Diy kattenhuisje van hout voor Mos en Def

diy kattenhuisje

Voor Karwei maakte ik dit Diy kattenhuisje van hout voor onze poes Mos en kat/model Def. Als je zelf een poes of kat hebt weet je vast ook dat deze beestjes erg houden van vierkante, donkere plekjes om lekker in te luieren of slapen. Onze beesten zijn gek op kartonnen dozen maar gaan bijvoorbeeld ook vaak in een kast of tvmeubel liggen. Ik besloot daarom om een leuk huisje voor ze te maken waar we tegelijkertijd de kattenbak in konden wegwerken. Lees hieronder het stappenplan voor dit Diy kattenhuisje!

diy kattenhuisje

STAPPENPLAN

STAP 1:

Als eerste maak je een ontwerp of schets. Dit hoeft er helemaal niet profi uit te zien, zolang jij zelf maar weet wat de afmetingen van het huisje moeten worden en op welke maat je de planken moet laten zagen bij de bouwmarkt. Wil je een deurtje wat open kan? En welke vorm krijgt de opening in het deurtje? En wat voor soort pootjes wil je onder het kattenhuisje? Bedenk dit vooraf en maak een boodschappenlijstje.

STAP 2:

Haal alle benodigdheden bij de bouwmarkt en laat de planken op maat zagen. Teken de opening met potlood op het deurtje. Gebruik een spijker en een dun touwtje om een ronde lijn te maken met het potlood.

STAP 3:

Zaag de opening met een decoupeerzaag uit het deurtje. Boor eerst een gat als beginpunt in het midden zodat je hier de zaag gemakkelijk doorheen kunt steken. Schuur de opening mooi glad met een schuurmachine.

STAP 4:

Maak de pianoscharnier wanneer nodig op maat met een zaagje of kniptang geschikt voor metaal. Bevestig het deurtje met de pianoscharnier aan de plaat die straks zal dienen als linker zijkant. Leg de houten platen met de “goede kant” naar beneden op de grond, schuif ze tegen elkaar aan en schroef de pianoscharnier vast aan de platen.

STAP 5:

Zet het huisje (de kubus) in elkaar en schroef alle platen aan elkaar vast. Voeg een magneet toe aan het deurtje zodat deze netjes zal sluiten.

STAP 6:

Bevestig de poten aan de onderkant van het kattenhuisje. Let hierbij op de lengte van de schroeven. Je wilt natuurlijk niet dat de schroeven er aan de binnenkant doorheen komen.

FINISHING TOUCH

Nu het diy kattenhuisje klaar is kun je hem nog opleuken met een lekker dekentje of kussentje aan de binnenkant, een stuk stof aan de buitenkant wat kan dienen als een soort krabpaal of een leuk speeltje. Ik koos voor deze leuke hanger uit Mexico die ik van een vriendin kreeg die nu dient als speeltje. Daarnaast bedacht Evert het houten trapje die we met kleine haakjes bevestigden aan de zijkant.

kattenhuisje van hout

MULTIFUNCTIONEEL KATTENHUISJE

Het diy kattenhuisje kreeg een plek naast de bank, zo werd het gelijk ook een plantentafeltje. Let wel goed op hoe jouw kat reageert op bepaalde planten. Knabbelt jouw kat weleens aan jouw planten? Kijk dan eerst even of de plant die jij hier neerzet, niet giftig is voor katten. De Monstera is bijvoorbeeld niet geschikt voor katten vertelde iemand mij laatst. Gelukkig tonen onze katten nooit interesse in onze planten en gaat dit al jaren goed! Het kattenhuisje is multifunctioneel omdat we nu de lelijke kattenbak ook kunnen wegwerken. Binnen een handomdraai verander je het huisje weer in een chill plek dmv een zacht dekentje…

Def ging als snel op onderzoek uit toen het kattenhuisje op zijn plek stond… Hij lijkt zich al aardig thuis te voelen. Nu Mos nog!

Klik hier voor meer Diy inspiratie!

diy kattenhuisje
bloempot gezicht
diy project woonkamer

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Karwei.

Fotografie & styling: Marij Hessel

One reply on “Diy kattenhuisje van hout voor Mos en Def

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.