GEEN HOEKJE ONBENUT
Onze berging kreeg vorige maand een volledige make-over. Met de inbouwkast met opbergruimte en een deel voor garderobe, hebben we er nu een zee van ruimte bij gekregen. Ondanks dat de berging nu al ontzettend mooi en praktisch is geworden, waren we nog niet helemaal klaar met deze ruimte. In de hoek die nu nog onbenut was, wilden we nog een voorraadkast maken. Een kast puur en alleen om etenswaren en huishoudelijke artikelen in te bewaren. Dit deden we voorheen in de voorraadkast onder de trap in de woonkamer. Toch kwamen we hier ruimte tekort omdat we er ook allerlei andere spullen opsloegen.
HET PLAN
Voordat we aan de make-over van de berging begonnen hadden we het idee van de voorraadkast al meegenomen. De kast zou rechts van de deur komen en we wilden de volledige hoogte van de wand benutten. De kast mocht niet te diep worden omdat er anders te weinig bewegingsruimte over zou blijven. Daarnaast wilden we een open deel maken met vakken en een afgesloten deel met deurtjes. In de vakken wilden we kratten plaatsen waar we spullen in op kunnen bergen. De kratten bestelden we vooraf zodat we precies wisten hoe groot de vakken van de kast moesten worden. Achter de deurtjes wilden we verstelbare planken verwerken. De voorraadkast moest 35 cm diep worden, 216,5 hoog en 135 cm breed.
HOUT OP MAAT ZAGEN EN GATEN VOORBOREN
Nadat we de maten voor alle onderdelen hadden bepaald konden we het hout (MDF van 18 mm dik) op maat gaan zagen. Dit deden we met een zaagtafel maar dit kun je ook doen met een cirkelzaag. Nog makkelijker is om het bij de bouwmarkt op maat te laten zagen natuurlijk! De blinde schroefgaten boorden we weer voor met een boormal set voor houtverbindingen. Ook boorden we de gaatjes al voor waar straks de plankdragers in zouden komen voor de verstelbare planken. In de deuren boorden we de gaten voor de softclose scharnieren die er laten in zouden komen.
AFGERONDE RANDEN
Het leek ons mooi als de deuren een mooie afgeronde rand zouden hebben. Dit is vrij gemakkelijk te creëren met behulp van een bovenfrees. Wij gebruikten de bovenfrees (POF 1400 ACE) van Bosch Home & Garden om de randen mooi rond af te werken. Er zijn verschillende frezen die je kunt gebruiken waarmee je verschillende effecten kunt creëren. Je kunt de radius van de afwerking zelf bepalen door de bovenfrees in hoogte te verstellen. Het is aan te raden dit altijd eerst even te testen op een proefstukje voordat je dit toepast op je werkstuk.
SCHUREN EN SCHILDEREN
Nadat we alle onderdelen voor de voorraadkast op maat hadden gezaagd en hadden voorbereid, konden we alles in de grondverf zetten. Na het gronden hebben we alles weer licht opgeschuurd en stofvrij gemaakt. Ik schuurde alle onderdelen met de AdvancedOrbit 18 uit het 18 V Power For All accusysteem. We schilderden alle planken 1 keer in de kleur Greyed Green van Flexa en lieten alles goed drogen voordat we het mee naar huis namen. De tweede laklaag wilden we pas toepassen wanneer de kast helemaal in elkaar zit. Dit omdat je bij het in elkaar zetten van de kast, de laklaag weer kunt beschadigen.
DE VOORRAADKAST IN ELKAAR ZETTEN
Nadat we alle planken 1 keer hadden geschilderd, namen we alles mee naar huis zodat we de kast ter plaatse in elkaar konden zetten. We begonnen met de basis, de ombouw van de kast. Zoals je op de foto ziet kozen we ervoor om de vakken een stukje van de grond te laten komen. Zo konden we voorkomen dat de deuren die er straks voor komen, de grond niet zullen raken bij het open- en dichtdoen. Door middel van de blinde schroefgaten konden we de kast zo in elkaar zetten dat je aan de buitenkant geen schroeven ziet. Nadat de basis in elkaar zat, konden we de planken toe gaan voegen. Voor het open vakken gedeelte kozen we ervoor om de planken vast te zetten. Voor het deel achter de deuren, kozen we voor verstelbare planken. Als laatste konden de deuren worden toegevoegd en konden we de voorraadkast nog een keer in de lak zetten.
VAKKEN VULLEN
We lieten de lak goed uitharden voordat we de kast in gingen ruimen. Dit gaf ons even de tijd om de overvolle trapkast op te ruimen en de spullen te sorteren. Alle voedingsmiddelen konden naar de nieuwe voorraadkast maar de keukenapparatuur lieten we in de trapkast staan. Bijna alle kratjes werden gevuld en de kratjes die nu nog leeg zijn krijgen vanzelf een doel denk ik… Ook in de vakken achter de deuren kunnen we een hele hoop spullen kwijt, zo handig! Nu de berging echt helemaal af is & alles netjes is opgeruimd voelen we ons opeens hele geordende en volwassen mensen haha! We hebben het gevoel dat we de ruimte in de berging nu echt optimaal benutten. Een hele fijne toevoeging aan ons huis waar we na al die jaren nog steeds met zoveel plezier wonen!
Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden.
Fotografie: Marij Hessel