Je eigen moestuin, dat klinkt toch heerlijk? Ik heb voorheen al eerder pogingen gedaan om groenten en kruiden te kweken met zaadjes, maar het kwam nooit echt verder dan het eerste kleine plantje. Om van een zaadje tot een volwaardige plant te komen, vergt toch wel wat meer aandacht… is gebleken. Toen elho mij vroeg om aan de slag te gaan met de mooie kweekproducten, leek het mij een goed moment om er deze keer echt mijn best voor te doen. Dat betekent dus ook wat vooronderzoek en de nodige aandacht en liefde voor mijn zaaiingen! Ik zal het proces van groenten en kruiden kweken hier en via mijn IG account met jullie gaan delen de komende tijd!
WAT HEB JE NODIG BIJ HET KWEKEN?
- Zaai- & stekgrond
- Vermiculiet
- Kweekpotjes
- Plantenspuit
- Zaadjes
- elho kweektray & kweekhuis
- Steeketiketten (of tapasprikkers)
- Daglicht of de elho Light Garden
KWEKEN OP ZOLDER
Wanneer je binnen begint met kweken heb je natuurlijk wel een plek nodig met voldoende daglicht. Een tafel onder een schuin dakraam kan hiervoor ideaal zijn, maar je kweektafel moet ook weer niet teveel in de weg staan… Ik koos ervoor om een plek te maken op zolder onder het raam. Met twee schragen en een houten plaat creëerde ik een tafel. Dit is makkelijk werken en de kweeksels krijgen zo lekker veel daglicht!
GEZONDE GROND OM MEE TE KWEKEN
Bij het zelf groenten en kruiden kweken is de grond die je gebruikt ook zeker van belang. Je kunt hiervoor speciale zaai- en stekgrond kopen die, door de aanwezige voedingsstoffen, het kiemproces en de wortelontwikkeling van zaadjes en stekjes bevorderen. Online kwam ik de tip tegen om vermiculiet toe te voegen aan de potgrond voordat je gaat kweken. Hiermee maak je de grond luchtig en daarbij nemen de brokkeltjes veel vocht op om het daarna weer langzaam af te geven. Meng dit dus goed door elkaar en maak de aarde vochtig voordat je de potjes gaat vullen.
KWEEKPOTJES EN EEN KWEEKTRAY
Bij het kweken begin je natuurlijk met zaadjes. Ik koos ervoor om te beginnen met wat groenten en kruiden. Op de achterkant van de zakjes staat meestal aangegeven in welke maanden de zaadjes gezaaid mogen worden, hoe diep de zaadjes de grond in moeten en of ze onder glas of gelijk in de grond kunnen groeien. In maart is het buiten vaak nog te koud om te zaaien dus kun je hier binnen vast mee beginnen. Ik gebruik hiervoor de kweektray van elho. Hierop kan ik de kweekpotjes makkelijk bij elkaar zetten en ze gezamenlijk afdekken met het kweekhuis. Hiermee boots je als het ware een broeikas na. Ik kies voor afbreekbare kweekpotjes zodat ik de plantjes straks met potje en al in de aarde kan zetten. De wortels groeien namelijk gewoon door het materiaal heen, lekker makkelijk verplanten dus!
ZAAIEN
Hoe diep moet een zaadje nou eigenlijk in de grond? Dit verschilt per soort zaadje. Wat ik heb gelezen is dat je de maat van het zaadje 1 of 1,5 keer zo diep in de grond moet duwen. Grotere zaden moeten dus dieper in de grond dan hele kleine zaadjes. Een klein zaadje van 1 mm hoeft dus maar ongeveer 2 mm de grond in. Wanneer de zaadjes onder de grond zitten kun je de aarde in de kweekpotjes bevochtigen met de plantenspuit.
DIY PLANTENLABELS
Ik vond de mooiere plantenlabels bij het tuincentrum aan de dure kant dus besloot ik zelf iets te bedenken. In de supermarkt viel mijn oog op tapasprikkers, ideaal! Ik brak een stukje van de onderkant af waardoor ze qua formaat nu perfect zijn voor de kweekpotjes. De naam van de groenten of het kruid schreef ik op het label. Et voilà, de plantenlabels zijn klaar voor gebruik!
AFDEKKEN & VERZORGEN
Wanneer alle potjes zijn voorzien van een plantenlabel kun je ze afdekken met het kweekhuis. Dit is een transparante deksel met een ventilatiesysteem. Door de zaaiingen af te dekken ontstaat er een warme en vochtige plek waar de zaadjes goed in kunnen ontkiemen. Met het ventilatieschijfje kun je zelf de ventilatie regelen. Neem elke dag even een kijkje bij jouw potentiële moestuin. Besproei de potjes met de plantenspuit en draai af en toe het ventilatieschijfje even open. Hoe meer aandacht je de plantjes geeft, hoe meer kans van slagen!
EEN GROENERE WERELD
Zowel de kweektray als het kweekhuis bevatten gerecycled kunststof. elho is continu bezig om de producten, maar ook het productieproces, te verduurzamen. Tijdens mijn bezoek kortgeleden aan het hoofdkantoor van elho werd mij dit nog meer duidelijk. Erg inspirerend om te zien hoe dit merk bezig is met recycling op verschillende vlakken (hier lees je er meer over)! Ook ik ben nog meer geïnspireerd om de wereld een beetje groener te maken, en dus ook zeker onze tuin… Nu eerst maar eens zorgen dat deze zaadjes gaan groeien, ik houd jullie op de hoogte!
Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Elho.
Styling & fotografie: Marij Hessel
4 replies on “Groenten en kruiden kweken op zolder”
Woongenie
Leuk geschreven! Ik heb zelf ook een aantal groenten en kruiden op zolder staan. Dit is mijn eerste keer dus ik hoop dat ik het allemaal goed doe. Bedankt voor je tips in ieder geval!
Marij Hessel
Dankjewel! Leuk om mee bezig te zijn he? Veel plezier met kweken!
Axl
Leuk artikel heb je geschreven! Heb je ooit geprobeerd broccolikiemen te kweken? Best makkelijk én tal van gezondheidsvoordelen.
Marij Hessel
Dankjewel! Nee nog nooit geprobeerd… Wie weet volgend jaar, dank voor de tip!