Mini Makeover van de keuken in een huurwoning

makeover van de keuken

Mijn derde Mini Makeover in samenwerking met Karwei alweer! Ik heb de smaak te pakken, zo leuk om verschillende ruimtes een touch up te geven… Mijn eerste twee Mini Makovers al gezien? Je vindt ze hier en hier! Dit keer ging ik aan de slag met een makeover van de keuken. Niet die van mijzelf maar die van mijn vriendin Martine. Zijn verhuisde recent naar een mooie huurwoning in Utrecht en maakte er zelf al een hele mooie plek van. De keuken vond ze alleen nog een beetje kaal. Omdat het een huurwoning is kan ze niet hele rigoureuze dingen veranderen aan de keuken. Toch kan je met wat minder grote aanpassingen iets heel moois maken van een basic keuken!

makeover van de keuken

BEFORE & AFTER

Hieronder zie je de voor en na foto van de makeover van de keuken. Door wat kleine aanpassingen en toevoegingen is de basic keuken een stuk sfeervoller geworden! In een huurwoning kan je vaak geen blijvende veranderingen toepassen en moet de woning uiteindelijk weer in originele staat worden opgeleverd. Toch kun je nog best veel doen om een keuken meer naar jouw smaak te maken! Hang bijvoorbeeld leuke wandplankjes of rekjes aan de muur en kleed deze aan met jouw favoriete accessoires en mooiste servies. Vervang handgrepen en/of de kraan en voeg sfeerverlichting toe zoals een mooie hanglamp of tafellamp. Daarbij doet kleur ook een hoop. Het kleurvlak dat wij toevoegde geeft net dat accent dat deze hoek nog miste.

NIEUWE GREEPJES & EEN TOEFJE KLEUR

Het idee voor deze makeover begon bij de aluminium greepjes die standaard bij de keuken kwamen. In principe niets mis mee maar wel vrij standaard, dat kan leuker! Zo’n relatief klein detail kan al zo’n verschil maken! Bij Karwei keken Martine en ik naar het aanbod aan handgrepen en kozen uiteindelijke voor de zwart metalen grepen. Een goede match met het zwarte keukenblad en mooi tijdloos. De grepen waren makkelijk te vervangen, alleen de vaatwasser was een uitdaging maar met z’n tweeën kwamen we eruit!

Daarna was het tijd voor wat kleur. De muur had al een hele subtiele lichtroze kleur maar er mocht nog wel een accent aan worden toegevoegd. We kozen voor een lange baan in de kleur Rich Butterscotch bovenaan de muur die de hoek omgaat. Daaronder kwam een smalle donkerrode baan met het kleurnummer GN 095-04 welke maar een klein stukje de hoek omgaat. Een handige tool om rechte lijnen af te tekenen en af te plakken is een laser apparaat. Ik bevestigde de laser op mijn statief maar je kunt hem ook ergens opzetten of aan vastklemmen. De laser zorgt ervoor dat de lijn waterpas is en zo kun je het vlak direct afplakken met tape. Dit scheelt je aardig wat tijd!

kleur in de keuken

DIY WIJNREK

Het leek me leuk om voor deze makeover van de keuken ook een kleine DIY te maken. Boven de koelkast van Martine was nog een lege plek en ik besloot hiervoor een wijnrek op maat voor te maken. Ik koos ervoor om het diy wijnrek te maken van multiplex met een dikte van 12 mm. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe ik het wijnrek heb gemaakt.

STAP 1:

Maak een schets of ontwerp voor het wijnrek. Bepaal hoe hoog, breed en diep je het wijnrek wilt maken en bepaal de maten voor alle planken. bedenk daarbij hoe je de binnenkant wilt indelen. Allemaal gelijke vakken of juist verschillende vakken om je wijnflessen in op te bergen? Laat de planken vervolgens op maat zagen bij de zaagafdeling van Karwei.

STAP 2:

Begin met de basis van het wijnrek wat eigenlijk een eenvoudige box is. Zet deze in elkaar met behulp van houtlijm en schroeven. Bij het schroeven is het aan te raden de gaten eerst voor te boren om het splijten van de plank te voorkomen. Als je geen schroeven wilt zien aan de buitenkant kun je ervoor kiezen om alleen houtlijm te gebruiken of je kunt kiezen voor kleine spijkertjes of zelfs een tacker.

STAP 3:

Begin met het binnenwerk en gebruik wederom houtlijm en evt schroeven of spijkers om de planken te bevestigen. Sommige onderdelen kun je het beste eerst aan elkaar vast lijmen voor je ze in de box plaatst. Wanneer het binnenwerk klaar is kun je alles nog nalopen met schuurpapier of een schuurmachine.

STAP 4:

Wil je dat de flessen wijn mooi op hun plek blijven liggen? Gebruik dan halfronde latjes voor dit wijnrek. Zaag de halfronde latjes op maat en bevestig ze met houtlijm op de planken. Meet eerst waar je de latjes wilt plaatsen en teken dit af. Om te weten hoeveel ruimte er tussen de latjes moet komen kun je een testje doen met een wijnfles.

STYLING VAN DE KEUKEN

Het voordeel van een basic keuken is dat je met kleur en leuke woonaccessoires nog alle kanten op kunt! Door je mooiste spullen uit te stallen op een wandrek of plankjes betrek je de keuken gelijk ook meer met de woonkamer. Denk hierbij aan mooi servies en glaswerk maar een mooie vaas, lampje of poster kan natuurlijk ook prima in de keuken! De spullen die je liever niet wilt zien berg je zoveel mogelijk op in de keukenkastjes. Zelf vind ik het ook leuk om wat planten ter decoratie te gebruiken in de keuken. Planten voegen direct meer leven toe aan een ruimte! Daarentegen zal een mooie en kleurrijke bos bloemen ook zeker niet misstaan… Dit soort elementen zorgen in ieder geval voor een gezellige en huiselijke sfeer in de keuken.

makeover van de keuken
styling keuken

ZELF AAN DE SLAG?

Kan jouw keuken ook wel een opfrisbeurt gebruiken maar heb je geen budget voor een compleet nieuwe keuken of woon je ook in een huurwoning? Kijk dan naar andere mogelijkheden en kleinere ingrepen die toch een groot verschil kunnen maken. In dit geval ging het om andere greepjes, kleur op de muur en leuke styling. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor andere frontjes of zelfs het schilderen of beplakken van de frontjes. Een ander keukenblad of bijvoorbeeld het (deels) betegelen van de muur kan ook al een groot verschil maken. Investeer in mooi servies, glaswerk, textiel en apparatuur wat gezien mag worden! Na deze makeover van de keuken bij Martine denk ik dat ik ook eens een kritische blik ga werpen op onze eigen keuken…..

makeover van de keuken

Deze blogpost is tot stand gekomen in samenwerking met Karwei.

Fotografie & styling: Marij Hessel

5 replies on “Mini Makeover van de keuken in een huurwoning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.