DIY uitklapbare koffiehoek in mijn studio

diy uitklapbare koffiehoek

RUIMTE VOOR VERBETERING

Nog elke dag ben ik ontzettend blij met mijn studio waar mijn showroom is bevestig voor mijn webshop, waar ik vintage meubels en accessoires opknap en fotografeer & waar Evert en ik samen of los van elkaar kunnen klussen in de werkplaats. Het enige wat ik in mijn studio nog miste was een fijn plekje om een kopje koffie of thee te drinken, even pauze te houden of misschien nog even te werken achter mijn laptop. Ik besloot hier een een leuk DIY project van te maken en zelf een koffiehoekje te creëren in de middelste ruimte van mijn studio. Dit hoekje stond vaak toch vol met opknap projecten dus het was tijd om hier iets moois van te maken!

diy uitklapbare koffiehoek
diy uitklapbare koffiehoek studio

HET IDEE

Voor deze DIY uitklapbare koffiehoek wilde ik iets maken wat niet teveel ruimte in zou nemen en wat weer in te klappen is. Ideaal aangezien ik in deze ruimte regelmatig aan het schuiven ben met meubels die opgeknapt of gefotografeerd moeten worden. Het moest dus een wandkast worden met daarin het tafelblad en de poot verwerkt. De kast moest diep genoeg zijn om spullen in op te bergen zoals een waterkoker, servies en voorraadpotten. Voor deze uitklapbare koffiehoek hebben we de volgende maten aangehouden:

  • Wandkast: 27x60x127 cm (lxbxh)
  • Tafelblad: 105×60 cm (lxb)
  • Tafelpoot: 83×60 cm (lxb)
  • Plankjes: 23×56,2 cm (lxb)

STAP 1: HOUT OP MAAT ZAGEN

Als je de maten van het meubel hebt bepaald kun je het hout op maat gaan zagen. Voor deze DIY heb ik MFD gebruikt met een dikte van 18 mm. Voor het op maat zagen van het hout gebruikte ik de PKS 18 LI Cirkelzaag van Bosch Diy & Garden. Wanneer je hout gaat zagen kun je de plank of plaat het beste even vastzetten met lijmklemmen aan je werktafel of werkbank. Ik gebruik ook altijd gehoorbescherming bij dit soort klusjes aangezien het soms best een herrie kan maken… Om te voorkomen dat je vergeet welke gezaagde onderdelen nou ook alweer moesten komen, kun je ze eventueel labelen met een stukje tape met bijvoorbeeld een code of omschrijving.

dit koffiehoekje met Bosch

STAP 2: BASIS VAN DE KAST IN ELKAAR ZETTEN

Begin met de basis van de wandkast. Bevestig de boven- en onderkant aan de zijkanten met schroeven. Boor de gaten eerst even voor om splijten van het hout te voorkomen. De achterkant van de wandkast plaatsten wij een stukje in de kast zodat er ruimte overblijft voor het blinde ophangsysteem waar ik later meer over vertel. Om de achterkant blind vast te schroeven kun je een De schroefgaten boorden we voor met een “boormal set voor houtverbindingen”. Zo zie je aan de buitenkant van de wandkast geen schroeven zitten. Ik liet een gleufje open onderin de wandkast zodat ik eventuele snoeren (van bijvoorbeeld een lampje of waterkoker) hier doorheen kan halen.

STAP 3: GAATJES MAKEN VOOR VERSTELBARE PLANKEN

Het is geen must maar wel ontzettend handig: in hoogte verstelbare planken. Dit kun je vrij makkelijk creëren door gaatjes aan de zijkanten binnenin kast te boren met een gatenboor of met een handige tool doe hier speciaal voor bedoeld is (ik gebruikte de “Sheld Pin Jig” van Kreg). In deze gaatjes kun je legplankdragers plaatsen en de hoogte van de planken hiermee dus zelf bepalen en eventueel veranderen.

STAP 4: TAFELPOOT AAN TAFELBLAD BEVESTIGEN

De tafelpoot maakten we heel eenvoudig van een MDF plaat. De hoogte van de tafelpoot bepaald ook gelijk hoe hoog de tafel wordt en hoe hoog de kast komt te hangen. Denk hier vooraf dus goed over na. Wij kozen voor een hoogte van 83 cm. De tafelpoot kun je aan het tafelblad bevestigen met een pianoscharnier.

STAP 5: KLEP EN TAFELBLAD AAN KAST BEVESTIGEN

De klep waarmee je de wandkast afsluit is tegelijkertijd ook het tafelblad. Ik besloot aan de bovenkant van de wandkast nog een korte klep te plaatsen zodat 1 deel van de kast afgesloten kan blijven wanneer het tafelblad is uitgeklapt. Erg handig als je een rommelkont bent zoals ik of als je hier gewoon spullen neer wilt zetten die niet zo oogstrelend zijn… Zowel het tafelblad als de korte klep bevestig je met inboor kastscharnieren. Boor eerst gaten in de platen waar de scharnieren inkomen. Bevestig daarna de scharnieren aan de kast en de klep & het tafelblad.

STAP 6: MAGNETEN BEVESTIGEN

Om ervoor te zorgen dat het tafelblad vast blijft zitten aan de wandkast gebruikten wij magneten. We kozen voor magneten die veel gewicht kunnen dragen (minimaal 5 kg) zodat het blad niet plotseling open kan klappen.

STAP 7: ALLES GLADSCHUREN

Als alles in elkaar zit kun je het hout mooi gladschuren. Het tafelblad kun je voor je gemak bij het schuren nog loskoppelen door de scharnieren uit elkaar te klikken. Ik gebruik hier de AdvancedOrbit 18 schuurmachine die wederom te combineren is met de 18 Volt Accu. Echt een verademing om snoerloos te kunnen schuren, ik heb in het verleden toch zo vaak staan klungelen met snoeren die óf in de weg zitten, of te kort waren…

diy koffiehoekje

STAP 8: OPHANGSYSTEEM MAKEN

Voor deze DIY uitklapbare koffiehoek hebben we een blind ophangsysteem gemaakt. Dit is eigenlijk een heel eenvoudig systeem die je kunt maken van 1 brede lat van bijvoorbeeld 10-15 cm. Deze lat maak je iets minder breed dan het meubel zelf en zaag je in de lengte door midden met de cirkelzaag die je instelt op 45 graden. De éne late bevestig je aan het meubel met de schuine kant naar beneden en naar binnen. De andere lat bevestig je aan de wand met de schuine kant naar boven en naar binnen. Zo kun je het meubel als het ware aan de lat haken die op de wand is bevestigd.

STAP 9: SCHILDEREN

Maak het meubel stofvrij en zet het in de grondverf. Wanneer dit goed is opgedroogd kun je het meubel gaan lakken in een kleur naar wens. Ik koos bij dit meubel voor de kleur lila met de kleurcode V6.08.76 van Flexa. Lekker fris tegen de olijfgroene wand (code F3.28.38 van Flexa) en het kobaltblauwe (100% Iris van Flexa) vlak. Houd er rekening mee dat door het licht in mijn studio, de kleuren anders over kunnen komen op de foto dan dat ze wellicht bij jou thuis over zullen komen.

STAP 10: DIY UITKLAPBARE KOFFIEHOEK OPHANGEN

Zoals bij stap 8 is omschreven kun je het meubel blind ophangen met een handig ophangsysteem van latten. Zorg ervoor dat het tafelblad in uitgeklapte stand waterpas is door alles vooraf goed uit te meten en uit te rekenen.

diy uitklapbare tafel voor studio

TIJD VOOR EEN BREAK

Yes, precies wat ik nog mistte in mijn studio, een fijn plekje om pauze te kunnen houden. Omdat ik hier nog niet echt een lekker plekje voor had, nam ik voorheen ook minder snel pauze. Deze uitklapbare koffiehoek nodigt mij nu veel meer uit om even rustig te gaan zitten met een kopje koffie of thee, mijn lunch, of een fijn tijdschrift! Ook fijn dat ik aan deze tafel kan werken achter mijn laptop als dat nodig is… Ideaal aan dit meubel is natuurlijk dat ik hem in kan klappen wanneer ik deze hoe nodig heb voor iets anders. Echt een toevoeging waar ik heel erg blij mee ben!

diy bosch 18 volt power for all systeem

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Diy & Garden

Styling & fotografie: Marij Hessel

2 replies on “DIY uitklapbare koffiehoek in mijn studio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.