Vintage en design: een match made in heaven!

vintage en design

Dat ik een echte vintage liefhebber ben is jullie vast niet ontgaan. Ik zou mijn dagen kunnen vullen met het struinen naar unieke schatten in kringloopwinkels en op rommelmarkten! Dat doe ik natuurlijk niet want dat zou echt helemaal uit de hand lopen… Gelukkig kan ik mijn liefde voor tweedehands spullen combineren en toepassen in het werk dat ik doe! Bij deze samenwerking met Flinders ging ik bijvoorbeeld aan de slag met vintage gecombineerd met design. Deze twee gaan namelijk ontzettend goed samen. Vintage en design, waarom is dit nou zo’n fijne match? En hoe combineer je de twee het beste? In deze blogpost mijn persoonlijke kijk hierop!

LIEVER OUD OF NIEUW?

Wanneer je regelmatig shopt bij de kringloop en op markten is de kans ook groot dat je huis steeds meer gevuld wordt met tweedehands meubels en accessoires. Leuk want dit maakt een interieur anders dan anders en dus uniek. Gebruikte spullen geven je interieur meer karakter en persoonlijkheid. Daarbij hoef je ook niet bang te zijn dat nog 30 anderen precies diezelfde tweedehands tafel, stoel of vaas in huis hebben staan. Kleine kans! Daarentegen ben ik ook absoluut niet vies van mooie nieuwe spullen. De laatste tijd investeer ik steeds vaker in een mooi design meubel of accessoire. Je moet er vaak wat langer voor sparen maar dan koop je wel iets waar je goed over hebt nagedacht, wat je echt heel mooi vindt en waarschijnlijk niet zo snel zal inwisselen voor iets anders.

VINTAGE EN DESIGN, WAAROM ZO’N FIJNE COMBI?

Juist door mijn favoriete design items te combineren met vintage ontstaat er iets verrassends waar ik erg blij van word! Waarom werkt dit nou zo goed samen? Teveel vintage, bruin en hout bij elkaar zorgt soms voor een wel heel retro sfeertje. Dat kan heel gaaf zijn maar door er een aantal moderne designstukken & wat kleur aan toe te voegen wordt het geheel direct opgefrist. Neem nou dit zithoekje hierboven; als je de pastelroze lamp van HKliving en het zachtgele bijzettafeltje van HAY wegdenkt, blijft er een minder spannend hoekje over. Vintage en design versterken elkaar! Wanneer je kiest voor alleen maar design in je interieur, kun je het gevoel krijgen dat je in een soort showroom woont. Dit betekent niet dat tweedehands spullen een must zijn natuurlijk! Het gaat om spullen met een verhaal wat net zo goed iets zelfgemaakts kan zijn, een souvenir of een dierbaar erfstuk.

vintage en design

COMBINEER VINTAGE MET FRISSE KLEUREN & GRAFISCHE VORMEN

Zelf vind ik het erg goed werken wanneer ik vintage items combineer met frisse kleuren. Het is vaak een lekkere tegenhanger bij een retro meubel of een foute vaas. Een witte basis zorgt hierbij ook voor een flinke dosis frisheid! Een andere fijne tegenhanger vind ik het gebruik van moderne grafische vormen en patronen. In deze hoek zie je die moderne vormen terugkomen in de lamp, de deken, het kussentje en de bijzettafel. De donkerblauwe vintage Memphis vaas op de kast heeft ook een speelse grafische vorm wat een knipoog geeft aan het geheel. Ook in de kringloop kun je dus prima tegen spullen met een moderne en strakke vorm aanlopen. Soms heeft het alleen een (fris) nieuw kleurtje nodig!

vintage en design boeken

VERZAMELINGEN

Ik ben een echt verzamelaar en heb mijzelf daarom voorlopig een kringloopverbod opgelegd. Nouja verbod… Ik kom er gewoon wat minder 😉 Want inmiddels heb ik een aardige verzameling opgebouwd die ik de ene keer verkoop in mijn shop, en de andere keer gebruik voor styling in huis of de styling van workshops & events! Het komt dus eigenlijk altijd wel van pas. Op deze nieuwe (en zelfgemaakte) wandkast staat ook een verzameling aan fijne spullen met als eyecatcher de grote vaas van HKliving. Een pracht van een object die zonder bloemen al om te smullen is toch? Ik combineerde hem met een retro vaas, presse papier en stenen beeldje die ik vond bij de kringloop & een geurkaars uit Ojaj (Amerika). Wederom een mix van vintage en design gecombineerd met kleur (muur, posters, bank en sierkussens) en strakke vormen (wandkast, hanglamp en print van Ben Nicholson).

vintage en design
vintage en design interieur
woonkamer inrichting

MIX IT ALL UP

Het is natuurlijk ontzettend persoonlijk hoe jij jouw huis inricht! Hoe meer je ermee bezig bent, hoe meer je jouw eigen stijl gaat ontdekken. Het is zo grappig om te zien hoe je smaak kan veranderen en zich telkens weer blijft ontwikkelen. De dingen die ik een paar jaar geleden meenam van de kringloop laat ik nu bijvoorbeeld staan. Ook ben ik nu vaker bereid om wat meer te betalen voor een mooi design! Maar ik kan net zo blij worden van dit stenen doosje hieronder wat ik voor €1,50 kocht bij de kringloop als van een nieuwe design lamp. Juist die mix vind ik zo leuk!

vintage beeld

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Flinders Design.

4 replies on “Vintage en design: een match made in heaven!

  • Iris Vank

    Helemaal met je eens Marij. Mooie analyse! Ik vind het ook zo grappig om te merken dat het elkaar versterkt: als ik iets heel mooi vind qua nieuw design vind ik vaak ineens heel ander soort dingen in de kringloop terug. Beste hobby ooit. Nu nog een af huis waar ik ook weer dingen kan stallen, haha!

    Beantwoorden
  • Fem

    Helemaal leuk dat mixen. Ik doe het dan ook graag en kwam tot een tijd geleden bijna dagelijks bij de kringloop. De 2e hands items werden er alleen iets te veel. Ik herken me dan ook in je verhaal. Ben aan t kijken wat ik ermee ga doen maar kan niet alles zelf houden helaas. Wil me nu wat meer gaan verdiepen in design. Juist om die moderne en wat spannendere twist te maken. Thx voor jouw input!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.