Daar is āie dan, de beloofde blog over de overkapping in onze tuin! Ik heb geprobeerd een zo duidelijk mogelijke beschrijving te geven van de benodigdheden en de stappen die wij hebben genomen. Het is de eerste keer dat we dit hebben gedaan dus er zullen vast andere en zelfs beter manieren zijn. Maar wat zijn we verdomde trots op het resultaat! Toen we aan dit project begonnen had ik wel mijn twijfels, zeker tijdens het plaatsen van de bestelling van alle materialenā¦ Ik schrok wel een beetje van de kosten moet ik eerlijk bekennen! Ook de beginfase van deze tuinverbouwing was niet altijd een feestā¦ Een hoop gesjouw met zware spullen, veel afval en rommel, overal zand, you get the picture. Tel daar nog wat flinke regenbuien bij op en ik dacht āwaarom wilden we dit ook alweer?ā MAAR! De zon ging schijnen, de klus begon steeds meer ergens op te lijken en het zwaarste deel was achter de rug. We begonnen het steeds leuker te vinden en nu deze overkapping staat, zijn we er zo ontzettend blij mee! Dus of het de moeite waard was? Absoluut!!
BEFORE
Onze tuin was al een fijne en gezellige plek met een groen tuinhuisje waarvan het hout helaas deels aan het rotten was. We verlangden daarbij ook naar een plek in de tuin waar we, ook met minder weer, lekker buiten konden zitten. Ook was het wel tijd voor een stevige & ruime schuur waar we genoeg in kwijt kunnen zoals tuinkussens, fietsen en gereedschap. Al een tijdje liepen we met het plan voor deze klus en toen ik werd benaderd door Bosch Home & Garden voor een leuke samenwerking met een focus op de tuin, was dat het perfecte moment om onze plannen eens verder uit te werken! In deze blogpost laat ik je zien hoe wij te werk zijn gegaan. Het is een hoop informatie dus ik zou zeggen: ga er even voor zitten met een lekkere kop koffie of thee (of een glas wijn)!
HET PLAN
Omdat we een duidelijk beeld hadden van wat we wilden, besloten we de overkapping zelf te gaan maken. Er zijn natuurlijk ook kant-en-klare opties, waarschijnlijk maak je het jezelf hiermee een stuk makkelijkerā¦ Maar wanneer je het aandurft op deze klus zelf te klaren, kun je het wel helemaal finetunen naar jouw eigen smaak en echt iets eigens neerzetten. Als eerst begonnen we natuurlijk met het opdoen van inspiratie. We zagen wat mooie voorbeelden van overkappingen en tuinhuisjes met een gevelbekleding van smalle latten, zo mooi! Na het opmeten van de tuin maakten we een schets waarbij we dit idee verwerkten. Het plan was: een overkapping met een tuinhuisje die samen Ć©Ć©n geheel zouden vormen. De smalle latten wilden we zoveel mogelijk door laten lopen voor een mooie eenheid. Hieronder zie je de schets die we maakten. De verhoudingen en maten zijn natuurlijk afhankelijk van de grootte van je tuinā¦
POWER FOR ALL
Zoals ik eerder al vertelde, voor dit project werkten we samen met Bosch Home & Garden. We maakten gebruik van het 18 Volt Power For All Systeem. Deze serie gereedschappen is geheel draadloos en zijn allemaal met Ć©Ć©n en dezelfde 18 Volt accu te gebruiken. Wanneer je meerdere gereedschappen uit deze serie in je bezit hebt, hoef je in principe dus maar 1 accu aan te schaffen. Snoerloos werken is al fijn bij klussen binnenshuis maar wanneer je in de tuin aan het werk bent is het natuurlijk helemaal ideaal!
BENODIGDHEDEN VOOR HET FRAME
- Opsluitbanden (wij gebruikten het formaat 8x20x100 cm)
- Snelcement beton
- Betonpoeren (wij gebruikten de maat 15x15x60 cm incl. RVS hoogteverstelling)
- 6 Staanders van Lariks Douglas, fijnbezaagd (wij gebruikten de maat 12x12x250 cm)
- 6 Ringbalken van Lariks Douglas, fijnbezaagd (wij gebruikten de maat 5x15x350 cm)
- 6 Schuine schoor Lariks Douglas, fijnbezaagd (maat 5 x 10 x 60 cm)
- Ijzerwaren in RVS
BENODIGDHEDEN VOOR DE WANDEN EN HET DAK
- 19 Balken voor de tussenwanden van Lariks Douglas, fijnbezaagd (wij gebruikten 5 stuks in de maat 4,5×7,5×300 cm en 14 in de maat 4,5×7,5×500)
- 45 Potdeksel planken van Lariks Douglas, fijnbezaagd (15 stuks 300cm, 15 stuks 350cm en 15 stuks 500cm x 19,5cm breed)
- 15 Dwarsliggers dak van Lariks Douglas, fijnbezaagd (wij gebruikten de maat 5x15x350 cm)
- 8 platen Underlayment 244x122x1,8 cm (voor het dak en de wanden)
- 6 Mastiekrib Lariks Douglas afgeschuinde balken (maat 5x7x400 cm)
- 5 stuks Easyroofing aluminium dakfolie zelfklevend op rol (5m2)
- Zwarte aluminium daktrim
- Ijzerwaren in RVS
BENODIGDHEDEN VOOR DE BEKLEDING EN AFWERKING
- 30 stuks Panlat Lariks Douglas Fijnbezaagd 2.1 x 4.5 x 300 cm GeĆÆmpregneerd
- Rol Miotex fassade PLUS spinvlies folie 1500mm rol 25 m1
- Folietape voor zwart uv-werend doek zwart 50 meter
- 140 stuks Rhombus Thermisch Gemodificeerd Ayous 1.8 x 6.8 x 275 cm ruitvormig voor de gevelbekleding
- 4 Boeideel planken van Lariks Douglas, fijnbezaagd (maat 2,8×29,5×400 cm)
- Ijzerwaren in RVS
- Zwarte beits
- WOCA Exterieur olie Teak, 2,5 liter
STAP 1: SLOPEN & PUINRUIMEN
Vanzelfsprekend begin je met het creƫren van ruimte in de tuin. In ons geval betekende dit dat het oude tuinhuisje moest worden afgebroken. Het sloopwerk deed ik met behulp van de AdvancedRecip 18, een elektrische zaagmachine die je bij de wat minder verfijnde klussen kunt toepassen. Met het smalle en lange zaagblad kom je gemakkelijk op moeilijke plekken. Ideaal ook voor andere klussen in de tuin zoals het zagen van takken maar ook het kleiner maken van afval. Wij zaagden onze oude en kromgetrokken tuintafel er bijvoorbeeld mee klein. Een deel van het hout van het tuinhuisje dat nog bruikbaar is, hebben we bewaard voor een DIY project later. Onze oude schutting en poortdeur ging naar de buren en de rest brachten we naar de vuilstort.
STAP 2: HET FRAME OPBOUWEN
Na het sloopwerk konden we beginnen met de opbouw van het frame voor de overkapping. We verwijderde eerst een aantal tegels om ruimte te maken voor de betonpoeren. Betonpoeren zijn noodzakelijk voor een stevige fundering en zorgen ervoor dat het hout niet direct in de grond gaat waarmee je de levensduur van het hout verlengt ivm vocht. Bedenk van tevoren waar de staanders moeten komen en meet dit goed uit voordat je de betonpoeren gaat plaatsen. De betonpoeren gaan voor 50 cm de grond in en moeten worden verstevigd met snelbeton. Wanneer het beton is uitgehard plaats je de staanders op de betonpoeren. Gebruik een laserapparaat of een waterpas om ervoor te zorgen dat alles waterpas is. Vervolgens plaats je de ringbalken op de staanders. Maak vooraf inkepingen in de staanders waar de ringbalken in vallen en hierdoor worden ondersteund. Evert gebruikte hiervoor de PKS 18 LI Cirkelzaag uit het 18 Volt Power For All Systeem. Om met een schone lei te beginnen hebben we alle tegels verwijderd. Daarna konden we de opsluitbanden plaatsen tussen de betonpoeren.
STAP 3: HET DAK MAKEN
Om de dwarsliggers op de ringbalken te bevestigen, heeft Evert inkepingen gemaakt aan beide kanten van de dwarsliggers. Hiermee zorg je ervoor dat de balken op het frame leunen zonder dat je hiervoor beugels oid hoeft te gebruiken. Verdeel de balken evenredig over de ringbalken en bevestig ze van bovenaf. Zodra alle dwarsliggers zijn bevestigd, kan het dak bekleed worden. Wij gebruikten hiervoor underlayment platen van 244×122 cm en 18 mm dik. De PKS 18 LI Cirkelzaag kwam goed van pas bij het op maat zagen van de platen. Plaats vervolgens evenwijdig aan de dakrand de mastiekribben. Dit zijn afgeschuinde balken die zorgen voor een betere afvoering van het water. Houd wel ruimte over voor de afvoer van regenwater. Bevestig daarna de daktrim tegen de randen van het dak. Tenslotte maak je het dak waterdicht door het te bekleden met de Easyroofing aluminium dakfolie.
STAP 4: DE BEKLEDING VAN DE ACHTERWAND & TUSSENWANDEN
De achterwand van de overkapping hebben we afgewerkt met Potdeksel planken van Lariks Douglas. Ook de buitenkant van de poortdeur hebben we hiermee bekleed. De binnenkant van deze deur werkten we later af met de smalle latten. De tussenwanden maakten we dicht met platen underlayment.
STAP 5: AFWERKING MET SMALLE LATTEN
Voor de afwerking met de Ayous Rhombus latten zijn een aantal voorbereidingen nodig. Als eerste moeten de underlayment platen worden beschermd met de Miotex fassade PLUS spinvlies folie. Dit is een waterdichte, damp open, luchtdoorlatende en UV-werende folie. Deze folie bevestigden wij met een nietpistool met RVS nietjes. De nietjes en de naden kunnen worden afgeplakt met zwarte folietape om er zeker van te zijn dat er geen water doorheen kan gaan. Bovenop de folie plaats je de panlatten (deze kun je in het zwart kopen of zelf zwart beitsen) horizontaal. De panlatten (ook wel ventilatielatten genoemd) zorgen ervoor dat het hout goed kan ademen. Als laatste (en leukste) kunnen de Ayous Rhombus latten worden bevestigd tegen de panlatten. De Ayous Rhombus latten moeten natuurlijk vooraf op maat worden gezaagd. Bedenk vooraf hoeveel ruimte je wilt tussen de latten. Zoek een voorwerp in deze maat en plaatse deze tussen de latten tijdens het bevestigen. De latten hebben we bevestigd met een tacker zodat je geen schroefkoppen ziet, daarbij werkt het een stuk sneller.
STAP 7: DE DEUREN AFWERKEN
Zowel de schuurdeur als de binnenkant van de poortdeur hebben we ook bekleed met de smalle latten om een mooie eenheid te creƫren. Evert maakte een mooi kozijn in de deuropeningen van dezelfde latten. Als ondergrond voor de latten gebruikten we underlayment. Bij het maken van de inkepingen voor de scharnieren en bijvoorbeeld het afzagen van een dun randje, is de AdvancedMulti 18 ideaal. Deze multitool is bij ons favoriet omdat er verschillende accessoires bij zitten waartussen je gemakkelijk kunt wisselen tijdens een klus.
STAP 8: HET HOUT BEHANDELEN
Om ervoor te zorgen dat het hout van de overkapping niet gaat verkleuren (tenzij je dit mooi vindt), kun je dit het beste behandelen met een beits of olie. De potdekselplanken hebben we behandeld met een transparante beits en het frame en het plafond van de overkapping met een zwarte dekkende beits. De Ayous Rhombus latten hebben en mooie warme kleur van zichzelf en dit willen wij graag behouden. Hiervoor kun je het beste een olie gebruiken. Ons werd aangeraden om de WOCA Exterieur olie te gebruiken in de kleur Teak. Het wordt geadviseerd om dit eens in de twee jaar te doen. De olie geeft de latten net wat meer kleur en diepte, heel mooi vinden wij!
EN NU? GENIETEN!
Wat een lang verhaal he? Het past wel een beetje bij de duur van deze klus š Het heeft wat energie, tijd en geld gekost maar dan heb je ook wat! Ik had voordat we aan dit project begonnen niet gedacht dat het zo gaaf zou worden, boven verwachting dus! Deze overkapping is een hele fijne en warme plek geworden in de tuin, heerlijk beschut! De lekkere geur van het hout is nog steeds erg aanwezig wanneer we onder de overkapping zitten, dit draagt ook zeker bij aan de sfeer. We verplaatsten onze loungebank en het buitenkleed naar deze plek om een gezellige zithoek te creĆ«ren en ik bestelde de leuke oplaadbare lamp van Fatboy voor wat extra licht in de avond. Van wat potdekselplanken die we over hadden maakte Evert in een handomdraai een plantenbak en we hebben nog een leuk DIY project verzonnen voor ander resthout dat we over hebben van de tuinverbouwing. We gaan de komende maanden lekker genieten van deze fijne nieuwe plek! En ik zie mezelf hier in het najaar ook wel zitten met een extra dekentje en een glas wijnā¦
Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch Home & Garden.
Fotografie: Marij Hessel