Superkeukens makeover 4: DIY hondenbed

diy hondenbed

MEER WARMTE IN DE KEUKEN

De vierde en laatste mini makeover in samenwerking met Superkeukens vond plaats bij Selena uit Rijssen. Samen met haar man Tim, dochter Sara en hond Evi woont zij in een jaren 20 woning die ze met de hulp van vrienden en familie (maar vooral zelf) hebben opgeknapt. Een prachtig licht huis met mooie oude details om van te smullen zoals de en suite deuren, granieten vloer in de hal en een oude houten kraakvloer op de eerste verdieping. Het was fijn binnenkomen bij Selena door de warme sfeer in huis. Deze warme sfeer wilde Selena graag nog meer terugzien in de keuken. Een tijd geleden koos ze voor een blauwgroene lambrisering maar dit past inmiddels niet meer zo goed bij de rest van het interieur. Een andere wens van Selena was een fijn plekje voor de hond die graag in de keuken rondhangt. Dan het liefst ook nog met een beetje opbergruimte voor haar speeltjes! Sanne (Enstijl) en ik kwamen langs om deze keuken nog wat meer warmte te geven en ik maakte voor Evi een DIY hondenbed!

diy hondenbed

DIY HONDENBED

Hond Evi heeft een vast hoekje in de keuken waar haar eten en drinken staat maar ook waar ze haar speeltjes verzameld. Een lekkere mand of een fijn hondenbed zou dus niet verkeer zijn in dit hoekje! Ik besloot om een oude commode die ik vond op Marktplaats om te toveren tot dit fijne hondenbed. Een knus plekje waar Evi lekker kan liggen wanneer haar baasjes aan het koken zijn bijvoorbeeld… Wanneer je op Marktplaats zoekt op “oude commode” of “oude ladekast” dan vind je soortgelijke kastjes waar je dan de lades of deurtjes (voor een deel) uit kunt halen. Ik zal hieronder vertellen hoe ik het DIY hondenbed heb gemaakt!

WAT HEB JE NODIG:

 • Oud kastje waar de deurtjes of lades (gedeeltelijk) uit kunnen
 • Schuurmachine of schuurpapier
 • Lak
 • Behang & behanglijm
 • Stanleymesje
 • Karton
 • Koudschuim
 • Elektrisch broodmes
 • Lijmspray
 • Teddy stof
 • Rits
 • Naaimachine

STAP 1: OUD KASTJE OPKNAPPEN EN SCHILDEREN

Wanneer je een oud kastje heb gescoord kun je deze gaan omtoveren tot DIY hondenbed. Als er deurtjes of lades in zitten kun je deze helemaal of deel verwijderen om ruimte te creëren voor jouw huisdier. In mijn geval was het kastje al open en hoefde ik alleen een plank te verwijderen. Maak het kastje goed schoon met een ontvetter en schuur het kastje daarna licht op. Maak het kastje nogmaals schoon en stofvrij en laat het goed drogen. Nu kun je het kastje in een gewenste kleur gaan schilderen. Ik koos zelf voor de kleur “Pink Nudity” van Flexa. Lak het kastje twee keer voor een dekkend resultaat.

oud kastje opknappen

STAP 2: BEHANG TOEVOEGEN

Zodra de verf goed is opgedroogd kun je de achterwand van het kastje gaan behangen. Meet het gedeelte op dat je wilt gaan behangen en teken dit af op de rol behang. Let bij de delen behang daarna op het patroon. Plak het behang vast met behanglijm en snijd voorzichtig de overlappende randjes weg met een scherp stanleymes.

diy hondenbed

STAP 3: MAL MAKEN VOOR KUSSEN

Om het hondenbed lekker comfortabel te maken is een kussen op maat natuurlijk ideaal! De vorm en maat van het kussen zal natuurlijk afhankelijk zijn van het soort kastje wat je gebruikt voor het hondenbed. Handig is om een mal te maken van karton die in het kastje past. Als je deze helemaal passend hebt gemaakt kun je de mal overtrekken op het koudschuim. Koudschuim is schuim met een hoge veerkracht dat vaak wordt gebruikt voor matrassen of het bekleden van banken of andere meubels.

STAP 4: VULLING OP MAAT SNIJDEN

Nadat je de mal hebt overgetrokken kun je het koudschuim op maat snijden met een elektrisch broodmes. Snijd de vorm twee keer uit het schuim om een dikker kussen te kunnen maken. Je kunt natuurlijk ook een dikker schuim gebruiken.

STAP 5: TWEE LAGEN AAN ELKAAR LIJMEN

Spuit de bovenkant van 1 laag schuim in met lijmspray en leg de tweede laag schuim hierop. Druk dit goed aan en laat de lijm drogen.

STAP 8: KUSSENHOES MAKEN

Nu je het kussen op maat hebt gemaakt kun je hier een hoes voor gaan maken. Ik koos voor een lekkere zachte teddy stof waar tevens ook stretch in zit wat weer makkelijk is wanneer je de hoes van het kussen wilt halen om deze te wassen. Voor de kussenhoes heb je 6 delen stof nodig. Een boven- en onderkant en 4 zijkanten. Stik de delen stof aan elkaar en maak in de achterkant van de hoes een lange rits zodat je de hoes later ook kunt wassen. Ben je niet zo handig met de naaimachine? Kijk je moeder, schoonmoeder, tante of vriendin lief aan en vraag of zij je hiermee wilt helpen. Dat deed ik namelijk ook 😉

diy hondenbed

AAN DE SLAG BIJ SELENA EN TIM

Voor de makeover bij Selena besloten ik en Sanne met warme tinten en materialen te werken. De blauwgroene lambrisering kreeg een nieuwe kleur, namelijk Rich Butterscotch. Een mooie warme kleur die erg goed aansloot bij het kleurenpalet van het interieur van Selena en Tim. Na deze schilderklus zagen we direct welk effect kleur heeft op een ruimte. Het voelde gelijk goed en de keuken kreeg een fijne warme uitstraling! Sanne had mooie styling meegenomen in materialen als hout, riet, messing en keramiek. Het DIY hondenbed kreeg een plekje naast het keukenblok en het kastje paste helemaal bij de sfeer in de keuken. We lokten hond Evi met wat brokjes en ze ging zelf eventjes liggen in haar nieuwe bed! Het beestje moet vast nog even wennen aan zo’n nieuw plekje maar dat komt vast goed! Het was een fijne makeover om deze reeks mee af te sluiten! De andere makeovers vind je hier, hier en hier!

keuken makeover
diy hondenbed

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Superkeukens.

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.