Kleuren combineren, zo wordt het makkelijk!

kleuren combineren

Voor mij persoonlijk zijn er maar weinig dingen leuker dan bezig zijn met kleur! Over het algemeen wordt iedereen denk ik wel blij van kleur, in wat voor vorm dan ook. Maar ik besef me ook dat het voor velen best lastig is om kleurkeuzes of kleurcombinaties te maken. In deze blogpost laat ik je met behulp van het Flexa Creations palet zien, hoe kleuren combineren een stuk makkelijker wordt. Het team van Flexa heeft hier namelijk al over nagedacht om het jou gemakkelijker te maken, best aardig toch?

kleuren combineren

Zowel in de Flexa Creations folder als online, vind je het Creations kleurenpalet bestaande uit 54 kleuren. Dit palet bestaat uit drie thema’s: “Essential”, “Atmosphere” en “Accent”. Het thema Essential staat voor tijdloze, gekleurde witten & lichte pastellen waarmee je een rustige sfeer kunt creëren in je interieur. Het thema Atmosphere bestaat uit diepe en rijke kleuren waarmee je direct veel sfeer toevoegt aan een ruimte. Het Accent palet bestaat uit vrolijke en frisse accentkleuren die een echte blikvanger vormen in huis. Deze drie thema’s hebben elk een duidelijke en eigen uitstraling, zo kun je al makkelijker zien wat jou het meest aanspreekt. In de volgende stappen laat ik je zien hoe je met dit palet aan de slag kunt gaan en hoe kleuren combineren “a piece of cake” wordt!

STAP 1: VERZAMEL INSPIRATIE

Voordat je voor een kleur of kleurenpalet kunt kiezen, moet je eerst weten wat je mooi vindt! Weet je dit al, dan kun je deze stap gerust overslaan. Vind je het nog lastig? Ga dan eerst op zoek naar inspiratie door in tijdschriften te bladeren en alles uit te scheuren wat je aanspreekt. Schuif net zo lang met jouw inspiratie plaatjes tot er een geheel ontstaat waar een duidelijke voorkeur van kleur uit komt.

kleuren combineren

STAP 2: KIES EEN KLEURGROEP

Het leuke aan het Creations palet is dat je deze, naast door te kiezen uit de thema’s, ook op een hele andere manier kunt gebruiken. Het palet is namelijk ook nog opgedeeld in zes kleurgroepen die onder elkaar een rij vormen. Dit zie je op de foto hieronder. Binnen deze zes groepen kun je ook weer hele mooie kleurcombi’s maken en zit je gegarandeerd goed! Om je op weg te helpen laat ik je zien hoe je met deze kleurgroepen mooie combinaties kunt maken. Kies de kleurgroep die het beste past bij jouw inspiratiebeelden. Naar aanleiding van jouw gekozen kleurgroep kun je je moodboard nog wat bijschaven en eventueel wat plaatjes schrappen die er buiten vallen.

Flexa Creations

STAP 3: MAAK OF VERZAMEL KLEURSTALEN

Wanneer je jouw favoriete kleurgroep hebt gekozen kun je nog een stapje verder gaan. Er zitten namelijk 9 kleuren in een kleurgroep die je wellicht niet allemaal toe wilt passen in je interieur. Door kleurstalen te verzamelen of te maken kun je gaan spelen met verschillende combinaties. Met de Flexa kleurtesters kun je gemakkelijk kleurechte stalen maken. Deze kun je dan ook gelijk op verschillende plekken in huis ophangen om te kijken hoe een kleur uitpakt in jouw interieur. De kleurtesters kun je hier bestellen!

kleuren combineren

STAP 4: KLEUREN COMBINEREN

Met deze zelfgemaakte stalen kun je eindeloos kleuren combineren. Als het goed is merk je tijdens dit proces vanzelf of je voor een gewaagde combinatie wilt gaan, of juist voor een neutrale en rustige combinatie. Houd deze kleurcombinatie ook bij materialen uit jouw interieur. Dit kan een houten vloer zijn, een gordijnstof, een bank of een aantal accessoires. Zo zullen er misschien gaandeweg wat kleuren afvallen of juist bij komen. Kom je er nog niet helemaal uit? Laat de stalen dan een dagje liggen en kijk er laten nog eens naar met een frisse blik!

kleuren combineren

STAP 5: KIES EEN DEFINITIEF PALET EN PAS HET TOE

Na verschillende combinaties gemaakt te hebben, ben je als het goed is uitgekomen op een definitief palet. Dit palet kun je nu met het volste vertrouwen gaan gebruiken voor jouw interieur! Welke kleur uit het palet is het meest geschikt als basiskleur voor op de muur? En welke kleuren uit het palet zou je graag als accent in bijvoorbeeld een meubel of kleurvlak willen toepassen? Nadat je hier goed over hebt nagedacht is het alleen nog maar een kwestie van doen! Hieronder laat ik je drie voorbeelden zien van kleurgroepen uit het Creations palet. Ik maakte eerst een collage en maakte daarna een klein stilleven door kleine objecten te schilderen met de kleurtesters. Zo creëer je eigenlijk een soort 3D palet!

KLEURGROEP 1: EEN GEWAAGD PALET MET TRENDY PAARS & LILA

Deze kleurgroep bestaat uit verschillende paarse en roze tinten. Paars en vooral lila zijn op dit moment echte trendkleuren. In het moodboard zie je dat je het heel subtiel toe kunt passen maar ook all the way kunt gaan!

kleuren combineren
kleuren combineren

KLEURGROEP 3: EEN NATUURLIJK PALET MET WARME ACCENTEN

Deze kleurgroep bestaat uit warme witten en grijstinten met als accent een paar kruidige kleuren zoals Indian Spice en Rich Butterscotch. In mijn stilleven heb ik de basis neutraal gehouden waardoor de warme tinten er echt uitspringen maar het geheel toch rustig blijft.

kleuren combineren
Flexa Creations

KLEURGROEP 6: EEN FRIS PALET MET VERSCHILLENDE BLAUWTINTEN

Als laatst koos ik voor de groep met allemaal blauwtinten. Hier kun je bijna niet de mist mee ingaan! Blauw is tijdloos en kun je op zoveel manieren toepassen. Met de vergrijsde blauwen houd je het stoer en ingetogen. Een diepe donkerblauw als Royal Blue maakt het geheel juist weer heel chique & Turquoise Holiday en Summer Splash zorgen voor pit en energie. Ik gooide het in dit geval allemaal door elkaar en ook dat werkt!

Hopelijk ben je een stukje wijzer geworden maar vooral ook geïnspireerd na het lezen van deze kleurrijke blogpost!

kleuren combineren
Flexa Creations

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Flexa.

Styling & fotografie: Marij Hessel

2 replies on “Kleuren combineren, zo wordt het makkelijk!

  • Alex

    Wat een leuke inspiratie, en precies op het goede moment ook! Wij gaan volgend weekend eindelijk de verf voor ons nieuw huis kiezen en over twee weken kunnen wij dan eindelijk verhuizen. Zo veel zin in! 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.