Make-over berging met opbergkast

make-over berging
EEN NIEUW PROJECT

Een berging, bijna iedereen heeft er wel één maar het is bijna nooit een plek waar je graag tijd doorbrengt. Dat hoeft ook helemaal niet natuurlijk, daarvoor is een berging ook niet bedoeld als het goed is… Het kan wel een aardige stoorzender zijn als het een rommel is in de berging en je door de chaos je spullen niet meer kwijt kunt. Dit was bij ons in ieder geval wel vaak het geval. We besloten daarom om onze berging eens flink aan te pakken en een make-over te geven! Op de foto’s hieronder zie je de opgeruimde “before” versie. Wat we graag wilden was er een beter geïsoleerde ruimte van maken met een handige opbergkast. In die opbergkast wilden we ook gelijk een garderobe deel verwerken. Lees verder om te zien hoe we dit hebben aangepakt!

DE INSPIRATIE EN HET PLAN

Voordat we aan dit project begonnen hebben we eerst goed nagedacht wat we precies wilden gaan maken. We zochten naar inspiratie via Pinterest, daarvan zie je een aantal beelden hieronder. Daarna konden we starten met het ontwerp waarbij we goed nadachten over welke spullen we in de kast wilden opbergen. Een combinatie van een garderobe deel en een deel met vakken voor allerlei praktische, huishoudelijke spullen. Zo konden we de maten en indeling voor de opbergkast bepalen waarover ik hieronder nog wat meer vertel.

opbergkast inspiratie
tekening opbergkast
WAAR KOMT DE KOU VANDAAN?

Onze berging is altijd een erg koude ruimte geweest, we voelden het vaak tochten maar kwamen er maar niet aan toe om hier iets aan te doen. Of misschien hadden we erg gewoon geen zin in… De kou was wel iets dat wij als eerste aan wilden pakken, uiteraard ook vanwege het energieverlies dat hiermee samengaat. Om te checken waar de meeste kou vandaan kwam, deed ik een test met de UniversalTemp thermodetector van Bosch Home & Garden. Dit is een infrarood thermometer waarmee je oppervlaktetemperaturen van allerlei ruimtes of materialen kunt meten. Het was al snel duidelijk dat de meeste kou uit de hoe van de deur kwam. Aangezien we deze deur toch al nooit gebruiken, besloten we deze af te sluiten. Daarnaast hebben we twee wanden geisoleerd.

bosch thermodetector
PLAFOND DICHTMAKEN EN WANDEN ISOLEREN

Aangezien er nog geen plafond in deze ruimte aanwezig was, heeft Evert een plafond geplaatst met houten balken en gipsplaten. In ons geval is de ruimte boven het plafond puur voor de opslag van lichtgewicht spullen (zoals kerstversiering) en zal hier dus niet op gelopen worden. Wanneer dit wel het geval is is het aan te raden om je te verdiepen in de juiste constructie voor voldoende draagkracht. Nadat het plafond was geplaatst konden we een deel van de wanden gaan isoleren. Dit deden wij dmv een extra wandje te plaatsen. Dit wandje bestaat uit een frame van houten balken die vastgezet is aan de achterwand. De isolatie kwam tussen de balken van het frame en we sloten het wandje af met gipsplaten. Voor het uitlijnen van de balken en de gipsplaten gebruikten we de Quigo Green kruislijnlaser. Handig aan deze tool is o.a. dat de groene laserlijnen een stuk beter zichtbaar zijn dan de rode laserlijnen die normaalgesproken worden toegepast bij lasergereedschappen.

HET ONTWERP: ZO BEPAAL JE DE MATEN VOOR DE OPBERGKAST

Na deze praktische stappen konden we starten met het maken van de opbergkast! Als eerst nam ik alle maten op van de wand waar we de kast wilden plaatsen. Dankzij de Zamo laserafstandsmeter is het ontzettend makkelijk om een ruimte nauwkeurig af te meten. Echt een tool die Evert en ik heel vaak gebruiken, zoveel fijner dan bijvoorbeeld een rolmaat! Nadat ik de maten had opgenomen maakte ik een ontwerp voor de kast. Bij het maken van het ontwerp heb ik nagedacht over de spullen die we graag kwijt willen in deze kast. Denk dan aan een stofzuiger maar ook aan gereedschap, blikken verf en kratten voor glas en plastic flessen bijvoorbeeld! Ook wilden we een deel van de kast gebruiken voor onze jassen dus hield ik ook rekening met de lengte en breedte van onze jassen.

HET ONTWERP MAKEN EN UITWERKEN

Het maken van een ontwerp voor een meubel op maat doe ik meestal in het programma Illustrator van Adobe omdat ik gewend ben om met dit programma te werken. Dit is geloof ik niet het meest voor de hand liggende programma om te gebruiken voor dit soort projecten maar voor ons werkt het prima! Een veelgebruikt programma dat je hiervoor ook kunt gebruiken is SketchUp. Als je niet in het bezit bent van een dergelijk programma kun je je ontwerp of idee natuurlijk ook met een schets op papier uitwerken. Houd bij het maken van een ontwerp altijd rekening met de grootte en dikte van het plaatmateriaal dat je gaat gebruiken. De meeste houten platen hebben een afmeting van 244×122 cm. Je kunt het jezelf voordeliger maken door zoveel mogelijk uit 1 plaat te halen. Wij hebben bij deze kast gekozen voor MDF van 18 mm dik en hebben in totaal 7 platen nodig gehad.

HOUT OP MAAT ZAGEN EN VOORBEREIDEN

Nadat we het ontwerp voor de opbergkast helemaal hadden uitgewerkt kon het hout op maat worden gezaagd. Omdat wij zelf een bestelbus, werkplaats en zaagtafel hebben, is het voor ons goed haalbaar om dit zelf te doen. Als je de ruimte en het gereedschap hier niet voor hebt kun je dit het beste bij de bouwmarkt laten doen. Zeker als het gaat om de grotere delen. Om te onthouden welke plank waar voor is, plakt Evert er vaak een stukje tape op met een notitie als reminder. Omdat we liever geen zichtbare schroeven wilden zien bij deze kast, gebruiken we een blinde schroefbevestiging. Dit kun je maken met een boormal set voor houtverbindingen, hier kun je zien hoe zoiets eruit ziet. Nadat we alles op maat hadden gezaagd heb ik de platen ter voorbereiding in de grondverf gezet, geschuurd en voor het grootste deel alvast gelakt.

KAST IN ELKAAR ZETTEN

We namen alle onderdelen mee naar huis om de kast in de berging in elkaar te zetten. We hadden niet heel veel ruimte maar net genoeg om de buitenkant in elkaar te zetten. De blinde schroefverbinding zit hier aan de buitenkant aangezien je dit toch niet gaat zien. Omdat we geen achterkan in de kast hebben gemaakt, kozen we voor twee grote latten ter versteviging die we horizontaal hebben geplaatst tussen de staande platen. De latten hebben we ook aan de achterwand vastgeschroefd zodat de kast nergens meer heen kan. De achterwand schilderde ik in dezelfde kleur als de kast (Midden Tijm van Flexa).

opbergkast op maat
PLANKEN PLAATSEN

Nu de basis van de opbergkast in elkaar zat konden we verder met de indeling met legplanken. Voor het uitlijnen van de planken gebruikten we de Zamo van Bosch Home & Garden met de lijnadapter erop. Om ervoor te zorgen dat de planken op hun plek blijven bij het vastschroeven, kun je gebruik maken van hoekklemmen. Een andere optie zie je op de tweede foto; en houten latje met een lijmklem, dit werkt ook prima! De blinde schroefverbinding schroef je van onderaf vast wanneer je oog op de bovenkant van de plank valt. Als je tegen de onderkant van de plank aankijkt, kun je de schroefverbinding aan de bovenkant vastschroeven.

opbergkast in de berging
PETFELT OP HET PLAFOND EN DE WANDEN

Bij het maken van ons plan voor de berging kwamen we op het idee om het materiaal Pet Felt toe te passen. Evert heeft een aantal jaar gewerkt voor In-Zee, een bedrijf dat zich specialiseert in het toepassen van akoestische oplossingen voor verschillende doeleindes. Hierbij wordt Pet Felt erg veel gebruikt vanwege zijn akoestische kwaliteiten. Pet Felt is gemaakt van gerecyclede pet flessen en is er in allerlei te gekke kleuren! Wij kozen voor de kleur “Ochre” omdat dit mooi past bij de kleuren van de kast. We hebben het Pet Felt toegepast op zowel de wanden als het plafond zodat het een mooi geheel vormt en tegelijkertijd de gipsplaten zijn weggewerkt. Met een speciaal laserapparaat (Zünd) zijn door In-Zee uitsparingen gemaakt voor de spotjes en het luik naar de vliering. Omdat Evert ervaren is met de toepassing van Pet Felt heeft hij dit zelf geplaatst. Het is dan ook aan te raden om dit over te laten aan een vakman. We zijn zo blij (en ook best verrast) met het effect dat het Pet Felt geeft aan deze ruimte!

SCHUIFDEUREN MET LIJNENSPEL

Om de opbergkast mooi af te kunnen sluiten wilden we schuifdeuren toepassen. Om ervoor te zorgen dat we gemakkelijk bij alle vakken kunnen, kozen we voor 4 schuifdeuren. We vonden het leuk om nog iets extra’s te doen met deze schuifdeuren. Met de bovenfrees (POF 1400 ACE) van Bosch Home & Garden creëerden we een soort streeppatroon op de deuren door om de 8 cm een verticale lijn van 8 mm te frezen. De diepte kun je zelf bepalen, wij kozen voor een freesdiepte van 5 mm. Als geleider hebben we een rechte lat gebruikt die we hebben vastgezet met lijmklemmen. Zorg er bij het frezen voor dat je werkstuk & de werkbank waarop je werkt niet kunnen verschuiven zodat je mooie strakke lijnen krijgt. Eenmaal geschuurd, geschilderd, gedroogd en voorzien van wieltjes konden de deuren worden geplaatst in de boven en onder schuifdeur railing.

opbergkast met schuifdeuren
opbergast op maat maken
EEN OPGERUIMD HUIS IS EEN OPGERUIMD HOOFD

Dat is wat ze zeggen toch? Maar zo werkt het bij mij ook wel vaak! Ik ben van nature geen geordend en opgeruimd persoon… Evert en ik kunnen er beide best een zooitje van maken af en toe. Daar hebben we gelukkig bijna nooit discussies over omdat we beide geen neat freaks zijn. Daarentegen word ik wel steeds blijer van een opgeruimd huis, het geeft rust! Daarom is deze opbergkast in onze berging zo onwijs fijn! Voorheen was het hier echt een verzamelpunt van allerlei spullen en hielden we de deur maar zoveel mogelijk dicht om dit te negeren… Nu is de hele wand praktisch ingedeeld waardoor we ontzettend veel spullen kwijt kunnen! Daarbij hangen onze jassen nu aan een hanger naast elkaar ipv over elkaar aan de kapstok. De berging is nu zo mooi geworden dat we de deur gewoon lekker open laten staan!

opbergkast op maat in berging
berging met opbergkast

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.