Superkeukens makeover 2: DIY keukentrolley

diy keukentrolley

De tweede makeover in samenwerking met Superkeukens! De eerste makeover met een DIY drankkastje vind je hier. Deze keer gingen Sanne en ik aan de slag bij Annelies van @krappesokken en haar man Rene in hun mooie nieuwe woning in Zwaagwijk. Een prachtige gerenoveerde stolpboerderij waar Annelies en Rene bijna alles zelf doen als het gaat om verbouwen en klussen. Zoals die mooie tegelwand die je hieronder ziet op de foto, die tegelden ze helemaal zelf! Dat Sanne en ik langs zouden komen was ook een goede stok achter de deur wat betreft de keuken. Annelies en Rene kozen bij Superkeukens voor een blauwe keuken in een landelijk Scandinavische stijl. Heel leuk zo’n kleurrijke keuken en het terrazzo blad vind ik persoonlijk ook erg gaaf! Aan mij en Sanne de schone taak om meer sfeer te creëren in deze keuken. Ik maakte deze keer een DIY keukentrolley en laat jullie in deze blogpost natuurlijk zien hoe je hem zelf kunt maken!

DIY KEUKENTROLLEY

Annelies en Rene bezitten weinig tot geen kookboeken dus ik vond dat daar wel verandering in mocht komen. Met de DIY keukentrolley creëerde ik een mobiele plek waar zij hun kookboeken kwijt kunnen en waar ze bovenin bijvoorbeeld verse kruidenplantjes kunnen zetten. Uiteraard kun je de keukentrolley ook gebruiken om andere items in op te bergen zoals lekkere dranken, dressings en olie, voorraadpotten of keukengerei. Door de kleur (S2.18.28 van Flexa) en de industriële wieltjes past de trolley helemaal bij de keuken van Annelies en Rene! Het leuke is dat je hem elke keer heel gemakkelijk op een andere plek kunt zetten. Ik zal je vertellen hoe je deze DIY kunt maken!

WAT HEB JE NODIG?

  • Populieren multiplex (18 mm dik)
  • Boormachine, schroeven en houtboortje
  • Schuurmachine of schuurpapier
  • Hoekverbinder
  • Wieltjes (deze kocht ik bij wielenoutlet.nl)
  • Sluitringen
  • Houtlak
  • Handgreepjes

AFMETINGEN KEUKENTROLLEY

  • Hoogte totaal (excl wielen): 70 cm
  • Breedte: 55 cm
  • Diepte: 30 cm
  • Hoogte onderste “blok”: 55 cm
  • Hoogte bovenste bak: 15 cm

STAP 1: HOUT OP MAAT ZAGEN

Zaag de onderdelen op maat met een cirkelzaag en een geleider. Dit kun je eventueel ook bij de zaagafdeling van de bouwmarkt laten doen!

STAP 2: HET ONDERSTE DEEL MAKEN

De DIY keukentrolley bestaat eigenlijk uit twee “blokken”. Begin met het onderste deel. De bovenste en onderste plank van dit blok hebben een afmeting van 55×30 cm. De twee zijkanten van dit blok hebben een afmeting van 51,4×30 cm. Schroef de planken aan elkaar vast met een boormachine, boor de gaten eerst voor met een houtboortje om splijten van het hout te voorkomen.

STAP 3: DE BOVENSTE BAK MAKEN

Maak nu het bovenste deel, de bak. De onderkant van de bak heeft een afmeting van 55×30 cm. De twee korte zijkanten van de bak hebben een afmeting van 15×30 cm. De twee lange zijkanten van de bak hebben een afmeting van 51,4×15 cm. Schroef de planken aan elkaar vast met een boormachine, boor de gaten eerst voor met een houtboortje om splijten van het hout te voorkomen.

STAP 4: TUSSENSCHOT BEVESTIGEN

Ik verdeelde het onderste blok in twee delen door middel van een tussenschot. Het tussenschot is 18 mm minder diep dan de zijkanten zodat de achterkant mooi in het blok valt straks. Het tussenschot heeft een afmeting van 51,4×28,2 cm Meet het midden van het blok op en markeer dit met een potlood. Meet dan het midden van de dikte van de plank op en markeer dit ook. Plaats het tussenschot in het blok en zorg dat de markeringen elkaar raken zodat de plank precies in het midden zit. Klem de plank dan vast met een hoekklem aan beide zijden zodat de plank goed op zijn plaats blijft zitten. Schroef de plank aan beiden zijden vast met een boormachine, boor de gaten eerst voor met een houtboortje om splijten van het hout te voorkomen. Plaats nu de achterkant in het blok en schroef deze vast met een boormachine. De achterkant heeft een afmeting van 51,4×51,4 cm.

STAP 5: TWEE DELEN AAN ELKAAR BEVESTIGEN

De twee delen kunnen nu aan elkaar worden vastgeschroefd. De basis van de trolley is nu klaar!

STAP 6: WIELEN BEVESTIGEN

Draai de trolley om en bevestig de vier wielen aan de onderkant. Let erop dat de schroeven die je gebruikt niet te lang zijn zodat ze niet door de onderkant heen komen. Vaak zijn de schroefgaten van wieltjes vrij groot waardoor de kop van de schroef er doorheen zal gaan. Om dit te voorkomen gebruik je sluitringen die je tussen het plaatje van het wiel en de schroef plaatst.

STAP 7: SCHILDEREN

Je kunt de keukentrolley zo laten, mooi toch dat blanke hout? Ik koos er echter voor om de trolley een kleurtje te geven. Ik gebruikte hiervoor de kleur S2.18.28 van Flexa. Om tijd te besparen gebruikte ik Mooi Makkelijk lak voor meubels van Flexa, hierbij hoef je het hout niet eerst in de grondverf te zetten, heel fijn!

STAP 8: GREEPJES TOEVOEGEN

Als laatste kun je er nog voor kiezen om leuke greepjes toe te voegen aan de keukentrolley. Hiermee kun je de trolley gemakkelijk verplaatsen en je kunt er bijvoorbeeld een leuke theedoek aan hangen.

HET RESULTAAT: EEN HEERLIJKE EN GEZELLIGE LEEFKEUKEN

Ik vulde de DIY keukentrolley met fijne kookboeken die Annelies en Rene lekker kunnen gaan uit proberen als ze even willen ontvluchten van al het kluswerk in huis. De bovenste bak vulde ik met heerlijke verse kruiden, ideaal voor tijdens het koken! Sanne stylde de keuken met mooie items in hout, keramiek en glas en net zoals bij de vorige makeover kwam alles weer mooi samen. Het was al een heerlijke keuken maar met de DIY en styling is er een stukje sfeer toegevoegd wat het geheel nog gezelliger maakt. Het was weer een gezellige ochtend en het was een feestje om binnen te mogen kijken in de mooie stolpboerderij! De reactie van Annelies en Rene was ook erg leuk, daar doen we het natuurlijk voor!

superkeukens
superkeukens
superkeukens

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Superkeukens.

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.