nu de lijst voor de DIY spiegel was uitgezaagd wilde ik nog een mooie afwerking toevoegen. Met de bovenfrees (POF 1400 ACE) maakte ik een subtiele schuine afwerking van de randen. Dit geeft de lijst een wat rijkere uitstraling! Met de bovenfrees ging ik alle randen van de lijst af. Het fijne bij het frezen van randen is dat je het eigenlijk niet kunt verpesten. Je kunt niet te diep of te ver gaan, je kunt hooguit een stukje missen maar hier kun je dan vervolgens gewoon weer opnieuw (desnoods meerdere keren) langs gaan om het te corrigeren. Als laatste schuurde ik de lijst mooi glad met de Advanced Orbit 18 en kon ik gaan beginnen aan het schilderen van de lijst!

diy spiegel lijst schuren
LIJST SCHILDEREN

Ik ga de lijst eerst een laag grondverf en liet dit goed drogen. Daarna schuurde ik de lijst nog even licht op en maakte hem stofvrij. Tenslotte lakte ik de lijst in een heerlijke olijfgroene kleur. Over deze kleur vertel ik jullie later meer (iets heel leuks!) dus de kleurcode houd ik nog heel eventjes voor mezelf… Eenmaal geschilderd en uitgehard kon de lijst mee naar huis waar ik de ovalen spiegel met kit op bevestigde. Ook plakte ik de ophanghaak vast aan de achterkant van de spiegel met kit. Ik liet dit een nacht goed opdrogen waarna ik de spiegel op kon hangen aan de muur in onze hal.

TOFFE EYECATCHER

Yes! Hij hangt! Nog leuker dan ik van tevoren had gehoopt, deze DIY spiegel met grafische lijst. De bijzondere vorm van de lijst in combinatie met de kleuren, ik word er heel happy van! De spiegel is echt een statement en geeft onze hal een verrassende en speelse twist. Eigenlijk vind ik de spiegel zo leuk dat ik hem het liefst op een prominentere plek zou willen hangen zoals de woonkamer. Ik krijg bijna zin om nog een variant te maken op deze vorm die ik dan op een andere plek in huis op kan hangen! Maar misschien moet ik eerst gewoon gaan genieten van dit geslaagde DIY project in de hal…

diy spiegel met grafische lijst
diy spiegel

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.