DIY zwevende wandplank met lamp & plantje

diy bosch

Zo leuk om dit met jullie te delen! Misschien hebben jullie het al voorbij zien komen op Instagram. Samen met de leuke Tanja van Hoogdalem gaf ik een workshop voor Bosch voor een groep creatieve influencers! Op de toffe locatie “Het Houtse Meer” (echt een aanrader) gaven we de workshop waarin we een diy zwevende wandplank met lamp & plantje maakten. De workshop was echt ontzettend leuk, wat een fijne sfeer hing er & wat deed iedereen zijn best om deze zwevende wandplank te maken! Hier lees je meer over deze leuke dag.

DIY WORKSHOP

Tanja en ik maken beiden regelmatig DIY projecten voor verschillende opdrachtgevers, deze samenwerking was dus een ontzettend leuke aanvulling en eigenlijk wel op ons lijf geschreven! Een DIY workshop geven was voor ons nog wel vrij nieuw maar we keken er eigenlijk gelijk al naar uit om eens live aan de slag te gaan met een zelfmaker. Eerder maakte ik al deze DIY plantenbak waarbij ik verschillende gereedschappen van Bosch gebruikte.

diy bosch

LET’S DO THIS

Voordat we deze workshop zouden geven, gingen we uiteraard eerst zelf aan de slag met deze zwevende wandplank. Ik gebruikte een aantal gereedschappen van Bosch voor het eerst, best even spannend! Gelukkig staat alles eigenlijk heel duidelijk omschreven in de handleiding en zodra ik het eenmaal doorhad vond ik het zo leuk om te doen! Je voelt je best stoer en handig met zo’n apparaat in je handen kan ik je vertellen… In deze blogpost laat ik je stap voor stap zien hoe je deze leuke diy zwevende wandplank zelf kunt maken. Uiteraard kun je dit ook gebruiken puur voor de inspiratie en er je eigen draai aan geven!

NODIG:
 • Populieren houten plaat (18 mm dik)
 • Messing plaat (Hornbach)
 • Messing fitting E27
 • Lamp E27
 • Strijkijzersnoer (minimaal 2 meter) & stekker
 • Bloempotje & plantje (diameter 10 a 11 cm)
 • Houtlijm
 • Alleslijm
 • Zelftappende schroeven
 • Meetlint of lineaal
 • Potlood
 • Lijmklemmen
 • Handschoenen & veiligheidsbril
 • Cirkelzaag (Universal Circ12)
 • Ophangsysteem (kastophanger of rekoog)
 • Forstnerboor 15 mm
 • Bosch PushDrive
 • Kolomboor
 • Gatzaag progressor 37 mm & 92 mm
 • Schuurmachine (EasySander 12)
 • Schilderstape
 • Bosch UniversalMulti 12 met zaagblad ACZ 85 EB geschikt voor hout en metaal
 • Boormachine EasyImpact 12
 • Pluggen
STAP 1: AFTEKENEN

Teken de maten L35 x B20 cm af op het hout. Je hebt twee plankjes van deze afmeting nodig.

STAP 2: OP MAAT ZAGEN

Zaag het hout op maat met de Universal Circ12. Gebruik een lange lat of een plank als geleider zodat je in een strakke rechte lijn zaagt. Gebruik hierbij klemmen om het hout vast te zetten. Draag voor de veiligheid handschoenen bij het zagen.

diy zwevende wandplank  bosch cirkelzaag

STAP 3: OPHANGSYSTEEM AFTEKENEN

Teken het ophangsysteem af op het hout. Houd een afstand aan van 6 cm van de zijkant en 3 cm van de bovenkant. Voor deze DIY maakten we gebruik van een rekoog of kastophanger als ophangsysteem. Hiermee kun je de wandplank mooi blind en strak tegen de muur ophangen.

STAP 4: VERZINKING MAKEN

Maak de verzinking voor het ophangsysteem met een forstnerboor van 15 mm. Gebruik hiervoor een kolomboor of handboor waar de forstnerboor in past. Met de forstnerboor maak je meerdere ondiepe gaten waardoor je beetje bij beetje ruimte maakt voor het ophangsysteem. Zorg ervoor dat de verzinking diep genoeg is zodat het ophangsysteem mooi in de plank ligt.

diy wandplank  bosch diy

STAP 5: OPHANGSYSTEEM BEVESTIGEN

Bevestig het ophangsysteem met de PushDrive en schroeven van 12 mm diep.

STAP 6: PLAATSING FITTING & BLOEMPOT BEPALEN

Bepaal nu waar je op de andere plank de fitting en het bloempotje wilt positioneren. Ik heb het midden van de plank aan gehouden. Zet daar een stip zodat je weet waar je moet boren.

  zwevende wandplank

STAP 7: GAT VOOR FITTING BOREN

Maak een gat voor de fitting in de plank met de kolomboor. Gebruik hiervoor een gatzaag progressor voor hout van 37 mm. Leg een extra plank onder de plank waar je in gaat zagen ter bescherming. Klem de plank goed vast zodat deze niet kan verschuiven.

kolomboor bosch

STAP 8: GAT VOOR BLOEMPOTJE BOREN

Maak een gat voor het bloempotje in de plank met de kolomboor. Gebruik hiervoor een gatzaag progressor voor hout van 92 mm. Leg een extra plank onder de plank waar je in gaat zagen ter bescherming. Klem de plank goed vast zodat deze niet kan verschuiven.

STAP 9: GLAD SCHUREN

Schuur de planken aan alle kanten mooi glad met de EasySander 12. Het is aanbevolen om een veiligheidsbril te dragen tijdens het schuren om je ogen te beschermen tegen het stof! Maak daarna de planken stofvrij met een borstel of doek.

groot rond gat boren  bosch schuurmachine

STAP 10: LIJMEN

Lijm de twee planken aan elkaar vast met houtlijm en gebruik evt een klem om het goed te laten hechten en drogen.

STAP 11: PLANKEN VASTSCHROEVEN

Schroef de planken nu aan elkaar vast op vier punten met de PushDrive, gebruik hierbij zelftappende schroeven. Deze schroeven trekken zichzelf als het ware in het hout waardoor je niet hoeft voor te boren met een houtboortje. Gebruik een doos of een ander voorwerp waar de wandplank op kan rusten tijdens het boren.

diy zwevende wandplank bosch  bosch push drive

STAP 12: MESSING AFTEKENEN

Leg een theedoek op je werkblad ter bescherming en leg hier de messing plaat op. Laat de beschermlaag nog op de messing plaat zitten. Leg de wandplank bovenop de messing plaat zoals op de foto. Teken nu de plank af op het messing.

STAP 13: MESSING SNIJDEN

Plak een stuk schilderstape over de afgetekende lijnen en trek de lijn evt nog eens over. Snijd de messing plaat nu op maat met de UniversalMulti 12 en gebruik hierbij zaagblad ACZ 85 EB geschikt voor hout en metaal. De tape zorgt ervoor dat het zaagblad niet gaat glijden over de messing plaat. Plak de messing plaat op de bovenste plank met sterke alleslijm en laat dit goed drogen.

diy zwevende plank  multitool bosch

STAP 14: HOOGTE BEPALEN

De basis van je plankje is nu klaar. Bepaal waar en hoe hoog je de zwevende wandplank op wilt hangen. Ik gebruikte een laser om ervoor te zorgen dat de wandplank waterpas komt te hangen. Meet de afstand van het ophangsysteem op de plank op en neem deze afmetingen over op de muur. Teken de gaten af op de muur waar geboord moet worden.

wandplank ophangen  diy

STAP 15: WANDPLANK OPHANGEN

Boor de gaten in de muur met de EasyImpact 12 en hang de zwevende wandplank op met behulp van pluggen en schroeven. Hang de wandplank op aan de schroeven, zorg ervoor dat de plank mooi aansluit op de muur. Verwijder nu de beschermlaag van de messing plaat.

gat boren in de muur  diy zwevende wandplank messing

STAP 16: FINISHING TOUCH VAN DE ZWEVENDE WANDPLANK

Bevestig de stekker aan het snoer (hier vind je een handige tutorial) en het snoer aan de fitting (hier vind je een handige tutorial). Draai de lamp in de fitting. Hang tenslotte de lamp in de plank, let erop bij het kiezen van een stekker dat deze wel door het gat in de plank past. Plaats het bloempotje inclusief een mooi plantje naar keuze in de plank. Als je wilt kun je de plank of het bloempotje nog een accentkleur geven met verf!

zwevende wandplank met lamp

EXTRA LICHTBRON OP MIJN WERKPLEK

Deze zwevende wandplank kun je op allerlei plekken in huis toepassen. Hang hem bijvoorbeeld op een plek waar je nog een extra lichtbron kunt gebruiken. Naast je bed als nachtlamp of in de hal met nog een extra haakje voor sleutels? Ik koos ervoor om de wandplank op te hangen op mijn werkplek omdat ik het fijn vond om hier nog een extra lichtbron aan de muur te hebben. Ik hing de wandplank links boven mijn bureau zodat het snoer mooi langs mijn bureau naar beneden valt. Ik koos voor een “Monstera Groen” snoer, een messing fitting en een bulb met goud accent. Het terracotta bloempotje versierde ik met een schulpenrandje in donkergroen. Ik ben helemaal blij met het resultaat van deze diy en ben benieuwd waar de deelnemers van de workshop hem thuis op gaan hangen!

werkplek bureau  wandplank met lamp

zwevende wandplank diy

diy zwevende wandplank

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Bosch.

Fotografie: Marij Hessel

2 replies on “DIY zwevende wandplank met lamp & plantje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.