Keuken make-over deel 1

nieuwe frontjes maken voor keuken

DOORN IN HET OOG

Een deel van ons interieur dat jullie weinig tot nooit hebben gezien: de keuken!! Wanneer je de foto’s hieronder bekijkt begrijp je vast welk een beetje waarom… Heel dramatisch is het nou ook weer niet (het kan uiteraard altijd erger) maar de huidige keuken past echt niet meer bij de rest van ons interieur. Het is dus hoog tijd voor een Keuken Make-over! Deze keuken zat al in de woning toen we deze ruimt 10 jaar geleden kochten. Het is nooit een keuken geweest die ik zelf had uitgekozen maar we vonden hem ook weer niet zó lelijk dat we hem hebben vervangen. Wel heb ik eens alles overgeschilderd van gebroken (vergeeld) wit naar fris wit, vervingen we de kastjes aan de muur voor plankjes & verving ik de greepjes. Je ziet ook nog een poging tot het wrappen van één frontje in het zwart maar daar werden we toch ook niet heel enthousiast van. De keuken was inmiddels wel echt steeds meer een doorn in het oog dus besloten we er nu eindelijk iets aan te gaan doen!

DE VOOR SITUATIE

Zoals ik hierboven al beschrijf, onze keuken past echt niet meer bij de rest van ons interieur. Een complete nieuwe keuken zien we op dit moment niet zitten omdat we die investering liever maken wanneer we in ons “droomhuis” wonen. Niet dat we momenteel verhuisplannen hebben (nee bedankt overspannen huizenmarkt!) maar ooit gaan die er wel komen! Daarom besloten we om onze keuken zelf een make-over te geven. Een andere kleur, andere greepjes, een ander keukenblad en andere aanpassingen kunnen natuurlijk al zo’n groot verschil maken! Waar ik vooral naar streef is een rustiger en opgeruimder gevoel in de keuken met een moderne en kleurrijke twist…

HET PLAN VOOR DE KEUKEN MAKE-OVER

De bezem moest dus flink door onze keuken heen. Omdat we al bijna niet meer zagen hoe gedateerd alles was, hebben we het ook aardig laten versloffen. Zo hangt er nog een onhandig en rommelig kruidenrekje van jaren geleden en zijn de wandtegels inmiddels ook een beetje vergeeld. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar het is denk ik wel duidelijk. Ons plan is om de frontjes van de keuken te vervangen door nieuwe, zelfgemaakte frontjes van hout, deze te schilderen en te voorzien van nieuwe greepjes. Daarna gaan we op zoek naar een nieuw keukenblad en andere wandtegeltjes. Ook willen we de plankjes vervangen met een soort vakkenkast die we deels af kunnen sluiten. Er komt ook een koof met ingebouwde afzuigkap zodat alles wat rustiger oogt. Daarna kijken we weer verder, alles op z’n tijd!

NIEUWE FRONTJES MAKEN VAN HOUT

De nieuwe frontjes hebben we gemaakt van multiplex met een dikte van 18 mm. We hebben de oude frontjes opgemeten en deze afmetingen overgezet op het multiplex. De frontjes hebben we op maat gezaagd met een cirkelzaag, ik gebruikte hiervoor de PKS 18 LI van Bosch Home & Garden. Zorg ervoor dat je een zaagblad gebruikt met fijne tanden om het hout zo min mogelijk te beschadigen tijdens het zagen. Nadat alles frontjes op maat waren gezaagd, konden we alle delen mooi gladschuren. Het schuren deed ik met de AdvancedOrbit 18. Nog altijd zo blij met deze schuurmachine omdat hij op accu werkt kan ik me vrij bewegen en om mijn werkbank heenlopen zonder over een snoer te struikelen!

FRONTJES SCHILDEREN

Nadat al het hout was geschuurd en stofvrij was gemaakt konden we beginnen met het schilderwerk. We hebben de frontjes geschilderd met de zijdeglans lak “Mooi Makkelijk Keukenkasten” van Flexa in de kleur G5.13.66. Deze lak is speciaal ontwikkeld voor het schilderen van keukenkasten, is kras- en stootvast en je hoeft hierbij geen gebruik te maken van grondverf. Dit scheelt een hoop in tijd met zo’n schilderklus! We schilderden de frontjes twee keer (met hulp van ons nichtje Saar) en gaven de ombouw van de keukenkasten dezelfde kleur.

OUDE FRONTJES VERVANGEN

Eenmaal geschilderd, opgedroogd en uitgehard, konden de nieuwe frontjes geplaatst worden. We gebruikten de oude frontjes van de keuken als een mal om de gaten over te nemen voor het lade systeem en de scharnieren. Om gaten te maken voor de scharnieren hebben we de “Concealed Hinge Jig” gebruikt van Kreg. Vervolgens bevestigden we de scharnieren aan de frontjes met de Advanced Impact 18. Tenslotte konden we de nieuwe frontjes gaan plaatsen. We hadden de nieuwe greepjes nog niet binnen maar de nieuwe frontjes gaven al zo’n nieuwe look aan onze keuken! Na ongeveer een week kwamen de nieuwe greepjes binnen en konden we deze ook plaatsen. Zo leuk! We bestelden ook een lichtgele kraan, later meer hierover…

UITSCHUIFBAAR KOFFIEZETAPPARAAT

Omdat Evert zich stoorde aan het koffiezetapparaat dat best wat plek innam op het aanrechtblad, bedacht hij een systeem met een uitschuifbare plank. Hierop konden we het koffiezetapparaat plaatsen en valt deze mooi weg in de nis. Door bodemmontage ladegeleiders te gebruiken, zie je deze niet bij de uitschuifbare plank. Onder de uitschuifbare plank hebben we een wijnrek gemaakt van stukken multiplex dat we over hadden. Zowel de uitschuifbare plank als het wijnrek wil ik nog gaan schilderen in een mooie kleur. Hier wacht ik nog even mee totdat we een keuze hebben gemaakt voor de tegels en het keukenblad.

DE TUSSENSTAND

Het eerste deel van deze keuken make-over is een feit met de nieuwe frontjes voor onze keuken! Dit maakt al een groot verschil maar we zijn er zeker nog niet. De eerstvolgende stap is dus het kiezen van een nieuw keukenblad en daarna nieuwe tegeltjes voor tegen de wand. Daarbij komt ook de keuze voor een nieuwe wasbak die mooi past bij het nieuwe blad en de lichtgele (!!) kraan. Ook gaan we binnenkort beginnen met een mooi kastje ter vervanging van de plankjes aan de muur. En zo zijn er nog aardig wat dingen die op ons lijstje staan voor deze keuken make-over. Maar we hebben geen enorme haast en nemen onze tijd om deze keuzes te maken! Voor nu deel ik graag de tussenstand van deze make-over en hoop ik jullie binnenkort weer meer te kunnen laten zien!

Voor dit project hebben we gebruik gemaakt van het 18 Volt Power For All Systeem van Bosch Home & Garden. Klik hier voor een overzicht van alle tools uit deze serie.

make-over keuken met nieuwe frontjes

Voor meer klusprojecten van mij en evert kun je kijken bij DIY projecten.

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden.

Fotografie: Marij Hessel

2 replies on “Keuken make-over deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.