DIY Schoenenkast in knaloranje

diy schoenenkast

Na ons meest recente DIY project, een kaptafel met retro tegels, gingen Evert en ik aan de slag met een nieuw project. De kamers op de eerste verdieping zijn bij ons niet heel groot (luxeprobleem met z’n tweeën natuurlijk) dus moeten we efficient met de ruimte omgaan. Hier worden we steeds beter in maar een fijn opbergmeubel helpt daar natuurlijk ontzettend bij! We bedachten een kast op maat voor in de slaapkamer waar we vooral onze schoenen, maar ook sokken, ondergoed, beddengoed, en kleding op konden bergen. Deze DIY schoenenkast kreeg net als de kaptafel weer een knaloranje afwerking.

slaapkamer diy schoenenkast
ONDERDELEN VOORBEREIDEN

Voordat we met deze DIY schoenenkast begonnen, zaagden we alle houten onderdelen voor de kast op maat met de UniversalCirc 18V-53. We kozen weer voor berken multiplex van 18 mm dik en HPL (dit is een soort laminaat/afwerkingslaag) in knaloranje. De kast bestaat als het ware uit twee delen. Het onderste deel heeft drie rijen met lades en het bovenste deel heeft drie rijen met verstelbare planken die weer worden afgedekt met kastdeuren. Zowel de ladefrontjes als de kastdeuren kregen een uitsparing die dient als handgreep. Deze uitsparingen maakten we met behulp van de bovenfrees. Door middel van een mal die je op het frontje legt, kun je de uitsparing maken. Ook de gaatjes voor de plankdragers werden voorgeboord met behulp van de UniversalImpact 18V.

AFWERKING MET HPL

Zowel de ladefrontjes als de kastdeuren werkten we af met HPL. Het stuk HPL sneden we iets groter dan het houten frontje. Nadat we de HPL laag hadden verlijmt op het hout, konden we met de kantenfrees “AdvancedTrimRouter 18V-8” de HPL laag mooi wegfrezen zodat het hout en het HPL gelijk zijn.

LADES EN PLANKEN TOEVOEGEN

De lades maakten we met kant-en-klare zelfbouwlades, een soort bouwpakket waarmee je een hoop tijd kunt besparen bij het maken van lades. Wat je nog wel zelf moet doen is de achterkant, onderkant en het frontje van de lade op maat zagen. De ladegeleiders bevestigden we binnenkant van de kast aan weerszijden. Daarna konden we de scharnieren bevestigen en de plankdragers toevoegen. Met de EasySpiritLevel (een hele handige digitale waterpas) checkten we of we de gaatjes voor de plankdragers op de juiste plek hadden geboord. Gelukkig waren de planken waterpas!

HET LEUKSTE DEEL

Nadat we de kast in elkaar hadden gezet was het tijd voor het leukste deel: het inrichten van de kast! Onze complete verzameling aan schoenen past makkelijk in deze kast. Het voordeel is nu ook dat we goed kunnen zien wat wel hebben (genoeg schoenen!). Daarbij kunnen we nu in de 12 ruime lades, ontzettend veel kwijt. Omdat de kast van vloer tot plafond loopt, geeft dit onze slaapkamer optisch wat extra hoogte. Deze DIY was gelijk een aanleiding om onze slaapkamer een frisse nieuwe kleur te geven. Hier zie je hoe onze slaapkamer er eerst uitzag. Heerlijk dat frisse lichtblauw! Ook de nachtkastjes kregen een nieuwe kleur en de verlichting shopte ik in mijn eigen winkel. Weer een totaal ander sfeertje zo waar we erg blij van worden!

diy schoenenkast
diy schoenenkast oranje

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.