DIY wastafel: ontwerp en maak hem zelf!

diy wastafel

Eind vorig jaar gaf ik onze badkamer, ism Karwei, al een makeover met een gekleurd plafond, de blogpost lees je hier! Het okergoude plafond maakte al een enorm verschil maar ik wilde ook de wastafel graag een makeover geven. Ik besloot zelf een wastafel te maken die helemaal bij de nieuwe sfeer in de badkamer zou passen. Met deze DIY wastafel is onze badkamer helemaal af! Hieronder zie je de voor- en na foto. In deze blogpost vertel ik je hoe ik deze wastafel heb gemaakt. Laat je inspireren, maak hem ook of geef er je eigen draai aan!

STAP 1: INSPIRATIE ZOEKEN & SCHETS MAKEN

Als eerst ging ik op zoek naar inspiratie. Belangrijk vond ik dat de DIY wastafel meer opbergruimte zou hebben en dat onze spullen door middel van deurtjes netjes worden afgeschermd. Daarnaast wilde ik een grafisch patroon toevoegen door middel van houten latjes. Ik maakte een schets voor de DIY wastafel en bepaalde hierbij gelijk de afmetingen. Ik gebruikte eerder al halfronde latjes voor de DIY wandkast in de woonkamer. Dit beviel me erg goed waardoor ik besloot weer een soortgelijk effect toe te passen. De houten latjes komen op de deurtjes. Door het patroon op beide deurtjes in een andere richting te plaatsen, ontstaat er een mooi lijnenspel! Tenslotte koos ik een kleur uit waar de wastafel in geschilderd zou worden. Ik koos voor donkerrood met het kleurnummer B9.30.21 van Flexa. Bij Karwei shopte ik de volgende benodigdheden:

diy wastafel ontwerp

STAP 2: PLANKEN ZAGEN EN DE BASIS IN ELKAAR ZETTEN

Ik liet de planken voor de wastafel op maat zagen zij Karwei. Thuis zette ik de basis voor de wastafel in elkaar en bevestigde ik de pootjes aan de onderkant. Zoals je ziet is het een eenvoudige constructie waar ik later nog 2 plankjes aan heb toegevoegd aan de binnenkant. Ik maakte in de middelste plank een uitsparing voor de sifon. Ook kwamen er nog gaten in de achterkant voor de afvoer en waterleidingen.

diy wastafel

STAP 3: GATEN AFTEKENEN EN UITZAGEN

Voor de kraan en de afvoer van de waskom moesten natuurlijk nog gaten komen in het bovenblad. Door het midden van de bovenkant af te tekenen kun je gelijk de plaatsing van de waskom en dus de afvoer bepalen en aftekenen. Ook de plaatsing van de kraan kan nu worden bepaald waarna hiervoor een uitsparing kan worden gezaagd. De uitsparingen maakte ik met een gatenzaag in de diameter van de afvoer en de kraan aansluiting.

STAP 4: LATJES ZAGEN EN LIJMEN

Zoals ik hierboven al aangaf, koos ik voor een grafisch lijnenspel op de deurtjes van de wastafel. Het rechterdeurtje kreeg horizontale lijnen en het linkerdeurtje kreeg verticale lijnen. Het lijnenspel creëerde ik met grenen glaslatjes. Deze latjes lopen schuin af waardoor je een mooi geribbeld effect kun creëren. Ik zaagde de latjes op maat met een afkortzaag en schuurde de uiteindes mooi glad. Daarna plakte ik de latjes op de deuren met houtlijm en liet dit goed uitharden door er een plank op te leggen en deze vast te klemmen. Eenmaal uitgehard schuurde ik de deurtjes nog eens in hun geheel.

STAP 5: GRONDEN, SCHILDEREN & AFLAKKEN

Eenmaal geschuurd en stofvrij kon ik de deurtjes & de kast in de grondverf zetten. Hierna schuurde ik de grote delen nog eens licht op voordat ik alles in de donkerrode kleur schilderde. Ik schilderde alles twee keer voor een mooi egaal resultaat. Omdat de DIY wastafel in een vochtige ruimte staat, behandelde ik hem ook nog met een kleurloze vernis van Rambo. Deze lak beschermd het meubel tegen krassen en is vocht en vuil werend. Zo gaat deze wastafel lekker lang mee!

STAP 6: DEURTJES PLAATSEN & AFSTELLEN

Zodra alle lak goed was uitgehard konden de deurtjes worden geplaatst. Door middel van inboor scharnieren blijven de deurtjes stevig op hun plek. De scharnieren kun je naar wens verstellen totdat de deurtjes mooi recht hangen en netjes op elkaar aansluiten. Zo komt het lijnenspel het best tot zijn recht!

STAP 7: WASKOM & KRAAN AANSLUITEN

Als laatst kon ik de waskom en kraan aansluiten, of beter gezegd, Evert deed dit voor mij 🙂 Hij is hier veel handiger in dan ik en op een lekkende kraan zitten we beide niet te wachten… Ik koos voor een witte ronde waskom die wat dieper is dan de waskom die we voorheen hadden. Fijn want zo hebben we ook minder last van gespetter op de wastafel. Daarnaast koos ik voor een mat zwarte kraan in een mooie strakke vorm. Het zwart en wit steekt mooi af tegen het donkerrood van de wastafel, ik ben er zo blij mee!

diy wastafel
diy wastafel

OPBERGEN & AFSTYLEN

Nu alles was geïnstalleerd en getest kon ik de wastafel gaan inrichten en afstylen. Voorheen hadden we in de wastafel 1 grote mand staan met allemaal producten erin, een soort graaibak was het geworden. Nu hebben we elk een eigen mandje (lekker kneuterig) en is er zelfs ruimte voor wat handdoeken! De vintage spiegel die eerst boven de wastafel hing verving ik voor een andere vintage spiegel. Deze is iets moderner en heeft wat meer body wat wel nodig was boven de nieuwe wastafel. En hoe leuk is de messing opbergpot en het schaaltje op pootjes van Karwei wat ik als zeepbakje gebruik?! Onze badkamer is door de nieuwe kleuren, wastafel en accessoires weer zo goed als nieuw!

diy wastafel
diy wastafel badkamer
diy wastafel badkamer

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Karwei.

Styling & fotografie: Marij Hessel

2 replies on “DIY wastafel: ontwerp en maak hem zelf!

 • Eliz Feenstra

  Ziet er goed uit en duidelijke uitleg.
  Alleen het puntje waar ik nog niet uitben daar vlieg je overheen: Die scharnieren.
  Hoe maak je de gaten voor de scharnieren in de deur? Daar bestaat een freesje voor, maar lukt dat uit de hand of heb je daar een kolomboor voor nodig?
  Ook het afmeten vind ik wel een dingetje.

  Heb je tips hierover?
  Alvast dank en groet,
  Eliz

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.