DIY Kaptafel met retro tegels

dit kaptafel

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een DIY project met jullie heb gedeeld… Omdat onze handen altijd blijven jeuken en de nieuwe ideeën maar blijven komen gingen Evert en ik weer samen aan de slag met een leuk project voor thuis! Namelijk een DIY kaptafel. Dit deden we zoals altijd met onze partner Bosch Home & Garden. De aanleiding voor dit project was een geweldige vondst bij de kringloopwinkel: Mosa tegeltjes uit de jaren 70!

MATERIALEN

Het duurde even voordat ik wist wat ik met de tegels wilde doen. Mijn eerste idee was een salontafel volledig bedekt met tegels maar helaas kwam ik hiervoor een hoop tegels tekort. Toen Evert en ik aan het brainstormen waren over een kaptafel in onze kledingkamer bedacht ik me hoe tof het zou zijn om de retro tegels hier voor te gebruiken. We combineerden de tegels met berken multiplex van 18 mm dik en HPL (dit is een soort laminaat/afwerkingslaag) in knaloranje.

LADEKASTJE MAKEN

Nadat we alle houten onderdelen voor de kaptafel op maat hadden gezaagd begonnen we met het ladekastje. Het frame voor het ladekastje zetten we in elkaar met behulp van de “Universal Impact 18-V 60“. We werkten hierbij met blinde schroefverbindingen zodat er aan de buitenkant geen schroeven zichtbaar zijn. Met de “Universal Sander 18V-10” schuurde ik het frame mooi glad.

De lades maakten we met kant-en-klare zelfbouwlades, een soort bouwpakket waarmee je een hoop tijd kunt besparen bij het maken van lades. Wat je nog wel zelf moet doen is de achterkant, onderkant en het frontje van de lade op maat zagen. De ladegeleiders bevestig je op de juiste hoogte aan de binnenkant waarna de lades in het kastje geplaatst kunnen worden. Om een zwevend tafelblad te creëren, plaatsten we een houten balkje tussen het ladeblok en het blad.

LADEFRONTJES MAKEN

De frontjes maakten we ook van berken multiplex. Met een gatenboor van 35 mm boorde Evert ronde gaten in de frontjes en met de kantenfrees “Advanced TrimRouter 18-V-8” rondde hij de randen van de frontjes mooi af. Later besloten we de frontjes ook af te werken met HPL (dit wilden we eerst alleen doen bij de tray in het tafelblad). De randen moesten daarom opnieuw worden gefreesd maar dit was gelukkig snel gebeurd! 

TAFELBLAD MAKEN

Bij het maken van dit ontwerp leek het ons leuk om een tray te verwerken in het tafelblad van de kaptafel. Evert paste dit idee eerder al toe bij een kaptafel op maat voor een klant en we vonden dit zo leuk dat we het zelf ook toe wilden passen! Ik betegelde het tafelblad en Evert maakte hier een baklijst omheen en verwerkte hier de tray in. HPL is voor een kaptafel een perfect materiaal omdat het sterk is en goed is schoon te houden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de tegels!

DIY KAPTAFEL OP MAAT

Thuis installeerden we de kaptafel onder het schuine dak naast de kledingkast. Vaak is zo’n ruimte onder een schuin dak lastig om in te richten. Deze kaptafel is daarom een perfecte oplossing voor deze ruimte! Nu heb ik een lekker plekje waar ik ‘s ochtends mijn best kan doen om er wat moois van te maken 😉 Ik stylde dit hoekje af met een krukje dat ik scoorde op de vlooienmarkt in Brussel en knalgroen schilderde. De retro klok die ik overnam van een verzamelaar matched ook lekker bij het geheel! Elke ochtend zit ik dus met veel genoegen om me heen te kijken, zo blij dat ik deze tegels een mooie nieuw leven heb kunnen geven! Daarbij was het weer een onwijs leuk project om samen met mijn lief te realiseren!

dit kaptafel met tegels
dit kaptafel onder schuin dak

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.