Superkeukens makeover 3: DIY dienblad

diy dienblad

EXTRA WERKRUIMTE IN DE KEUKEN

Voor de derde mini makeover in samenwerking met Superkeukens gingen Sanne en ik langs bij een bekende; Sandra van Finntage! Samen met haar man en zoon van 15 woont Sandra al zo’n tien jaar in hun kleurrijke huis in Grave. Ook in de keuken ontbreekt het zeker niet aan kleur! Wat er nog wel ontbrak volgens Sandra is extra werkruimte en opbergruimte. Daar wilde ik dus graag mee aan de slag gaan. Nadat ik wat inspiratie had verzameld besloot ik een DIY dienblad te maken wat tegelijkertijd gebruikt kon worden als werkblad in de keuken! Het dienblad kun je bovenop je fornuis plaatsen wanneer je extra ruimte nodig hebt om bijvoorbeeld een maaltijd voor te bereiden. Om het DIY dienblad een chique look te geven koos ik ervoor om te werken met een visgraat patroon. In deze blog zal ik je stap voor stap uitleggen hoe ik dit dienblad heb gemaakt…

WAT HEB JE NODIG?

 • Vuren latjes (32 mm x 5 mm)
 • Hardhouten latjes (25 mm x 5 mm)
 • Afkortzaag
 • Houtlijm
 • Grote lijmklemmen
 • Populieren multiplex
 • Schuurmachine
 • Cirkelzaag of multitool
 • Transparante meubelolie
 • Boormachine met houtboortje
 • Handgreepjes

STAP 1: ONDERGROND OP MAAT ZAGEN

Als je het dienblad ook wilt gebruiken als werkblad over je fornuis, meet dan de lengte en breedte van je fornuis op. Meet ook de hoogte op van de gaspitten. Tel hier 1 a 2 cm bij op en je hebt de hoogte van het dienblad. Kijk voor de lengte en breedte van het dienblad goed naar je fornuis en hoeveel ruimte er is om daar iets overheen te plaatsen. Houd hierbij ook rekening met de dikte van het hout dat je gebruikt voor de zijkanten. Wanneer je de maten hebt bepaald kun je de plaat die dient als ondergrond op maat zagen (of laten zagen). Ik heb voor deze diy een afmeting van 60×80 cm aangehouden inclusief de omlijsting.

STAP 2: LATJES OP MAAT ZAGEN

Voor het visgraat patroon heb ik latjes gebruikt in twee tinten. Vuren latjes met een mooie blanke kleur en hardhouten latjes met een wat donkerdere kleur. Zo krijgt het visgraat patroon veel meer diepte. De vuren latjes zijn iets breder dan de hardhouten latjes maar dat maakt voor het maken van het patroon niets uit. Zolang de latjes maar even dik/hoog zijn. Reken vooraf uit hoe lang de latjes moeten worden en hoeveel je uit 1 lange lat kunt halen. Teken de latjes af op de juiste lengte en zaag ze af met een afkortzaag, met een klein handzaagje of bijvoorbeeld met een multitool. Schuur eventuele splinters weg met een stukje schuurpapier.

STAP 2: LATJES VASTLIJMEN

Wanneer je voldoende latjes op maat hebt gezaagd kun het het visgraat patroon gaan maken. Meet de korte kant van de plaat op en zet een lijn in het midden van de plaat. Maak een punt met twee latjes en let erop dat de hoeken van de latjes op de lijn liggen zoals op de foto hieronder. Plak de eerste punt vast met houtlijm en leg hier elke keer een nieuwe punt tegenaan die je vervolgens vast lijmt. Zodra de plaat volledig is gevuld met het visgraat patroon kun je een extra houten plaat gebruiken om het geheel vast te kunnen klemmen. Leg de extra plaat bovenop en zet de lijmklemmen erop om ze vervolgens vast te draaien. Laat alles minimaal een nacht drogen.

STAP 4: OVERLAPPENDE LATJES AFZAGEN

Wanneer de lijm goed is uitgehard kun je de overlappende latjes af gaan zagen. De meest ideale manier om dit te doen is met behulp van een cirkelzaag met geleider. Als je dit niet in huis hebt kun je een decoupeerzaag of multitool gebruiken. Schuur vervolgens alle randen mooi glad.

STAP 6: OMLIJSTING MAKEN

Nu kun je de omlijsting gaan maken. Deze maakte ik wat hoger (5 a 6 cm) zodat het dienblad echt over de gaspitten zou vallen als een soort kap. Het mooist is om de lijst in verstek te zagen met bijvoorbeeld een afkortzaag. Lijm de lijst nu vast met houtlijm. Leg iets onder het blad zodat deze gelijk komt met de hoogte van de omlijsting. Klem de lijst vast met grote lijmklemmen en laat dit goed drogen en uitharden.

STAP 7: BIJSCHAVEN EN SCHUREN

De kans dat de latjes van het visgraat patroon naadloos op elkaar aansluiten is vrij klein. Als je met je handen over de latjes gaat voel je waarschijnlijk nog hobbels en bobbels. Met een blokschaaf kun je bepaalde latjes bijschaven zodat het oppervlak egaler wordt. Daarna kun je met de schuurmachine het blad mooi gladschuren. Begin met een grove korrel en eindig met een fijnere korrel.

STAP 8: IN DE OLIE

Maak het dienblad na het schuren stofvrij en smeer hem daarna in met transparante meubelolie. Met deze olie bescherm je het hout tegen vlekken en vocht. Het is wel aan te raden om het dienblad een paar keer per jaar even opnieuw in de olie te zetten zodat deze langer mooi blijft!

STAP 9: HANDGREPEN BEVESTIGEN

Ik voegde ook twee handgreepjes toe zodat het DIY dienblad gemakkelijk op te pakken en te verplaatsen is. Dit zijn gewoon keuken greepjes die ik kocht bij de bouwmarkt. Bepaal waar de greepjes moeten komen en markeer waar de gaten moeten komen. Boor de gaten voor met een houtboortje met dezelfde dikte als de schroeven van de greepjes. Bevestig de handgreepjes aan het blad en plaats deze bovenop het fornuis of op een andere plek waar je extra werkruimte kunt gebruiken.

EXTRA GEZELLIGHEID IN DE KEUKEN VAN SANDRA

De keuken van Sandra was al erg gezellig maar met een paar kleine aanpassingen hebben Sanne en ik geprobeerd een wat warmere sfeer te creëren door het gebruik van hout, gekleurd glas en handgemaakt aardewerk. Sandra vond het ook erg leuk dat haar keuken eens door twee paar andere ogen werd bekeken, Ik herken dat wel, als je veel bezig bent met je interieur zie je het soms zelf even niet meer…. De sfeer in deze keuken is hoe dan ook goed. Met een witte basis kun je echt alle kanten op zoals je ziet!

diy dienblad visgraad patroon

DIY DIENBLAD OF GROTE BORRELPLANK?

Sandra kwam zelf met het idee om het dienblad ook te gebruiken als grote borrelplank, een topidee! Sandra kan ontzettend genieten om samen met haar gezin te genieten van een avondje op de bank met lekkere hapjes en een goed glas wijn terwijl ze samen naar een goede serie of film kijken. Dit DIY dienblad blijkt dus multifunctioneel en is hier in goede handen. Ik denk dat ik binnenkort ook maar wat tijd vrij ga maken om een exemplaar voor thuis te maken! Ga jij ook aan de slag? De DIY projecten van de eerdere make-overs vind je hier en hier!

diy dienblad visgraad patroon
diy dienblad visgraad patroon

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Superkeukens.

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.