Opknappen van drie vintage vondsten

vintage bankstel met blauwe kussens
VOLDOENING

In samenwerking met Dremel heb ik weer een aantal vintage vondsten mogen opknappen! Het leuke aan deze samenwerking is dat ik projecten die ik wil opknappen, soms al een tijdje staan te wachten en deze nu eerder oppak. Projecten die ik een beetje heb uitgesteld omdat ze me wat lastig leken. Nu zijn er weer drie mooie vintage items in ere hersteld om hopelijk weer minstens een leven lang mee te gaan! Werken aan deze opknappers geeft mij erg veel voldoening omdat je iets letterlijk voor je ogen mooier ziet worden. Ik laat je zien welke items ik heb opgeknapt en hoe ik dit heb gedaan!

JAREN 60 BANK

Als eerst begon ik met het opknappen van een mooi vintage bankstel uit de jaren 60. Dit bankstel mocht ik een tijdje terug overnemen van Sophie die contact met mij opnam via Instagram. Zij had dit bankstel in de opslag staan op haar werk en er werd al een tijdje niets meer mee gedaan. Of ik interesse had om de bank over te nemen? Graag!! Na het bankstel opgehaald te hebben stond deze toch best een tijdje te wachten op wat liefde. Deze samenwerking was dus de perfecte gelegenheid om te starten met dit project…

HOUTVERBINDINGEN HERSTELLEN

Het bankstel was in principe nog in een redelijk goede staat, zeker gezien de leeftijd. Helaas waren niet alle houtverbindingen nog goed waardoor de bank niet helemaal stevig op zijn poten stond. Eén van de armleuningen zat niet meer goed vast en wiebelde aardig. Om dit echt goed te herstellen moest de leuning eerst losgekoppeld worden om de oude lijmresten te verwijderen. Gelukkig kreeg ik de leuning vrij makkelijk los. Ik verwijderde de oude lijmresten met behulp van de Dremel 4250 in combinatie met een schuurband. Ideaal om dit soort klusjes met de Dremel 4250 te doen omdat het soms lastige plekken zijn om met de hand of met een schuurmachine goed bij te komen!

ARMLEUNING VASTLIJMEN

Zoals je op de foto hierboven kunt zien zat er ook een scheur in één van de verbindingen. Deze lijmde ik eerst weer goed vast met houtlijm en lijmklemmen. Zodra de lijm goed was opgedroogd kon ik de armleuning terugplaatsen en deze ook vastlijmen met houtlijm. De armleuning klemde ik vast met een grote lijmklem en een spanband. Soms is het vrijwel onmogelijk om iets vast te klemmen met een lijmklem. Dan is een spanband een handige uitkomst om iets goed vast te zetten. Ik liet de lijm een nachtje goed opdrogen voordat ik verder ging met het bankstel.

LAKLAAG HERSTELLEN

De laklaag van het bankstel was voor een deel niet meer in een goede staat. Door het wegschuren van de oude lijmresten was de laklaag op sommige plekken nog meer aangetast. Ik besloot deze delen dus zo goed als kaal te schuren zodat ik de laklaag goed kon herstellen. Ik schuurde de grotere delen op met een schuurmachine. De lastig bereikbare plekken schuurde ik weer op met de Dremel 4250 en een schuurband. Tenslotte schuurde ik alles nog globaal op met een fijne korrel. Nadat ik alles schoon en stofvrij had gemaakt kon ik de geschuurde delen gaan lakken. Dit deed ik met een transparante beits van Cetabever in de kleur teak. Ik voegde een aantal lagen toe om ervoor te zorgen dat de kleur goed aansloot op de rest van het hout.

vintage meubels opknappen
OP NAAR EEN NIEUW THUIS

Nadat de lak goed was uitgehard was het bankstel weer helemaal hersteld en kon ik hem klaar gaan maken voor de verkoop. De kussens die bij de bank zaten waren nog erg netjes en hoefde ik alleen goed te stofzuigen. De kobaltblauwe kleur combineert zo mooi met het teakhout! De bank kon op de foto en vervolgens de showroom in. Binnen de kortste keren was de bank alweer verkocht en dat begrijp ik ook wel… Het is een pracht van een meubel toch?

VINTAGE PHILIPS LAMPJES

Het tweede project dat ik wilde gaan opknappen waren twee vintage wandlampjes van Philips. Deze waren in een niet al te beste staat omdat het metaal aardig was gaan roesten. Het zag er best ernstig uit maar gelukkig is bijna alles wel te herstellen! Dat is wel iets dat ik heb geleerd bij het opknappen van vintage vondsten. Om de roest te verwijderen gebruikte ik de Dremel Versa. Dit is een multireiniger met verschillende opzetstukken die je op ontzettend veel manieren kun toepassen. Ik koos voor de pad voor zwaar gebruik waarmee ik de roest bijna volledig weg kreeg.

METAAL GLADSCHUREN

Na het verwijderen van de roest zaten er nog wat hobbeltjes op het metaal. Deze verwijderde ik met de Dremel flexibele as en een schuurband. De Dremel flexibele as is een verlengstuk voor je Dremel gereedschap waarmee je deze kunt uitbreiden naar een compact en flexibel precisiegereedschap. Om het oppervlakte echt mooi glad te krijgen schuurde ik dit nog licht met een schuurschijfje in korrel 240. Gladder dan dit ging het niet worden!

OVERSPUITEN IN KNALORANJE

Het gladgeschuurde metaal was een mooie basis die ik kon gaan overspuiten. Eerst gaf ik de lampjes een paar lagen primer. Dit liet ik goed drogen en schuurde dit weer even licht op. Daarna maakte ik het metaal stofvrij en spoot ik ze over in een knaloranje kleur. Ook deze kleur moest in meerdere lagen worden aangebracht voordat de lak helemaal dekkend was. Ook dit liet ik goed uitharden waarna ik de lampjes weer in elkaar kon gaan zetten. Eenmaal in elkaar was ik ontzettend blij met het resultaat. Wat een verschil met hoe ze er eerst uitzagen! Zo zie je dat het opknappen van oude of beschadigde spullen vaak echt de moeite waard is. Ook deze toffe wandlampjes hebben inmiddels een nieuw thuis gevonden.

VINTAGE HANGLAMP MET BLOEMEN VAN PARELMOER

Ik bewaarde het moeilijkste project voor het laatst! Deze vintage hanglamp uit de jaren 60 of 70 van de producent “Rausch” is gemaakt van Capiz schelpen in bloem vormen. Ik nam twee van deze lampen een tijd terug over van mijn collega Art op De Werf en beloofde ze op te gaan knappen. Eén van deze lampen hangt al een tijdje te stralen bij ons op zolder (hier kun je zien hoe hij hangt) en de andere lamp lag nog altijd te wachten om opgeknapt te worden. De reden dat ik dit maar bleef uitstellen is omdat er onderdelen gesoldeerd moesten worden. Dit heb ik nog nooit gedaan dus ik zag er best tegenop! Nu moest het er toch maar eens van komen…

BESCHADIGDE ONDERDELEN VERWIJDEREN

Een aantal bloemen van de lamp waren erg beschadigd. Gelukkig kreeg ik bij de lampen ook nog een doosje met wat lossen bloemen die nog in goede staat waren. Het plan was dus om de slechtste bloemen te verwijderen en deze te vervangen voor nieuwe bloemen. Ik verwijderde eerst heel voorzichtig de beschadigde bloemen met de Dremel 4250 in combinatie met de SC456 snijschijf voor metaal. Daarna schuurde ik de metalen randjes van de bloemen op met een schuursponsje. Ook de metalen delen waar ik de bloem aan wilde bevestigen schuurde ik op. Wanneer er teveel vuil op het metaal zit kan het zich namelijk niet goed hechten tijdens het solderen.

SOLDEREN MET DE DREMEL VERSATIP

Nu moest ik er toch echt aan geloven! Het solderen kon beginnen… Dit deed ik met de Dremel VersaTip. Een gereedschap op butaangas om mee te solderen maar je kunt de VersaTip ook gebruiken voor smelten, heet snijden, krimpen, houtbranden en voor het verwijderen van verf. Ik oefende het solderen eerst met wat onderdelen die ik over had van de lamp. Voor het solderen gebruik je een soldeerdraad dat bestaat uit tin. Door de punten die je aan elkaar wilt solderen te verhitten met de VersaTip en hier het soldeerdraad tegenaan te houden kun je de punten aan elkaar bevestigen. Het soldeerdraad zal gaan smelten waarna het soldeersel de twee punten zal samenvoegen. Het is wel belangrijk dat de twee punten al tegen elkaar aan zijn geplaatst. Ik gebruikte hier soms een stukje tape voor. Totdat het soldeersel is gestold moeten deze twee delen onbeweeglijk blijven.

OPHANGSYSTEEM TOEVOEGEN

Ik zal het niet mooier maken dan het is: voor deze klus werd mijn geduld aardig op de proef gesteld. Het is echt een precies werkje en deze lamp is natuurlijk ook niet het meest makkelijke project om aan te pakken wanneer je nog nooit hebt gesoldeerd! Maar de aanhouder wint en deze lamp was het absoluut waard om mijn best voor te doen. Perfect is de lamp niet maar hij is er zeker een heel stuk op vooruit gegaan! Nadat ik de meest beschadigde bloemen had vervangen nam ik de lamp mee naar huis en maakte ik hem goed schoon met een ontvetter en de tuinsproeier op zijn zachtste stand. Ik kocht een metalen ketting en Evert voegde een ophangsysteem toe inclusief bedrading en een nieuwe fitting.

PRACHTIG LICHT

We hingen de lamp op en testten of de lamp het deed, altijd een spannend moment! En ja, hij deed het. Wat een mooi licht geeft deze bijzondere lamp toch… Het parelmoer van de schelpen werkt als een soort filter waardoor er een heel mooi zacht licht ontstaat. Ik ben ook elke keer nog zo blij met deze lamp bij ons op zolder, echt een unieke sfeermaker! Ik fotografeerde de hanglamp voor de webshop en we hingen hem daarna in de showroom. Dit bijzondere item is nog niet verkocht dus neem HIER vooral een kijkje als je interesse hebt! Wat ik eerder al zei: het geeft echt voldoening om drie van zulke mooie vintage vondsten weer helemaal mooi te maken. Er liggen altijd weer nieuwe projecten te wachten in onze werkplaats die ik wil gaan opknappen dus ik kan voorlopig nog vooruit…

hanglamp Rausch Capes schelpen parelmoer
solderen met Dremel versatip

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Dremel.

Fotografie: Marij Hessel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.