Diy plantenkubus van houten latjes

plantenkubus van hout

Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen, zo’n leuke plantenkubus van hout… Vorig jaar gaf ik een diy workshop in het Karwei Huis (waar ik ook een stijlkamer mocht inrichten met het style statement PINK) en maakten de deelnemers deze diy plantenkubus. Misschien had jij hier ook wel bij willen zijn maar had je geen tijd of zat de workshop al vol. Daarom deel ik het stappenplan nu in deze blogpost zodat je er eventueel zelf mee aan de slag kunt! Daarbij is het leuke aan deze diy dat hij echt niet ingewikkeld is!

WAT HEB JE NODIG

plantenkubus

ZO MAAK JE DE PLANTENKUBUS

STAP 1:

Bepaal vooraf hoe hoog de plantenkubus moet worden en welke bloempot je wilt gebruiken. Kies voor een bloempot met een bredere rand aan de bovenkant, zo blijft deze beter hangen in de standaard. Meet de diameter van de bloempot aan de binnenkant op, houd het meetlint op de plek waar de verdikking van de rand stopt. Dit is het punt waar de bloempot straks op het hout blijft rusten. Nu weet je hoe groot de opening van de plantenkubus moet worden. Bij mij was dit 19 cm. Ik koos ervoor om de latten in verstek te zagen voor een mooie afwerking. Teken de 19 cm af op de houten lat, dit wordt de kortste kant (binnenkant) van de lat aangezien je ze schuin gaat afzagen.

STAP 2:

Zet de afkortzaag op een stand van 45 graden. Zaag acht stukken van 19 cm schuin af en zorg ervoor dat de kortste kant van de latten niet minder dan 19 cm is. Zet de afkortzaag daarna weer op een stand van 90 graden en zaag vier stukken van 35 cm recht af. Schuurt de randen van de latjes glad met schuurpapier.

STAP 3:

Lijm eerst de korte latjes met houtlijm aan elkaar waardoor je twee vierkanten krijgt. Je kunt eventueel een stukje schilderstape gebruiken om de hoeken te verstevigen tijdens het drogen. Laat de lijm goed drogen.

STAP 4:

Lijm daarna de lange latjes als een soort poten tussen de twee vierkantjes en er ontstaat een rechthoekige kubus. Ook hier kun je weer tape gebruiken ter versteviging tijdens het drogen. Om er zeker van te zijn dat de plantenkubus niet weer in elkaar zakt, kun je de lijm het best minimaal een uur laten drogen.

plantenkubus

KLEUR TOEVOEGEN

Wanneer de plantenkubus van hout goed is gedroogd kun je eventueel nog een kleur toevoegen met houtlak of krijtverf. Ik schilderde de kubus niet helemaal omdat ik het leuk vond om nog een deel van het hout terug te zien. De bloempot met Monstera plant kreeg een plekje in de plantenkubus en ik plaatste nog een klein terracotta schoteltje onderin de bloempot om het teveel lekken van water te voorkomen. Kijk hoe dan ook wel uit met het geven van water aangezien er een gat in de onderkant van terracotta bloempotten zit. Doe het desnoods even boven de gootsteen of leg er een handdoek onder om je vloer te beschermen.

MAKKELIJK KLUSJE

Als je eenmaal door hebt hoe zo’n afkortzaag werkt gaat er een wereld voor je open! Je kunt ‘m bijvoorbeeld ook gebruiken voor het snijden van laminaat en het doorzagen van planken. En netjes dat ‘ie dat doet! Het zorgde er in ieder geval voor dat deze diy plantenkubus een makkelijk klusje werd. Des te sneller had ik plezier van het eindresultaat!

plantenkubus van hout

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch

Styling & fotografie: Marij Hessel

One reply on “Diy plantenkubus van houten latjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.