Tuinhuisje schilderen met CetaBever

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

Ja de titel zegt het al; ik ging aan de slag met een nieuw schilderproject! Namelijk het schilderen van mijn tuinhuisje met CetaBever. Een tuinhuisje schilderen is altijd best een klus, ik deed dit een paar jaar geleden ook al maar toch was ons tuinhuisje wel weer toe aan een opfrisbeurt. In dit blog laat ik je zien hoe ik te werk ging en wie weet gaan jouw handen ook wel jeuken om aan de slag te gaan in de tuin!

VAN GRIJS NAAR GROEN

Bij mijn vorige schilderklus koos ik voor een kant en klare beits in een grijze kleur. Oorspronkelijk was ons tuinhuisje donkergroen wat ik op dat moment niet mooi vond (nu had ik het waarschijnlijk wel weer leuk gevonden!). Deze eerste schilderklus gaf onze tuin toen al een frisse nieuwe look maar na een paar jaar ben ik wel weer een beetje uitgekeken op die neutrale grijze kleur. Door de jaren heen durf ik wat meer uitgesproken kleuren te gebruiken in mijn interieur en dit voer ik dan ook graag door in onze tuin! Ik wilde in ieder geval een groentint gaan gebruiken en uiteindelijk koos ik voor een beits van CetaBever gemengd in kleur met de kleurcode L1.11.53. Deze kleur lijkt een beetje op de kleur die ik op mijn werkplek en op zolder ook al toepaste, namelijk “Vol Tijm”! Ik koos voor deze kleur omdat ik ten eerste erg van groen houd, ten tweede was dit nog wel een redelijk subtiele kleur waar ik niet zo snel op uitgekeken ben & ten derde combineert deze kleur natuurlijk ook erg mooi met planten in de tuin. Project “tuinhuisje schilderen” kon beginnen!

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

STAP 1: SCHUREN

Als eerste moest het tuinhuisje natuurlijk geschuurd worden. In tegenstelling tot schilderen, vind ik schuren dus echt niet leuk (ik ben vast niet de enigste). Toch moest ik er aan geloven en hielp Evert mij gelukkig heel lief mee op zijn vrije dag… Daarbij was het ook nog eens hartstikke mooi weer dus konden we lekker aan het werk in onze korte broek. Het nadeel daarvan was dan weer dat we achteraf compleet bedekt waren met stof en verf schilfers! Maar je moet er wat voor over hebben he 😉

Voor het grootste deel van het schuurwerk gebruikte ik een schuurmachine met een vrij grove korrel. Voor de kieren en de kleinere delen zoals het raampje en de deur gebruikte ik een schuurspons (deze kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen) waarmee ik gemakkelijk in alle hoekjes kon komen.

STAP 2: ONTVETTEN

Nadat het meest vervelende klusje was geklaard was het tijd om het hout te ontvetten. Ik ging daarvoor nog even met een stoffer over al het hout heen om het meeste stof te verwijderen. Daarna gebruikte ik een oude theedoek om het hout te ontvetten met ammoniak vermengd met water.

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

STAP 3: KWASTEN

Toen al het houtwerk goed schoon en opgedroogd was kon ik aan het leukere gedeelte beginnen; het schilderwerk. Ik vind het zelf altijd erg fijn werken om te beginnen met een kwast. Hiermee werk je eerst alle groeven, kieren en hoekjes af zodat je straks alleen nog maar hoeft te rollen. Ik zette de beits er lekker dik op maar liep wel regelmatig even alles langs om druipers te voorkomen. Deze beits was bij de eerste laag al redelijk dekkend, erg fijn! Een tuinhuisje schilderen was nog nooit zo makkelijk!

STAP 4: ROLLEN

Met een kleine verfroller geschikt voor beits vulde ik nu de grotere vlakken in, het begon ergens op te lijken! Nadat de eerste laag goed was opgedroogd schuurde ik het hout lichtjes op met een fijne schuurspons. Hierna herhaalde ik hetzelfde proces van ontvetten, kwasten en rollen nogmaals zodat de beits er goed dekkend op zat. Mijn plan is om ons tuinhuisje binnenkort nog een derde laag beits te geven om ervoor te zorgen dat hij nog langer mooi blijft!

STAP 5: DE BINNENKANT

Vergeet ook de binnenkant van je tuinhuisje niet als je die gaat opknappen! Hiermee voorkom je dat het hout aan de binnenkant wordt aangetast door bijvoorbeeld vocht. Ook hiervoor geldt, eerst schuren, dan ontvetten en daarna minimaal twee keer schilderen. Dit kun je natuurlijk in iedere kleur doen maar ik koos voor een transparante beits voor de binnenkant.

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

VROLIJK TUINHUISJE

De volgende dag was de beits goed opgedroogd & uitgehard en kon ik het resultaat bewonderen. Was was dit een vrolijk tuinhuisje geworden! Deze toevoeging van kleur geeft onze tuin echt de opfrisser die hij nodig had. Ook wanneer ik vanuit de huiskamer naar buiten kijk wordt ik erg blij van mijn uitzicht. Deze kleur past namelijk ook erg mooi bij de kleuren in mijn huiskamer, ook wel belangrijk natuurlijk!

De wat verdorde lavendel struiken werden door Evert verwijderd uit de borders en er kwam nieuw (en vooral ook makkelijk) groen voor in de plaats. Ook plaatste ik een aantal klimplanten tegen de rechter schutting zodat er de komende jaren hopelijk een wild begroeide schutting gaat ontstaan! Ik plaatste mijn plantenrekje weer voor het tuinhuisje en voegde wat gele accenten toe. Het gele stoeltje vond ik bij Wehkamp, ideaal want deze kan ik gewoon het hele jaar door buiten laten staan!

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

DE MOEITE WAARD

Wil jij nou zelf ook je tuinhuisje schilderen? Ik kan me voorstellen dat je er best tegenop ziet maar het is echt de moeite waard! Ik vond zelf het schuurwerk het meeste werk, als je eenmaal kunt gaan beitsen gaat het eigenlijk allemaal best snel (zeker met deze goed dekkende beits van CetaBever)! Erg fijn was wel dat ik hulp van mijn lieve vriend kreeg en ik zou je ook zeker aanraden om deze klus met z’n tweetjes te klaren als dat kan. Des te sneller ben je klaar en kan je samen trots naar het resultaat kijken… Ons tuintje wordt in ieder geval steeds gezelliger en dit groene tuinhuisje draagt daar zeker aan bij!

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie en tips op het gebied van kleur en schilderen? Neem dan bij de categorie “Kleur inspiratie“. Hier vind je verschillende kleurrijke schilder projecten die jou hopelijk ook inspireren om voor nog meer kleur te kiezen!

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

Tuinhuisje schilderen met Ceta Bever

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met CetaBever.

Fotografie: Marij Hessel

2 replies on “Tuinhuisje schilderen met CetaBever

  • Lotte Tegel

    Hoi Marij, ik ben precies op zoek naar dat leuke plantenrekje die voor je schuur staat. Heb je enig idee waar je hem vandaan had?
    Weet dat het een irrelevante vraag is voor jouw blog maar je zou me enorm helpen..
    Ik hoor graag van je! Groetjes, Lotte

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.