Keuken make-over deel 2

kleurrijke keuken

EEN NIEUWE KEUKEN MET DEZELFDE BASIS

Yes, hij is af hoor! Evert en ik waren de afgelopen weken druk met het afmaken van onze keuken. We hebben onze keuken een complete make-over gegeven maar hebben hierbij wel de basis van de keuken behouden. In de blogpost over het eerste deel van deze keuken make-over liet ik jullie zien hoe wij de frontjes van alle kastjes vervingen en deze in een zachtgroene kleur schilderden. Daarna voegden we nieuwe greepjes toe en maakte Evert een uitschuifbare plank voor het koffiezetapparaat met daaronder een wijnrek (wat we nu gebruiken voor koffiemokken). Inmiddels is er weer een hoop veranderd en is de keuken af. We zijn er zo ontzettend blij mee! Ik vertel jullie er hier alles over!

OUDE TEGELS VERWIJDEREN

Voordat het nieuwe keukenblad dat we hadden uitgekozen kon worden ingemeten, moesten eerst de oude tegels verwijderd worden. Dit deden we met behulp van de Advanced Multi 18 uit de 18 Volt Power For All serie van Bosch Home & Garden. Voor deze multitool zijn er verschillende accessoires speciaal voor het verwijderen van tegels. Omdat alle tegels met elkaar zijn verbonden door de voegen, is het vrij lastig om deze te verwijderen. Daarom sneed ik eerst de voegen door met het Diamond Riff segmentzaagblad. Daarna was het een kwestie van de tegels losbikken met een beitel en een hamer. De lijmresten op de muur heb ik verwijderd met de HCS krabber. Zo konden we met een redelijk gladde basis beginnen met de nieuwe tegels!

EEN NIEUW KEUKENBLAD

Voordat we konden starten met de nieuwe wandtegels moest eerst het nieuwe keukenblad worden geplaatst. We kozen voor een keukenblad van composiet in terrazzo look en vonden deze bij De Keukenbladenfabriek. Het voordeel van composiet ten opzichte van een traditioneel terrazzo keukenblad, is dat het gebruiksvriendelijker is. We vonden dit blad erg mooi passen bij de groene kleur, het geeft de keuken echt de frisse look waar we op hoopten! Het ouden keukenblad verwijderden we met behulp van de Advanced Grind 18. Hiermee konden we de naden van het blad doorzagen waardoor we de losse delen makkelijker konden verwijderen. Toen het nieuwe terrazzo blad was geplaatst waren we zo blij met onze keuze! Het was de grootste uitgave van deze make-over maar dit was het absoluut waard!

KEUKENWAND TEGELEN

Een paar dagen later konden we beginnen met het tegelen van de wanden. We hebben gekozen voor Winckelmans tegels van 10×10 cm in de kleur Jaune. Een prachtige kleur die niet snel zal gaan vervelen en echt een mooie aanvulling is voor de keuken. Om ervoor te zorgen dat we de tegels goed recht op de wanden plaatsten hebben we gebruik gemaakt van de Quigo Green kruislijnlaser. Omdat het keukenblad niet 100% waterpas was hebben we eerst een houten lat van precies 10 cm op de wand bevestigd. Hier bovenop zijn we begonnen met tegelen. De houten lat zorgt ervoor dat de tegels waterpas worden geplaatst en dat de tegels niet naar beneden kunnen zakken wanneer de lijm nog niet is uitgehard. Als laatste verwijderden we de lat en konden we de onderste rij tegels toevoegen.

TEGELS VOEGEN EN SCHOONMAKEN

Nadat de tegellijm goed was uitgehard konden we de tegelkruisjes verwijderen en was het tijd om de tegels te gaan voegen. We hebben gekozen voor een zilvergrijze voeg, dit vonden we net iets rijker dan een spierwitte voeg. Het voegen van de tegels vond ik best spannend! Zeker omdat je met het voegen de tegels voor een groot deel bedekt met het voegsel en je dit niet direct kunt schoonmaken. Ik was bang dat het voegsel in de tegels zou trekken en vlekken zou veroorzaken. Gelukkig is dit allemaal goed gegaan en hadden we daarbij de tegels ook voor het voegen behandeld met HMK S243 Porcelanato Impregneer. Bij het voegen van tegels moet je wel redelijk snel werken. Ik ging vooraf op zoek via Google wat de beste manier is om tegels te voegen en vond deze uitleg erg duidelijk!

keuken make-over

KOOF VOOR AFZUIGKAP

Als laatste wilden we onze afzuigkap vervangen voor een kleiner en subtieler exemplaar. We kozen voor een inbouw afzuigkap die we wilden verwerken in een koof. De koof maakten we van MDF en bevestigden we aan de wand met behulp van balken. Onze oude afzuigkap was echt aan vervanging toe en doordat we een koof hebben gemaakt past deze veel beter bij de rest van de keuken. We schilderden de koof in dezelfde groene kleur (G5.13.66 van Flexa) als de frontjes en zijn ontzettend blij met het resultaat!

make-over keuken

BOVEN VERWACHTING

Net voor het einde van 2021 hebben we de laatste hand gelegd aan de keuken, heerlijk dat het nu helemaal af is! We zijn zo onwijs blij met het resultaat, het is nog mooier geworden dan we van tevoren hadden gehoopt! We hebben zoveel mogelijk zelf gedaan en zijn daar best trots op… Onze vernieuwde keuken is kleurrijk, verfrissend en modern met een retro twist. De keuken past nu zoveel beter bij de rest van ons interieur en ik word elke keer ontzettend vrolijk wanneer ik de keuken inloop! Het was een mooi project om het jaar mee af te sluiten en we hebben samen alweer nieuwe projecten in ons hoofd die we aan willen pakken. Eerst weer even sparen en genieten van wat we samen hebben neergezet…

make-over keuken

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Diy & Garden.

Fotografie: Marij Hessel

4 replies on “Keuken make-over deel 2

 • Jochem

  Petje af! Mooi resultaat. Het inspireert om onze oude Ikea Faktum keuken eens onder handen te nemen. Ik heb wel mijn twijfels of het ons gaat lukken om de frontjes zo mooi af te lakken. Vakwerk.

  Kun je mij trouwens vertellen wat het merk van de gele kraan is? We zijn op zoek naar mooie kranen en de zwarte kranen die je overal ziet spreken ons niet zo aan.

  Beantwoorden
  • Marij Hessel

   Dankjewel!! Met veel geduld en goed schuren (ook tussendoor) moet het jullie vast ook lukken! De kraan is van het merk Toniton, ze hebben ook nog andere leuke kleuren…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.