Vintage schatten opknappen met Dremel

my attic showroom De Werf

DRIE VINTAGE VONDSTEN

Het speuren naar oude schatten en deze soms ook weer nieuw leven in te blazen is één van mijn favoriete tijdsbestedingen, dat mag onderhand duidelijk zijn. Gaandeweg leer ik steeds meer over hoe ik dingen het beste aan kan pakken en welke gereedschappen en materialen hiervoor het beste werken. Helemaal leuk als je dan met merken of bedrijven kunt samenwerken die mooi aansluiten bij deze passie! Deze samenwerking met Dremel is daar één van. Ik ben aan de slag gegaan met het opknappen van drie vintage vondsten en ik laat je in deze blog zien hoe ik te werk ben gegaan.

TERUG NAAR ORIGINELE STAAT

Deze vintage Kembo stoel vond ik en hele tijd terug in een kringloopwinkel in Hilversum. Ik kon uiteraard mijn geluk niet op want dit soort vondsten zijn tegenwoordig erg zeldzaam! Het frame van de stoel had helaas wel een blauwe laklaag die de vorige eigenaar hoogstwaarschijnlijk heeft aangebracht met de beste bedoelingen. Mooi is alleen anders. Om dit prachtige design weer terug te brengen naar zijn originele staat was het dus wel nodig om deze laklaag te verwijderen. Dit deed ik met de Dremel 4250, een multigereedschap waarmee je, met behulp van allerlei verschillende accessoires en hulpstukken, grote en kleine klussen aan kunt pakken. Denk bijvoorbeeld aan slijpen, snijden, boren, polijsten en schuren. Hier vind je meer informatie en inspiratie over wat je allemaal kunt met Dremel!

metalen frame opschuren met de Dremel multitool

OUDE LAKLAAG VERWIJDEREN

Voor het verwijderen van de laklaag op het frame gebruikte ik in totaal drie accessoires. Ik begon met de klapschijf en verwijderde hiermee het grootste deel van de oude laklaag. Voor de kleine hoekjes en kiertjes gebruikte ik de staalborstel. Als laatste gebruikte ik de Dremel EZ SpeedClic en een schuurband met een korrelgrootte van 120 om de laatste restjes van de lak te verwijderen. Om het frame helemaal glad te krijgen hoefde ik er nu alleen nog licht met een fijn schuurpapiertje overheen. Na een goede schoonmaakbeurt was het frame klaar voor een nieuwe laklaag! Ik gaf het frame eerst een laagje met een zwarte primer geschikt voor metaal en liet dit goed opdrogen. Tenslotte kreeg het frame een finish met twee lagen zwarte 2-componenten lak, uiteraard ook geschikt voor metaal.

OPNIEUW STOFFEREN

De zitting en rugleuning van de stoel waren ook toe aan een nieuwe bekleding. Via mijn vaste adres kocht ik een hele mooie donkerblauwe meubelstof in die perfect past bij dit design. Ik verwijderde de oude stof en gebruikte deze als patronen om uit de nieuwe stof te knippen. Met een tacker op luchtdruk gaf ik de zitting en rugleuning een nieuwe laag stof waarna ze weer konden worden teruggeplaatst op het frame van de stoel. De poten gaf ik nieuwe stoeldopjes aangezien de oude waren versleten. De stoel is zo weer teruggebracht in zijn originele staat waardoor het mooie design weer veel beter tot zijn recht komt! Klaar om te worden gefotografeerd voor mijn shop en hopelijk binnenkort voor bij zijn nieuwe eigenaar thuis!

Dremel opknappen vintage kembo stoel

OUD VOETENBANKJE OPKNAPPEN

Het tweede opknap project waarmee ik aan de slag ging was dit oude voetenbankje. Ook een kringloopvondst die al een tijdje klaar stond voor een nieuwe bekleding. Ik wilde het voetenbankje een leren bekleding geven en om een patroon uit te snijden zou de Dremel VersaTip (ik gebruikte model 2000-6) heel goed van pas komen. Dit is een multifunctionele soldeerbout op butaangas met verschillende accessoires waarmee je bijvoorbeeld kunt solderen, heet kunt snijden, lassen & een reliëfdruk of pyrografie kunt maken. Butaangas wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld aanstekers en koop je gewoon bij de bouwmarkt.

Dremel vintage voetenbankje opknappen

NIEUWE ZITTING

Het ouden schuim (de zitting) van het krukje was niet meer goed en had ik eerder al verwijderd. Ik begon dus met het maken van een nieuwe zitting van polyether schuim. Met een stift tekende ik de maat van de zitting af op het schuim. Dit sneed ik uit met een elektrisch broodmes. Je kunt de randen van deze vorm het beste schuin naar binnen afsnijden, zoals je hieronder op de foto kunt zien. Dit maakt het makkelijker om de randen daarna mooi om te buigen bij het vastlijmen. Wanneer je gaat stofferen is lijmspray ideaal. Hiermee bevestig je het schuim op de zitting.

LEER SNIJDEN

Het leer sneed ik dus uit met de Dremel VersaTip. Ik gebruikte hierbij het mesje en liet deze eerst goed heet worden. Je kunt de hoogte van de temperatuur zelf instellen, hiermee kun je natuurlijk eerst even een test doen op een klein stukje leer. Omdat het leer vrij dik was, werkte het erg fijn door het te snijden en hoefde ik weinig kracht te zetten wat ik wel had moeten doen wanneer ik het leer uit had geknipt met een schaar. Het uitgesneden stuk leer zette ik weer vast op de zitting met mijn tacker. De poten konden weer terug onder de zitting en het voetenbankje is weer klaar voor een stel nieuwe voeten!

vintage voetenbankje

RETRO LAMP KRIJGT MAKE-OVER

De derde en laatste opknapper is deze retro hanglamp die ik vond bij de kringloop in België. Ik vond de vorm gelijk heel erg gaaf maar de lamp kon op zich wel een iets frissere look gebruiken. Het leek me leuk om het hout van deze lamp een lekker kleurtje te geven. Het hout had alleen wel een flinke laag beits waarvan ik bang was dat deze ervoor zou kunnen zorgen dat de nieuwe laklaag zou gaan verkleuren op den duur. Daarbij zou de nieuwe lak zich niet goed kunnen hechten aan het hout met deze laag beits nog aanwezig. Het werd dus een schuur klusje…

retro lamp opknappen met Dremel

SCHUREN IN LASTIGE HOEKJES

Zoals je kunt zien heeft deze lamp allemaal, soms lastig te bereiken, randen en hoekjes. Voor deze klus is de Dremel 4250 ook echt ideaal. Er zijn verschillende accessoires beschikbaar om mee te schuren, zeker op dit soort lastig bereikbare plekken. Ik experimenteerde met een aantal accessoires en voor deze lamp werkte de schuurschijf het beste voor de randjes en de Dremel SpeedClic schuurschijven voor afwerken voor het globaal opschuren van het hout.

LILA LAMP

Deze klus vergde wat geduld maar het lukte me wel om het hout van de lamp helemaal kaal te schuren. Ik twijfelde nog of ik het hout niet gewoon zo kaal moest laten maar besloot dat de lamp in een frisse lila nog veel toffer zou zijn! Ik gaf het hout eerst een goede schoonmaakbeurt en daarna een laag grondverf. Nadat dit was opgedroogd schuurde ik het weer heel licht op en gaf ik de lamp twee lagen lila lak. Zodra de lak goed was uitgehard konden de lampjes, de bollen en de ketting weer worden bevestigd. Yes, ik vind ‘m echt heel gaaf geworden in het lila! Hij kreeg gelijk een mooi plekje in de showroom!

houten lamp schilderen

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Dremel.

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.