DIY plantenbak van hout, een Urban Jungle op poten!

diy plantenbak

DIY PLANTENBAK

Bosch vroeg mij om aan de slag te gaan met een DIY gerelateerd aan groen, oftewel planten! Ik besloot om een diy plantenbak te maken waar ik lekker veel planten in kwijt zou kunnen. Het moest een houten plantenbak worden op schuine poten met metalen koppelstukken. Ook wilde ik nog een tweede laag creëren met een extra plank. Aan de slag (in samenwerking met Bosch)!

DIY plantenbak

NODIG:

  • Hout (ik gebruikte populieren multiplex met een dikte van 18 mm)
  • Ronde houten stokken met een diameter van 15 mm
  • Soldeerfitting (12 x t-stuk met opening van 15 mm)
  • Sterke alleslijm
  • Grondverf
  • Houtlak
  • Bosch EasyDrill 12-2 accuschroefboormachine
  • Bosch EasyCut 12 NanoBlade accuzaag
  • Bosch UniversalMulti 12 multitool
  • Veiligheidsbril

STAP 1:

Bedenk vooraf hoe groot de plantenbak moet worden en zaag hiervoor de houten onderdelen op maat met de EasyCut 12. Deze tool is erg fijn om te gebruiken bij DIY projecten waarvoor je hout gebruikt. Omdat ik thuis nog een houten plaat had liggen kon ik gelijk aan de slag met het zagen van de onderdelen. Dit scheelt weer een ritje naar de bouwmarkt! Je kunt de tool gebruiken als een soort decoupeerzaag voor kleine DIY projecten, helemaal super dat hij draadloos is en dus overal te gebruiken. Erg handig dus als je spontaan aan de slag wil met een klus zoals deze diy plantenbak en bijvoorbeeld het hout al in huis hebt. Het NanoBlade zaagblad zorgt ervoor dat je gemakkelijk en precies kunt zagen zonder trillingen.

diy plantenbak

STAP 2:

Schuur de randen van de houten planken mooi glad. Ik gebruikte hiervoor de UniversalMulti 12 in combinatie met de schuurvoet. Deze tool kun je voor allerlei doelen gebruiken zoals het zagen van hout en metaal, het schuren van kleine oppervlaktes en het snijden van bijvoorbeeld tapijt. De verschillende opzetstukken zijn heel makkelijk te verwisselen waardoor je meerdere klussen tegelijkertijd kunt oppakken met 1 gereedschap.

STAP 3:

Zet de plantenbak in elkaar door de houten planken aan elkaar te schroeven met de boormachine. Ik maakte eerst het “frame” van de plantenbak en plaatste deze op een houten plaat om vervolgens de omtrek van het frame op de plaat te tekenen met potlood. Dit werd de onderkant.  Het gebeurt namelijk regelmatig dat de maten van de planken toch net een paar millimeter afwijken en op deze manier weet je zeker dat de onderkant mooi passend wordt. Bevestig dus als laatste de onderkant van de plantenbak.

diy plantenbak

STAP 4:

Zaag de ronde stokken op maat voor het onderstel. Het onderstel van de diy plantenbak maakte ik van ronde houten stokken met een doorsnede van 15 millimeter. Voor dit ontwerp heb je vier poten nodig, vier korte tussenstukken in de lengte en twee lange tussenstukken in de breedte. Al deze onderdelen worden met elkaar verbonden door middel van soldeerfittingen. Op de foto bij STAP 7 zie je op welke plekken de soldeerfittingen moeten komen. Op deze plekken moeten de ronde stokken dus in het midden worden doorgezaagd. Om de maten voor de stokken te bepalen houd je rekening met de grootte van de plantenbak, die moet er straks nog wel inpassen natuurlijk! Voor het zagen van de stokken gebruikte ik het segmentzaagblad van de multitool, deze heeft een fijn en rond zaagblad wat goed werkt met zo’n dunne stok.

STAP 5:

Als alle stokken op maat zijn gezaagd, schuur je de uiteindes en zet je ze in de grondverf waarna je ze twee keer lakt in een kleur naar wens. Ik gebruikte hiervoor de kleur “Puur Tijm” van Flexa. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de stokken niet te schilderen voor een meer natuurlijke look!

diy plantenbak Bosch

STAP 6:

Als de lak goed is gedroogd kun je de stokken en soldeerfittingen aan elkaar gaan bevestigen met behulp van een sterke alleslijm. Als het een sneldrogende lijm is, houd er dan wel rekening mee dat je de stokken en koppelstukken direct in de juiste positie vastlijmt. Koppel eerst de onderdelen van de poten aan elkaar en doe dit ook met de tussenstukken.

STAP 7:

Begin met de twee zijkanten van het onderstel, er ontstaan dan twee H-vormen. Houd er rekening mee dat de tussenstukken in de breedte, haaks komen te staan op de twee zijkanten. De soldeerfitting moet op die plek dus de juiste kant op wijzen zodat de stokken er goed tussen passen. Zet nu het complete onderstel in elkaar.

Bosch diy plantenbak

STAP 8:

Leg nu de plantenbak ondersteboven neer en plaats hierop het onderstel (ook ondersteboven). Zorg dat hij precies in het midden zit en bevestig het onderstel aan de plantenbak met schroeven. Boor eerst de gaten even voor met een houtboortje om splijten van het hout te voorkomen. 

STAP 9:

Meet de ruimte op tussen de poten aan de onderkant van het onderstel. Hier komt nog een plank tussen. Maak de plank even lang als de plantenbak en zaag deze weer met de EasyCut 12 op maat. Schuur de randen van de plank en plaats hem daarna in het onderstel. Op deze plank kun je weer wat extra plantjes kwijt!

Wat erg fijn was bij deze diy plantenbak is dat ik met drie verschillende tools, wel 1 dezelfde accu kon gebruiken. Met het 12 V accu systeem van Bosch start je met het “12 V Power for All-systeem” wat dus een machine met 1 accu en oplader is die werkt bij verschillende apparaten.

plantenbak

READY!

De diy plantenbak is nu klaar! Je ziet, je moet wel even de tijd nemen voor dit project maar dan heb je als resultaat wel een hele toffe en unieke plantenbak, of niet? De combinatie van het blanke hout, het groen en het goud van de fittingen vind ik zeer geslaagd! Wat ook erg fijn is, is dat deze plantenbak in het najaar leuk is voor binnen, maar in het voorjaar verhuis je hem zo naar buiten en kun je hier bijvoorbeeld je kruiden in kwijt! Wel zou ik hem dan een laagje beits geven zodat de plantenbak bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Nu heb ik de planten met bloempotten en al in de bak gezet, wil je hem vullen met aarde, voeg dan eerst een laag worteldoek toe en bevestig deze met een nietpistool. Deze plantenbak heeft dus genoeg mogelijkheden…

Op zoek naar meer inspiratie op het gebied van creatieve DIY-projecten in combinatie met verschillende Bosch tools? Neem hier dan ook even een kijkje! Ook op mijn blog vind je veel leuke DIY inspiratie, veel leesplezier!

DIY plantenbak

diy plantenbak

diy plantenbak

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch.

Fotografie: Marij Hessel

3 replies on “DIY plantenbak van hout, een Urban Jungle op poten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.