DIY lamp gemaakt van een wijnfles

diy lamp

Het is weer tijd voor een nieuwe DIY! Vorige maand maakte ik deze spiegel op marmeren voet en dit keer ging ik (wederom in samenwerking met Dremel) aan de slag met een diy lamp gemaakt van een wijnfles. Ken je dat, zo’n volle glasbak in je voorraadkast of berging? Eigenlijk kan je dus best hele leuke dingen maken van die lege glazen potten en flessen… Een wijntje op z’n tijd kan ik erg waarderen dus heb ik ook regelmatig lege wijnflessen in de glasbak liggen. Toen ik inspiratie zocht voor een leuke nieuwe DIY waarvoor mijn Dremel Multitool goed van pas zou komen, kwam ik ontzettend veel leuke ideeën tegen waar gebruik was gemaakt van glas. Ik “dook” dus mijn glasbak in en zocht een mooie lege wijnfles uit waarmee ik besloot deze diy lamp te maken.

Best spannend vind ik dat, glas snijden… Gelukkig ging alles, met de juiste voorbereiding, helemaal goed! Hieronder laat ik jullie zien welke stappen ik heb genomen om deze bijzondere diy lamp te maken.

diy lamp

NODIG:

STAP 1:

Leg de wijnfles in een warm sopje en laat de etiketten eraf weken. Maak de fles goed schoon en droog hem af. Bepaal waar je de wijnfles door wilt snijden en plak dit stukje af met schilderstape. De tape beschermt het glas en voorkomt ook dat de snijschijf teveel gaat glijden over het glas.

STAP 2:

Creëer een soort hoek waar je de wijnfles tegenaan kunt leggen zodat hij niet kan verschuiven. Ik deed dit met twee dozen tegen de muur. Leg de fles hier tegenaan en houd de fles met je rechterhand vast. Leg een rol tape tegen de fles aan op de plek waar de tape is geplakt. Leg de pen op de rol tape en duw het puntje van de pen tegen de fles aan zodat je een lijn kunt tekenen. Houd de pen nu strak vast en rol de fles met je rechterhand steeds een stukje verder. Zo ontstaat er een strakke lijn die je nodig hebt voor het snijden.

diy lamp

STAP 3:

Om het voor jezelf wat makkelijker te maken bij het snijden van het glas, creeer je een soort houder onder de kraan voor de wijnfles. Je hebt namelijk water nodig tijdens het snijden van het glas om te voorkomen dat het gaat breken door de hitte. Ik gebruikte twee lange roerstokken en plaatste deze dwars over de wasbak. Dit plakte ik stevig vast met duct tape. Leg de wijnfles op de roerstokken, als het goed is ligt deze hier redelijk stevig tussen.

STAP 4:

Zet een veiligheidsbril op en doe handschoenen aan ter bescherming. Plaats de diamantsnijschijf op de Dremel Multitool en zet hem aan. Kies eerst voor een zachte stand. Zet de kraan aan en zorg dat er water op de snijschijf komt zodat deze koel blijft. Begin voorzichtig met het snijden van het glas. Maak eerst een lichte inkeping en zet de Multitool dan op een wat hogere stand.

diy lamp

STAP 5:

Snijd nu het glas helemaal door en rol de fles steeds een stukje verder zodat je de fles uiteindelijk helemaal rondom hebt doorgesneden. Dit was het spannendste gedeelte van de DIY! Je kunt dit natuurlijk eerste even op een ander glazen voorwerp uitproberen voordat je aan het echte werk begint.

STAP 6:

Gebruik nu het opzetstuk “siliciumcarbide slijpsteen” en plaats deze op de multitool. Met dit opzetstuk kun je de scherpe randjes van het glas mooi glad slijpen. Doe ook dit onder de kraan om het barsten van glas te voorkomen!

diy lamp

STAP 7:

Droog de fles goed af en plak een deel van de fles af met schilderstape. Dit kun je natuurlijk helemaal doen hoe jij het zelf wilt! Het deel dat niet is afgeplakt kun je in een kleur naar wens spuiten met permanente spray van bijvoorbeeld het merk Edding. Ik koos voor de kleur “Mellow Mint”. Spuit niet teveel in 1 keer maar kies voor meerdere dunne lagen om druipers te voorkomen.

STAP 8:

Laat de verf goed drogen en verwijder de schilderstape. Haal het snoer door de fles heen. Zorg ervoor dat het snoer lang genoeg is zodat je straks nog speling hebt met waar je de lamp gaat ophangen.

STAP 9:

Plaats aan de ene kant van het snoer een stekker (hier vind je een handige tutorial) en aan de andere kant een trekontlaster en een kleine lamp fitting (hier vind je een handige tutorial).

STAP 10:

Draai nu een klein peertje in de fitting. Ik koos voor een lampje met een lage wattage anders krijg je erg fel licht in combinatie met zo’n glazen fles als kap. Test even of het lampje werkt, dit betekend dat je het allemaal goed hebt aangesloten, applaus!! Laat nu de fles over de fitting glijden en hang de lamp op met het snoer aan een haak of zoals hier bijvoorbeeld een een plankdrager. Klaar is je lamp!

diy lamp

Ik hing mijn nieuwe diy lamp op aan een plankdrager tegen het korte muurtje tussen onze keuken en de hal. Dit muurtje schilderde ik kort geleden nog in de kleur “Fresh Foliage” van Flexa en de lamp met mint accent en donkerblauw snoer past erg mooi bij deze kleur! Omdat de fles natuurlijk transparant is koos ik voor een mooie messing fitting, deze mag gezien worden! Dit lampje hangt hier puur voor de sfeer maar zo’n extra lichtbron in de huiskamer maakt het alleen nog maar gezelliger…

Ik vond het best spannend om met deze diy lamp aan de slag te gaan, het is altijd maar weer de vraag of alles lukt! Met het ontdekken van dit soort nieuwe gereedschappen is Youtube je beste vriend! Ik zou nu dan ook iedereen die van zelfmakers houdt, aanraden om gewoon eens aan de slag te gaan met de Dremel multitool, je weet nooit wat voor moois er uit kan komen!

diy lamp

diy lamp

diy lamp

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Dremel.

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.