Krijtverf; zo geef je een meubel een vintage look!

kastje in blauwe krijtverf

De komende tijd zal ik een aantal blogpost met jullie delen over krijtverf van Pure by Flexa ColorLab. We kennen allemaal wel de zwarte krijtverf waar je boodschappenlijstjes op kunt schrijven, lieve berichtjes op kunt achterlaten of lekker op kunt tekenen. Een tijd lang was dit een heuse hype, ik heb er destijd zelf ook een deur mee geschilderd! Tegenwoordig wordt krijtverf in allerlei kleuren en op talloze manieren toegepast. Niet zozeer meer met de reden dat je er met een krijtje op te tekenen maar vooral omdat krijtverf zo’n mooie matte look geeft aan een muur of meubelstuk! In deze blogpost laat ik je zien hoe ik een vintage kastje een verouderde look geef met krijtverf.

MEUBELS OPKNAPPEN

Het opknappen van vintage meubels vind ik ontzettend leuk om te doen, het werkt vaak bijna therapeutisch… Wanneer ik aan het schilderen ben (het schuren sla ik liever over) denk ik even aan helemaal niets wat dus weer erg rustgevend werkt! Ik gebruik hiervoor al een paar jaar de fijne producten van Flexa, met het uitgebreide kleurenpalet kan ik eindeloos afwisselen!

KRIJTVERF

Waar ik eigenlijk nog vrij weinig mee heb gewerkt is met krijtverf. Met krijtverf kun je meubels natuurlijk een prachtige matte look geven of juist een vintage look door met schuurpapier aan de slag te gaan! Ik gebruikte voor dit kastje drie verschillende kleuren krijtverf over elkaar zodat er door te schuren verschillende kleuren naar boven komen. Hieronder laat ik je stap voor stap zien hoe ik te werk ging.

STAP 1:

Als eerst maakte ik het kastje goed schoon met water en Alabastine verfreiniger, het kastje kwam namelijk rechtstreeks uit de kringloop en zat nog onder het stof… Ontvetten kun je het beste doen voordat je gaan schuren. Na het schuren kun je het meubel nogmaals ontvetten of afnemen met een vochtige doek om ervoor te zorgen dat al het vuil en stof is verwijderd.

vintage kastje

STAP 2:

Nadat ik de knopjes los had gehaald van het kastje, kon ik beginnen met het schuurwerk. Ik gebruikte hiervoor schuurpapier met een middelgrove korrel. Je hoeft een meubel in principe niet helemaal kaal te schuren. Zolang de oorspronkelijke laag maar is aangetast zodat de verf zich goed kan hechten. Is het hout onbehandeld? Ook dan is het belangrijk te ontvetten voordat je gaat schuren. Neem het meubel na het schuren weer goed af met een vochtige doek.

vintage meubels kastje schuren

STAP 3:

Het kastje kan in de grondverf, ik gebruikte hiervoor Pure by Flexa ColorLab Grondlak. Nadat de grondverf goed is opgedroogd kun je het kastje weer licht opschuren zodat de volgende laag verf goed hecht. Daarna maak je het meubel wederom goed schoon en stofvrij.

meubels opknappen

STAP 4:

Voor deze makeover gebruikte ik drie verschillende kleuren krijtverf. Ik begon met een laag in “Full River”. Wanneer ik een meubel verf begin ik vaak met de onderkant zodat ik het meubel daarna om kan draaien en de rest kan verven. Dan hoef ik dus niet met mijn hoofd onder een kastje of stoel te gaan hangen en kan ik lekker doorwerken terwijl de onderkant droogt! Bij deze techniek mag je lekker slordig en onregelmatig schilderen zodat je de kwast strepen nog ziet zitten. Wanneer je op het laatst gaat schuren zorgt dit voor nog meer structuur en effect!

krijtverf groen krijtverf

STAP 5:

Nadat de eerste laag verf goed is gedroogd bracht ik de tweede kleur aan op het kastje. Dit keer de frisse kleur “Suave Aqua”. Nadat deze laag weer goed was opgedroogd bracht ik nog een derde kleur aan op het kastje in de kleur “Lush Aqua”. Het beste kun je het meubel met meerdere lagen verf minimaal een dag laten drogen zodat de verf goed is uitgehard.

kast krijtverf schilderen met krijtverf

blauwe krijtverf

STAP 6:

Om een verouderde of vintage look te geven aan dit kastje behandelde ik het met schuurpapier. Ik begon met een schuurspons met zeer fijne korrel, eerst maar eens kijken wat er gebeurde… Ik merkte al snel dat ik voor een iets grovere korrel kon gaan om echt een doorgeschuurd effect te krijgen. Hoe langer en harder je schuurt op een bepaalde plek, hoe meer je van de onderliggende kleuren te zien krijgt. Hier kun je zelf mee spelen. Het is handig om het meubel af en toe af te nemen met een vochtige doek zodat je goed kunt zien wat je daadwerkelijk hebt weggeschuurd. Vooral op hoekjes en randen kun je iets meer wegschuren voor die verouderde look… Toen ik tevreden was met het resultaat nam ik het kastje nog eens helemaal af en liet hem even drogen. De knopjes konden weer terug en mijn kastje met vintage krijtverf look was klaar!

krijtverf doorschuren

krijtverf kast

TO KEEP OR NOT TO KEEP?

Ik vind het resultaat verrassend leuk geworden! Deze verftechniek past ook wel erg goed bij zo’n vintage kastje natuurlijk… Ik plaatste het kastje tegen mijn “Vol Tijm” muur in mijn werkkamer, een fijne kleurcombinatie zo! Op de witte vloer (die we onlangs over onze niet meer zo witte gelakte vloer legden) knalt deze kleur en helemaal mooi uit. Nu is gelijk de vraag; blijft dit kastje bij mij of zet ik hem in mijn webshop? Soms is het best lastig afscheid nemen van die mooie spullen… Voorlopig geniet ik er in ieder geval nog even van!

Klik hier voor meer informatie over de krijtverf van Pure by Flexa ColorLab!

kastje in blauwe krijtverf

kastje krijtverf

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Flexa.

Fotografie: Marij Hessel

4 replies on “Krijtverf; zo geef je een meubel een vintage look!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.