Vintage stoel krijgt verrassende makeover

vintage stoel geverfd

Alweer even geleden gaf ik deze vintage stoel een nieuwe look voor Fashionchick Girls waarvoor ik elke maand een DIY productie maak. Het leek me leuk om deze keer de lezers te inspireren om aan de slag te gaan met het opknappen van oude meubeltjes. Want wat is er nou leuker dan dat jouw eigen & unieke opgeknapte meubel staat te pronken in je interieur?!

Tijdens een zoektocht naar mooie schatten nam ik deze vintage stoel mee naar huis vanwege zijn mooie vorm en goede staat. Er moest nog wel iets mee gebeuren! Ik vind het persoonlijk het leukst om een oud houten meubelstuk maar gedeeltelijk te verven omdat je dan toch zijn originele uiterlijk nog blijft zien. Met een likje verf kun je een meubelstuk vrij eenvoudig een hele leuke nieuwe & frisse look geven. Dat was dus ook het plan voor dit stoeltje en ik laat jullie graag zien hoe ik te werk ging… (klik hier voor meer DIY inspiratie!)

vintage stoel geverfd

STAP 1: AFPLAKKEN

Na de vintage stoel goed schoon te hebben gemaakt bepaalde ik welk deel ik wilde schilderen. Ik hield een meetlint langs de spijlen en tekende deze af op ongeveer dezelfde hoogte. Daarna afplakken met een stukje tape. Het komt niet op de millimeter aan, als het maar ongeveer op dezelfde hoogte is afgeplakt. Hetzelfde deed ik met de stoelpoten.

afplakken

stoel opknappen

STAP 2: SCHUREN

Voordat je aan de slag gaat met verf, moet er natuurlijk eerst even geschuurd worden (jammer maar waar). Ik schuurde alleen het gedeelte tussen de tape aangezien de rest van de stoel onaangetast zou blijven. Kijk bij het schuren wel uit dat je de tape niet beschadigd. Na het schuren weer goed schoonmaken en even laten drogen.

STAP 3: GRONDEN

Om ervoor te zorgen dat de lak goed hecht, zet je de stoel eerst in de grondverf. Voor de spijlen, hoekjes en kiertjes gebruik ik een kwast maar voor de grotere oppervlaktes gebruik ik een lakroller… Wel zo makkelijk! Voor een nog beter hechting van de lak, kun je de opgedroogde laag grondverf ook nog licht schuren en weer afnemen voordat je echt gaat lakken.

STAP 4: LAKKEN

En nu dan eindelijk aan de slag met het leukste onderdeel, vind ik dan… Lakken! Ik koos voor de kleur “Subtle Red” van Flexa in zijdeglans, een hele mooie pastelkleur. Ook hierbij gebruik ik voor de kleinere oppervlaktes en lastige hoekjes een kwast, en voor de grotere oppervlaktes weer een lakroller. Voor een mooi egaal resultaat loop ik vaak alles nog even na met de roller. Zo krijg je zo min mogelijk strepen van de kwast te zien. De verf goed laten drogen en een tweede laag aanbrengen voor een goed dekkend resultaat. Nadat je voorzichtig de tape hebt verwijderd kun je genieten van jouw unieke opgeknapte meubelstuk!

stoel verven

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.