Spiced Honey in een kleurrijke keuken voor Flexa

flexa stijlkamer

Daar is hij dan, mijn blog over mijn stijlkamer voor Flexa! Ik ontwierp een kleurrijke keuken waarbij ik de Kleur Van Het Jaar “Spiced Honey” combineerde met een aantal uitgesproken kleuren. Het is nu alweer de derde keer dat ik samen met een aantal andere (hele leuke) creatievelingen, een stijlkamer mocht ontwerpen voor de Flexa stand op de vtwonen & designbeurs! Vorig jaar richtte ik een slaapkamer in met Heart Wood & ging ik aan de slag met een “Demo Kamer“. En het jaar daarvoor creëerde ik een “Botanische Zithoek“!

Dit blijft toch wel 1 van mijn favoriete opdrachten, het is zo leuk om te doen! Ten eerste omdat werken met kleur mij echt nooit zal vervelen… En ten tweede omdat we echt de vrijheid krijgen om onze eigen stijl neer te zetten en onze creativiteit de vrije loop te laten! Los van een aantal afspraken en voorwaarden natuurlijk. Want Spiced Honey mocht natuurlijk niet ontbreken in onze stijlkamers. Gelukkig vind ik de Kleur Van Het Jaar 2019 heel erg mooi dus dit was geen lastige opgave!

COLLAGE
MIJN ONTWERP

De opdracht was om aan de slag te gaan met de Kleur Van Het Jaar “Spiced Honey”, ieder in een ander soort ruimte. Ik ging dus aan de slag met de keuken, weer eens wat anders! Ik heb voor deze stijlkamer gewerkt met het “ACT” palet (een levendige plek om actief te zijn) van Colour Futures. Een palet op mijn lijf geschreven want: levendige uitgesproken kleuren! Ik begon met het verzamelen van inspiratie op pinterest, in magazines en gewoon thuis door te kijken welke spullen ik eventueel kon gebruiken voor mijn stijlkamer… Naar aanleiding van mijn moodboard koos ik de meest passende kleuren uit het ACT palet en stelde zo mijn eigen kleurenpalet samen gecombineerd met Spiced Honey.

Daarna ging ik aan de slag met mijn ontwerp voor de keuken. Het was een kleine ruimte dus ik wilde de kamer zowel praktisch als speels inrichten. Er kwam een klein keukenblok met aanrechtblad met daarboven een open kastje aan de muur. Bij het raam wilde ik een soort bar maken met een hoge kruk waar je bijvoorbeeld even lekker zou kunnen genieten van een kop koffie en een leuk tijdschrift of kookboek. Rechts in de kamer kwam een klein zithoekje met een houten bankje en bijzettafeltje. Belangrijk bij mijn ontwerp was het gebruik van kleurvlakken op de muur (colourblocking). Dit alles zou moeten zorgen voor een kleurrijke, speelse en inspirerende ruimte. Wat vinden jullie, is dat gelukt?

flexa stijlkamer

SPICED HONEY GECOMBINEERD MET FELLE KLEUREN

Ik combineerde Spiced Honey met een aantal gewaagde kleuren, ik hou ervan! Op de muur kwamen banen in Spiced Honey, Peacock Pride & Summer Splash. Dwars door de banen heen maakte ik twee smalle bogen in de kleuren Fresh Fruit en Vintage Blue. Tenslotte gebruikte ik de kleur Sweet Desire om een kader te maken om de deuropening en het raam. Meubels en accessoires schilderde ik in de kleuren Fresh Fruit, Sweet Desire, Vintage Blue en Retro Vibe. Het was een hoop schilderwerk maar hiermee kon ik echt goed laten zien hoe goed Spiced Honey te combineren is met fellere kleuren! Een fijne en warme basiskleur waar je gerust een gedurfde knalkleur tegenaan kunt zetten!

spiced honey

KLEURVLAKKEN OP DE MUUR

De kleurvlakken op de muur stonden dus centraal in mijn ontwerp. Ik schilderde twee brede banen in Spiced Honey & Summer Splash op de muur die door de hele ruimte door liepen. In het midden kwam een smallere baan in Peacock Pride en aan de boven- en onderkant van de muren liet ik een deel wit. Zo lijken de gekleurde banen als het ware te zweven en krijgt de ruimte wat “lucht”.

Als eerste meette en tekende ik alle vlakken af op de muur. Ik gebruikte hiervoor een laser apparaat waarmee je in een mum van tijd lijnen op de muur kunt aftekenen die ook echt waterpas zijn. Je kunt zo’n laser apparaat evt lenen bij de bouwmarkt! Anders gaat het ook prima met een meetlint natuurlijk! Na het aftekenen plakte ik alles af met schilderstape (Frog Tape is hiervoor bijvoorbeeld geschikt). Vervolgens kleurde ik de vlakken 1 voor 1 in met de verschillende kleuren. Ik loop altijd eerst alle randen na met een kwast en vul de vlakken daarna in met een verfroller. Schilder het vlak twee keer en laat dit goed drogen voordat je aan het volgende vlak begint. Wanneer je een vlak twee keer hebt geschilderd kun je het best de tape direct verwijderen zodat je later geen verf meetrekt.

SMALLE BOGEN

Dwars door de horizontale banen kwamen twee smalle bogen op de muur. De boog in Vintage Blue heeft aan de onderkant een ronding en de boog ik Fresh Fruit heeft juist weer aan de bovenkant een ronding. Je kunt zo’n ronding vrij makkelijk maken door een spijker in de muur te slaan, hier een touwtje aan te binden en daar dan weer een potlood aan vast te knopen. Zo kun je door het potlood en touwtje strak te trekken, een ronde lijn op de muur tekenen. De rand van de ronding loop ik altijd heel rustig na met een kwast voor een mooi strak resultaat. Daarna kun je de boog invullen met een kleine roller.

kleurrijke keuken  spiced honey

ONTBIJTBAR AAN HET RAAM

Bij het raam maakte ik een klein barretje door hier een plank direct onder te hangen. De leuke barkruk van Zuiver die ik leende uit de vtwonen shop, maakt dit hoekje helemaal af! Zie je jezelf al zitten ‘s ochtends? Lekker turen uit het raam met een lekkere kop koffie? Dat lijkt me wel wat… Als je een kleine keuken hebt is het juist leuk om deze wat speelser in te richten en tegelijkertijd aan praktische oplossingen te denken. Zo heb je bijvoorbeeld niet altijd een eettafel nodig maar kun je ook even snel ontbijten aan de bar of op het bankje rechts! Dit is natuurlijk anders wanneer je met meer dan twee personen aan tafel wilt… Maar zelfs dan kun je oplossingen bedenken voor een kleine keuken zoals een uitklapbare tafel.

flexa stijlkamer

barkruk  theekopje

keuken
EEN KLEURRIJKE KEUKEN

Een keuken mag best kleurrijk zijn! Het is tenslotte een ruimte waar je vaak de dag begint en ook weer eindigd. Wanneer je in de keuken omgeven bent door kleur kan dit een positief effect hebben op je humeur. Dit verschilt wel per persoon natuurlijk, niet iedereen kan een kleurexplosie waarderen 😉 Voor mij persoonlijk werkt een kleurrijke ruimte inspirerend en zet dit aan tot actie! Daarom koos ik ook voor een kleurrijke en speelse keuken, ik kreeg gelijk zin om te kokerellen! Is dit iets te veel kleur voor jou? Kies dan voor 1 uitgesproken kleuraccent in de keuken zoals een smalle baan die doorloopt over de muur, een kast in een knalkleur of kleuraccenten in accessoires.

keuken met spiced honey

mok sostrene grene  fruitmand

STYLING VAN DE KEUKEN

Zodra de stijlkamer was geschilderd en ingericht kon de afstyling van de keuken beginnen! Nou vind ik schilderen erg leuk maar de afstyling is minstens zo leuk! Dit is ook het moment dat het ontwerp dat in je hoofd zit, echt tot leven komt… Voor de styling van de keuken koos ik voor een combinatie van nieuwe, vintage en eigen spullen van thuis. Naast vintage servies en wat vintage meubels, zijn strakke lijnen van nieuwe producten een fijne tegenhanger. Vintage emaille naast modern draadstaal. Een vintage theepot naast een nieuwe strakke glazen vaas. Juist die combinatie vind ik erg leuk!

Ik draaide twee haken in de onderkant van het wandkastje en hing hier een stalen buis aan met s-haken met hieraan wat keukengerei. De voorraadpotten werden gevuld met pasta, het eierrekje met witte eitjes & de fruitmand met sinaasappels. In de glazen vaas kwam een grote bessentak en bovenop het wandkastje en op de grond kwamen twee planten. Kussens op het bankje, kookboeken op het aanrecht en een lekker zacht vloerkleed op de grond…

Het was af en ik was blij! Hieronder vind je een lijst met alle informatie van de spullen die ik heb gebruikt. Ik ben benieuwd wat jullie vinden van mijn stijlkamer! Van de reacties op de woonbeurs en op social media werd ik in ieder geval al heel blij!

kleurrijke keuken

kleur in de keuken  voorraadpotten ikea

CREDITS
Kleuren op de muur:
 • Warme amber kleur op de muur: Kleur Van Het Jaar 2019 “Spiced Honey” in extra mat van Flexa Creations
 • Blauwe kleur op de muur: “Summer Splash” in extra mat van Flexa Creations
 • Donkergroene smalle baan op de muur: “Peacock Pride” in zijdeglans van Flexa Creations
 • Oranjerode kleur op de muur in een boog: “Fresh Fruit” in zijdeglans van Flexa Creations
 • Aqua kleur op de muur in een boog: “Vintage Blue” in zijdeglans van Flexa Creations
 • Lichtroze kleur op de muur als kader om raam en deuropening: “Sweet Desire” in zijdeglans van Flexa Creations
Kleuren op meubels & accessoires:
 • Oranjerode kleur op het bijzettafeltje en aanrechtblad: “Fresh Fruit” in zijdeglans lak van Flexa Creations
 • Aqua kleur op de plank bij het raam: “Vintage Blue” in zijdeglans lak van Flexa Creations
 • Lichtroze kleur op wandkastje & bankje: “Sweet Desire” in lak mat van Flexa Creations
 • Gele kleur op vaas: “Retro Vibe” in zijdeglans lak van Flexa Creations

(Lees verder onder de foto’s)

kleurvlakken op de muur

Meubels:
 • Keukenkastjes: “Ivar” van Ikea
 • Aanrechtblad: zelf gemaakt
 • Wandkastje: zelf gemaakt
 • Schoolbankje: vintage
 • Bijzettafeltje: vintage
 • Barkruk Zuiver via vtwonen
Styling & decoratie:
 • Glazen vaas, fruitmand, eierrekje, theedoek, okergele borden, afwasborstel & ovale witte schaal: H&M Home
 • Haak aan de muur & wit-blauwe mok: Sostrene Grene
 • Voorraadpotten, vloerkleed & kopje oogjes (oude collectie): Ikea
 • Okergeel rond kussen: Karwei
 • Kussen illustratie: Urban Outfitters
 • Pannenlappen (oude collectie): Ferm Living
 • Okergeel kopje: House of Rym
 • Plant op de grond: Flamingoplant
 • Plant op wandkastje: Monstera Obliqua

haak sostrene grene  spiced honey

Ontwerp, styling & fotografie: Marij Hessel in opdracht voor Flexa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.