Een kleur misser in de woonkamer

kleur kiezen muur verven

MISSER!

De verkeerde kleur gekozen voor je woonkamer, is het jou weleens overkomen? Het gebeurd mij in principe niet vaak. Natuurlijk ben ik op de ene kleur sneller uitgekeken dan op de andere en schilder ik regelmatig een muur in een andere kleur. Omdat ik vaak behoefte heb aan verandering en omdat ik het vooral heel erg leuk vind om te doen! Maar deze keer was anders.

KLEUR EN EMOTIE

Ik was voor het eerst echt niet happy met de kleur die ik op de lange muur in de woonkamer had gesmeerd. De Rich Butterschotch muur schilderde ik over in deze gewaagde groene kleur (kleurcode G8.50.50 van Sikkens). Ik vond de kleur gelijk al heftig maar ging er vanuit dat ik er binnen een paar dagen wel aan zou wennen. Toch was ik elke keer niet blij wanneer ik de woonkamer binnen liep. Dat kleur invloed heeft op je humeur en emotie is dus geen fabeltje, ik kan het weten!

WAAR GING HET MIS?

Maar waar ging het dan mis? Ik zou toch onderhand wel moeten weten hoe je de juiste kleur kiest? Ik schreef er zelfs een blog over voor Flexa (deze kun je hier lezen). Mijn advies is altijd; maak eerst een moodboard en houd daarbij rekening met de kleuren, materialen en meubels die al aanwezig zijn in de ruimte. De volgende stap is dan een aantal testers bestellen en uitproberen van de kleur(en) die je in gedachten hebt. Echter, deze keer week ik af van mijn gebruikelijke strategie. Mijn uitgangspunt was namelijk een foto die ik op Instagram tegenkwam van een geweldig & kleurrijk interieur. De groene kleur in dat interieur vond ik zo gaaf, dat wilde ik ook! Ik bestelde direct de verf op basis van een klein kleurstaaltje uit mijn kleurwaaier. Spannend maar dat zou vast goed komen…

kleur kiezen woonkamer

ANDERS DAN VERWACHT

In de praktijk bleek deze kleur toch echt anders uit te pakken in mijn eigen interieur en werd het (logischerwijs) niet zoals het beeld dat ik in mijn hoofd had. Misschien denk je wel: “dat valt toch best mee? Ik vind het wel gaaf!”. En dan zou ik het eigenlijk wel met je eens zijn. Toch klopte er iets niet en paste deze uitgesproken groen niet in het geheel van de ruimte. Daarbij roept deze kleur niet de juiste emotie en sfeer op waar ik me prettig bij voel. En als er iets is waar kleur voor moet zorgen is het wel een fijne sfeer waar jij je happy bij voelt!

HET BELANG VAN EEN MOODBOARD

Ik viel dus terug op mijn oorspronkelijke strategie en ging aan de slag met een moodboard. Vanuit daar kreeg ik een duidelijk beeld van wat ik wilde en kwam ik uit op lila! Een kleur waar ik momenteel gegarandeerd vrolijk van word! Ik bestelde vier kleurtesters van Flexa, rolde ze uit op stevig papier en plakte de stalen op de muur. Voor het kiezen van de juiste tint lila nam ik echt de tijd.

HAPPY MET LILA

Na rustig overwegen bestelde ik de verf, ik koos voor de kleur “Vleugje Pinksterbloem” van Flexa, een lila met een roze ondertoon. Ik koos bewust niet voor een te koele of grijze lila omdat het geheel anders te kil zou worden in combinatie met de blauwe bank. De groene muur verdween onder twee lagen lila muurverf en ik had al snel besloten dat dit een betere match was met de sfeer in onze woonkamer. Deze kleur geeft de ruimte meer rust zonder dat het allemaal te braaf wordt. Ook de andere kleuren komen nu beter tot hun recht zoals het geel, blauw, lichtroze en het warme hout van de wandkast. Yes, hier word ik dus wel happy van!

muur verven woonkamer

MEER VERANDERINGEN IN ONZE WOONKAMER

De kleur op de muur is zoals je ziet niet het enige dat is veranderd in onze woonkamer. Ik had zoveel zin om de boel even goed om te gooien… De DIY wandkast die ik samen met Evert maakte verplaatsten we naar de overkant van de woonkamer. We investeerde eindelijk in de tv die al tijden op ons wensenlijstje stond en creëerde hier een kleurrijke gallerywall omheen. Tegen de lila wand kwam een nieuw wandmeubel, nieuw maar met een vintage look. En als kers op de taart vond ik deze geweldige kobaltblauwe vintage design bank van B&B Italia op Marktplaats, ik reed er een flink stuk voor naar België maar het was de rit meer dan waard! Ik ben helemaal blij met deze nieuwe opstelling en van het kleurenpalet word ik ontzettend vrolijk!

gallery wall
kleur woonkamer kiezen
vintage design

VOOR & NA

Hieronder zie je duidelijk wat deze twee kleuren doen met de sfeer in de woonkamer. De groene kleur is niet per se fout maar de frisse en zachte sfeer in combinatie met de lila tint spreekt mij persoonlijk veel meer aan! Maar dit blijft iets heel persoonlijks. Kleur en welke emotie dit bij je oproept. Dit is dus ook een belangrijke factor om mee te nemen bij het samenstellen van een kleurenpalet voor je interieur. Ik ben heel benieuwd wat jullie vinden van deze metamorfose en of jij ook weleens zo’n enorme misser hebt gehad?

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Flexa

Styling & fotografie: Marij Hessel

One reply on “Een kleur misser in de woonkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.