Superkeukens makeover 1: DIY drankkastje

diy drankkastje

In opdracht van Superkeukens mag ik samen met Sanne van Enstijl vier makeovers geven aan trotse eigenaren van een Superkeukens keuken. We gingen hiervoor op zoek naar mensen die heel erg blij met hun keuken zijn maar nog wel wat sfeer en aankleding missen. Sanne is voor deze makeovers verantwoordelijk voor de styling en ik maak voor elke makeover een DIY en voeg naar wens wat kleur toe op de muur! Begin deze maand stond de eerste makeover gepland bij Riona en haar gezin thuis in Hoogerheide. Zij wonen hier sinds April dit jaar en kozen voor een lichte keuken als tegenhanger voor de donkere vloer in het huis. De wensen van Riona waren meer sfeer en kleur, een goede vervanger voor het kleine wijnrekje en evt wat extra plankjes en opbergruimte. Omdat ik op de foto’s inderdaad een wel erg klein wijnrekje op de grond in de hoek zag staan, leek het me leuk om hier een goede vervanger voor te maken, een DIY drankkastje!

DIY DRANKKASTJE

De mooie en moderne keuken was een goede basis waar je alle kanten mee uit kunt qua sfeer. Aan sfeer ontbrak het dan nog wel in deze keuken. Sanne en ik waren het erover eens dat er wat meer warmte, kleur en natuurlijke materialen toegevoegd mochten worden. Voor deze makeover maakte ik daarom een DIY drankkastje voor aan de muur van mooi hout en kon het ook niet laten om een pot verf mee te nemen. Het kastje is een plek waar je wat flessen drank kunt bewaren maar wat tegelijkertijd ook wat meer opbergruimte geeft voor glaswerk. Het leuke aan dit drankkastje is dat je hem gedeeltelijk open kunt klappen waardoor er een soort mini barretje ontstaat. Hier kun je direct een lekker drankje voor jezelf inschenken! In zal jullie vertellen hoe je dit DIY drankkastje zelf kunt maken! De moeilijkheidsgraad van deze DIY is medium. Om het jezelf makkelijker te maken zou je de klep weg kunnen laten.

WAT HEB JE NODIG

 • Meubelpaneel en planken van eikenhout of ander hout naar wens (dikte 18 mm)
 • Cirkelzaag
 • Schuurpapier
 • Hoekklemmen
 • Boormachine en schroeven
 • Houtboortje
 • Schroefverbinder boorhulp
 • Betonboor en pluggen
 • Lijmklemmen
 • Potscharnier boormal incl boor
 • Meubelscharnieren
 • Gasdrukdempers

STAP 1: HOUT OP MAAT ZAGEN

Voor deze DIY besloot ik om eikenhout te gebruiken, zo krijgt het kastje gelijke een wat rijkere uitstraling! Ik koos voor een meubelpaneel van 200 x 60 cm om te gebruiken voor de achterkant en de klep, en twee eikenhouten planken met een breedte van 20 cm voor de ombouw en de plankjes. Als eerst moeten het hout natuurlijk op maat worden gezaagd. Dit deed ik met behulp van een cirkelzaag, een geleider en lijmklemmen zodat het hout niet gaat schuiven wanneer je aan het zagen bent. Schuur na het zagen de randen van de planken glad. Ik heb voor dit kastje de volgende afmetingen aangehouden:

 • Achterkant: 86,4 x 56,4 cm
 • Klep: 60 x 40 cm
 • Zijkanten: 86,4 x 20 cm
 • Boven- en onderkant: 60 x 20 cm
 • Plankjes: 56,4 x 16,4 cm

STAP 2: BUITENSTE PLANKEN AAN ELKAAR BEVESTIGEN

Begin met de ombouw van het kastje. Klem de planken bij de hoeken aan elkaar vast met een hoekklem. Dit maakt het makkelijker om in het hout te boren en te schroeven. Boor de gaten eerst voor met een houtboortje zodat de schroeven er gemakkelijker in gaan. Het hout is namelijk te hard om er in 1 keer in te boren. Bevestig de planken dan aan elkaar met schroeven.

STAP 3: GATEN VOORBOREN & ACHTERKANT VASTZETTEN

De achterkant van het kastje komt een stukje naar voren te liggen zodat er ruimte overblijft voor het ophangsysteem. Wanneer je niet allemaal schroeven wilt zien aan de buitenkant van het kastje, kun je ervoor kiezen om de plaat blind vast te boren. Dit doe je met behulp van een “schroefverbinder boorhulp”. Dit is een soort mal met daarbij een houtboor waarmee je schuin in het hout, gaten kunt boren. Wanneer je de gaten hebt voorgeboord kun je de achterkant vastschroeven aan de ombouw van het kastje. Vind je dit te ingewikkeld? Boor de achterkant dan van buitenaf vast met schroeven (wel weer eerst voorboren met een houtboortje).

STAP 4: PLANKJES BEVESTIGEN

Bepaal op welke hoogte je de plankjes wilt hebben. Het onderste plankje kun je het best op een hoogte van 40 cm plaatsen zodat de klep er straks mooi tegenaan valt. De plankjes kun je ook weer blind bevestigen met behulp van de schroefverbinder boorhulp.

STAP 5: SCHARNIEREN & GASDRUKDEMPERS BEVESTIGEN

Om de klep aan het kastje te bevestigen gebruik je meubelscharnieren en gasdrukdempers. Om de meubelscharnieren te bevestigen, moeten er eerst gaten worden voorgeboord. Dit doe je met de “potscharnier boormal”, een handige tool om de gaten kaarsrecht in het hout te maken. Bevestig de boormal aan het hout met lijmklemmen en boor de gaten voor. Doe de scharnier in het gat en schroef deze vast. Het andere deel van de scharnier, het montageplaatje, moet aan het kastje worden bevestigd. Wanneer beide scharnieren en de montageplaatjes zijn bevestigd kun je deze in elkaar klikken. Om ervoor te zorgen dat de klep rustig open gaat, kun je gebruik maken van gasdrukdempers. Hoe je deze aan het kastje bevestigd, vind je meestal in de bijgeleverde handleiding of op de website waar je ze hebt besteld.

STAP 6: OPHANGSYSTEEM MAKEN

Om het kastje blind op te hangen kun je van 1 lat een eenvoudig ophangsysteem maken. Zaag de lat met de cirkelzaag schuin door op 45 graden. Nu heb je twee latten die in elkaar passen. 1 lat bevestig je aan de achterkant van het kastje, de andere lat komt aan de muur. Ik deed dit op twee plekken voor extra stevigheid. Wanneer de latten op de juiste hoogte aan de muur zijn bevestigd, kun je het kastje er zo aan ophangen.

HET RESULTAAT: MEER SFEER EN GEZELLIGHEID IN DE KEUKEN

Het drankkastje kwam aan de linkermuur voor de keuken te hangen. Een prominente plek maar wel gelijk een sfeermaker! Zoals je ziet voegde ik ook een kleurvlak toe achter het diy drankkastje. Ik koos voor de kleur “Fresh Foliage” van Pure by Flexa ColorLab. Deze kleur past mooi bij de huidige inrichting van Riona, is fris, subtiel maar geeft wel gelijk een oppepper aan de keuken! Ik vond het best spannend op ter plaatse het ophangsysteem op te hangen maar gelukkig liep alles naar wens en hing het kastje mooi recht aan de muur. Zelf was ik ook blij verrast met het resultaat in combinatie met de mooie styling van Sanne, het kwam allemaal erg goed samen! Ik richtte het kastje in met wat lekkere flessen wijn (dat hoop ik tenminste), wat nieuw glaswerk en een gezellig plantje. Vanzelfsprekend sloten we deze leuke makeover af met een lekker wijntje… ik heb alweer zin in de volgende Superkeukens makeover!

Meer DIY inspiratie zien, klik dan hier.

diy drankkastje
diy drankkastje

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Superkeukens

Styling en fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.